Autor Wątek: Najlepsze zioła/grzyby/suplementy neuroregeneracyjne i neuroprotekcyjne  (Przeczytany 41982 razy)

Offline robin

• Dużo Pisze
Odp: Najlepsze zioła/grzyby/suplementy neuroregeneracyjne i neuroprotekcyjne
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 22, 2014, 17:48:19 »
Bardzo przydatna wiadomość z tym pieprzem, lubię jedno i drugie ale rzadko łączyłam.. To teraz sobie zasunę kombo;) Ja wsypuję do maślanki i miksuję.

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 25, 2014, 20:16:10 »
W artykule, do którego link podaję poniżej, opisanych jest pięć substancji w silny sposób wpływających na regenerację neuronów:
http://www.naturalnews.com/047390_brain_regeneration_supplements_essential_nutrients.html

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 25, 2014, 22:02:41 »
Dosyć często mam do czynienia z porażeniem u zwierząt z mojej praktyki najskuteczniejsze to końskie dawki witamin b complex czasami się udaje.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 25, 2014, 22:07:12 »
Arytmie, konwulsje, spadek ciśnienia samemu nie polecam się w takie coś bawić.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 25, 2014, 22:21:23 »
Ciekawym lekiem na zaburzenia funkcji mózgu jest Yokukansan który poprawia działanie astrocytów i kwasu glutaminowego w mózgu co odpowiada np. za ADHD (zarówno w wersji nadaktywnej jak i dominująco nieuważnej) czy gra rolę w chorobie Altzheimera.

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 30, 2014, 09:25:32 »
Znalazłem artykuł, w którym napisane jest, że forma niacyny (Rybozyd nikotynamidu - zawiera go piwo i mleko) i substancja R3 (jeden ze składników Żeń-Szenia) stymulują neurogenezę (proces powstawania neuronów w mózgu) i neuroregenerację (odbudowę uszkodzonych komórek mózgowych):
http://www.holisticprimarycare.net/topics/topics-h-n/healthy-aging/1607-is-neuro-regeneration-a-reality.html

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 06, 2014, 22:09:13 »
Lithium Orotate wpływa na neuroregenerację:
Lithium Orotate supplementation increases levels of N-acetylaspartate (a marker of brain cell viability and function). But more than that: Researchers have documented increases in grey matter in humans taking lithium supplements for just four weeks – with the largest increases occurring in the hippocampus, a region of the brain crucial for moving short-term memories into long-term storage, and which is the first and most severely-hit area of the brain in victims of Alzheimer’s disease. Importantly, these selective effects were specifically observed in areas where atrophy had previously occurred.

Source:
http://nutritherapy.wordpress.com/2010/07/20/lithium-orotate-ted-edwards-dc/

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 07, 2014, 00:08:52 »
http://www.gramzdrowia.pl/arzt-henry-rozanski/gower/kwas-orotowy-acidum-oroticum-orotic-acid-witamina-b13-czynnik-galaktozy-u-zwierzat-animal-galactose-factor-whey-factor.html
temu możesz wierzyć. Doktor nie tylko sprawdza in vitro ale też na zwierzętach bowiem można ocenić jak dany czynnik zastosowany jak dodatek żywieniowy na nie działa. Nie można jednoznacznie stwierdzić że jak coś tak działa na zwierzęta to też działa i na człowieka ale na pewno daje to wyniki bliższe prawdzie. Badania in vitro, a z takimi mamy zazwyczaj do czynienia, pomijają rolę flory bakteryjnej i wielu innych czynników. Jeśli badania nie były powtórzone na ludziach lub zwierzętach w żaden sposób nie są miarodajne. Także rewelacje jakie często można wyczytać traktuj z przymrużeniem oka.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 07, 2014, 20:50:10 »
Artykuł na temat generacji neuronów i zapobiegania Chorobie Alzheimera przy użyciu Choliny i Urydyny (bogatym jej źródłem jest Spirulina):
http://www.smart-publications.com/articles/choline-uridine-builds-new-neurons-and-protect-against-Alzheimers

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 15, 2014, 09:28:07 »
Znalazłem ciekawy artykuł na temat proteiny o nazwie Betacellulin produkowanej w ludzkim mózgu dla jego regeneracji:

http://medicalxpress.com/news/2012-01-naturally-protein-boost-brain.html
Szkoda, że dotąd nieznana jest metoda stymulowania produkcji tego białka... Ale jest nadzieja, że już niedługo odkryta zostanie skuteczna i szybka metoda regenerowania komórek nerwowych i stymulowania ich powstawania.

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 21, 2014, 17:33:00 »
Na stronie, do której adres podaję poniżej, opisane są metody stymulowania neurogenezy:
http://the-nexian.me/home/knowledge/42-feed-your-head-harnessing-neurogenesis?showall=

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 22, 2014, 17:30:18 »
Nie wiem czy to już padło, ale też w wielu badaniach na zwierzętach, ludziach i in vitro żeń szeń wykazywał korzystne właściwości przy chorobach neurodegeneracyjnych, działał neuroprotekcyjnie itd. Pozytywnie działał też przy chorobach depresyjnych i wykazywał właściwości przeciwlękowe. Dokładny przegląd publikacji żeńszeń
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2016, 19:41:58 wysłana przez Zaleszczotek książkowy »

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 22, 2014, 22:09:01 »
Substancja o nazwie R3, zawarta w Żeń Szeniu Koreańskim, ma właściwości neuroregeneracyjne.

Like Rg3, NR can also be used intranasally or sublingually. Dr. Heyman, who has no financial involvement with any producers of NR or Rg3, said he has been experimenting with a compounded nasal spray that combines both Rg3 and NR.
"I'm giving it to patients with PTSD, Alzheimer's disease, chronic stress, and lyme patients. It is a fabulous tool to begin the CNS repair process."

Źródło:
http://www.holisticprimarycare.net/topics/topics-h-n/healthy-aging/1607-is-neuro-regeneration-a-reality.html

Offline felix znaczy szczęśliwy

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 29, 2014, 16:11:30 »
Mam pytanie dotyczące grzybow neuroregeneracyjnych- soplówki i tremelli. Jestem w posiadaniu tychże jednak przy dlużeszej suplementacji nalewka odpada, ze wzgledu na pracę. Jak inaczej można je spozytkować żeby byly jak najlepeij przyswajalne?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 29, 2014, 16:49:20 »
Proponuję kiszonkę, jeśli to są świeże grzyby, jeśli suszone, to można jeść proszek np z kwaśnym mlekiem i odrobiną imbiru dla poślizgu.

Pozdrowienia :-)