Autor Wątek: Kupujemy olejek czosnkowy.  (Przeczytany 7073 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Kupujemy olejek czosnkowy.
« dnia: Grudnia 11, 2014, 21:38:56 »
Razem z koleżanką z forum i z kursów kupujemy olejek czosnkowy.
Niestety trzeba kupić 5 kg, ja trochę zużywam, koleżanka też ale 5 kg to naprawdę sporo.
Jeśli ktoś z forumowiczów chce może się podłączyć pod nasze zamówienie.
Minimalna ilość to 0,5 kg - do rozliczenia po kosztach zakupu.
Później ew. można będzie też nabyć w małych ilościach ale będzie drożej.
Oczekujemy 3 dni.

Offline malgrado

• Nowy
  • *
Odp: Kupujemy olejek czosnkowy.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 13, 2014, 23:03:16 »
Witam. Jaka cena?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 15, 2014, 08:42:31 »
Dokładnie taka sama (plus 1% )jak w firmie Essence.

Offline malgrado

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 15, 2014, 12:20:29 »
Janku nie mogę jakoś znaleźć cennika( chyba mnie przyćmiło), więc możesz napisać. Który kupujecie? Są cztery.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 15, 2014, 14:49:32 »
Podobno jest tylko jeden ale jeszcze doprecyzowujemy.

Offline malgrado

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 15, 2014, 22:28:50 »
A ta cena?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 09, 2015, 12:16:16 »
Wraca sprawa zakupu olejku eterycznego czosnkowego.
Informacja jest w zasadzie przeznaczona tylko do osób które u mnie zapisały się na kursie.
Ciężko mi do wszystkich pisać osobno więc aktualne informacje będę tutaj podawał.

Dzięki temu, że doktor przy omawianiu używa łaciny (niech sobie niektórzy nie myślą nie wiadomo co)na kursie były omawiane rośliny z początku alfabetu, mieliśmy literę a i allium czyli czosnek a ja wróciłem do tematu zakupu tego olejku.

Znalazło się kilkanaście osób chętnych więc temat 5 kg na pewno przełkniemy.

Dzwoniłem do firmy, mają, wysłałem maila zamówieniem, muszę zrobić przedpłatę, potem wysyłają.
Myślę, że wszystko jest na dobrej drodze. O postępach będę informował.

Offline meltemi

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2015, 10:57:25 »
Witam i jestem zainteresowany olejkiem po ostatnich zajęciach:) Pozdrawiam!

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2015, 12:52:40 »
Dostałem fakturę pro forma, jest przedpłata, już wysłałem przelew.

Trochę się bałem czy cena się nie zmieniła w stosunku do zeszłego roku choćby ze względu na kurs euro ale  wszystko jest  ok.

Mimo, że w branży olejkowej stosuje się marże trzy cyfrowe to ja zgodnie z wcześniejszą deklaracją zastosuję dla zielarzy-kursantów  jednocyfrową marżę a konkretnie 1%.
Zmieszczę się w deklarowanej cenie 100zł za 0,5kg plus wysyłka.

Zamówiłem butelki po 250ml bo bezpieczniej będzie wysłać 2 niż 1 butelkę. Poza tym część osób chyba też chciała po 250 jeśli będzie taka możliwość.

Postaram się wysłać osobne informacje na otrzymane maile.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 11, 2015, 08:28:00 »
Właśnie wysłałem do wszystkich zainteresowanych maila z szerszą informacją.
Od Pani Doroty.....@me.com przyszła zwrotka, widocznie źle wpisany adres.
Do pozostałych mam nadzieję, że dojdzie.
Proszę odpowiadać na adres skąd zostały wysłane maile.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 12, 2015, 13:45:41 »
Sprawy się posuwają szybko do przodu.
Dostałem już olejek,fajny świeży.
Jutro mają przyjść butelki.
Przed chwilą wysłałem do wszystkich zainteresowanych maila.
Przepraszam, że niektórym musiałem obciąć, ale każdy dostał min. te 250g.
Czekam na przelewy.
W pon, wt będę wysyłał paczki.

Tyle konkretów - teraz ogólnie.
Myślę, że wszystko zakończy się pozytywnie i wszyscy dostaną.
Jeśli się uda, to ta akcja pokazuje, że kursanci a może w połączeniu z forumowiczami są w stanie przeskoczyć hurtowe ilości potrzebne do realizacji zamówień na olejki.Niestety ilości kilogramowe to norma.

Ja jestem jak wiadomo wielkim fanem olejków bo po prostu są najsilniejsze i w pewnych schorzeniach typu bakterie czy grzyby musi być ten "młot" jak to Basia określa i nim zawsze najpierw trzeba uderzyć ( a nie ma lepszego) a potem stosować inne rzeczy. Mają zbyt wiele zastosowań aby je lekceważyć jak do tej pory się działo.

Pojedyńczo żaden zielarz nie jest w stanie "przerobić " takich ilości ale podzielone na mniejsze porcje dla wielu ludzi, jest już do przejścia.

Naprawdę bardzo się cieszę, że sprawa się zakończyła pozytywnie, dziękuję też wszystkim za zainteresowanie bo dzięki Wam - uczestnikom kursu dr Róząńskiego sprawa ruszyła.

Tylko dla 5 aktywnych uczestników forum (mam na myśli osoby z 5 postami) - zarezerwowałem 5 but.(po jednej dla każdego) po 50g w cenie 15zł plus 9 wysyłka poleconym. Jeśli ktoś zainteresowany - proszę pisać na PW.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 12, 2015, 14:13:43 »
Może trochę uprzedzę naturalny bieg spraw ;)
Jednak już zawczasu dręczy mnie dylemacik taki:
Mamy już olejek czosnkowy. Wiadomo, że to mocna rzecz i na podobieństwo nalewek kielonkami na jedną dawkę uraczyć się nie da. W grę wchodzą chyba kropelki i to ostrożnie dozowane.
Małą inspiracją dla mnie jest fachowy artykuł:

http://www.czytelniamedyczna.pl/2654,olejek-czosnkowy-sklad-chemiczny-dzialanie-farmakologiczne-i-lecznicze.html

Zwłaszcza jego końcówka:

Preparat pod nazwą „Olejek czosnkowy” firmy SOLGAR zawiera 1 mg czystego olejku czosnkowego oraz kwas linolowy, którego nośnikiem jest olej z rośliny zwanej krokoszem barwierskim ( Carthamus tinctorius L.). Roślina należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Bliskiego Wschodu i Indii. Znana była już w Starożytności i często wykorzystywana do produkcji oleju oraz do barwienia tkanin. Olej uzyskiwany z nasion krokosza barwierskiego jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera kwasy omega 6 i 3 (ok. 75%) oraz omega 9 (ok. 15%). Zawartość kwasu linolowego wynosi ok. 77%. Olej krokoszowy jest stosowany w celach spożywczych. Olej ten wykazuje też działanie przeciwmiażdżycowe, hamuje agregację płytek krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi. W omawianym preparacie olej krokoszowy dodatkowo korzystnie oddziaływuje na układ krążenia i uzupełnia działanie olejku czosnkowego. Preparat Olejek czosnkowy firmy SOLGAR jest dostępny wyłącznie w aptekach.

Stąd też moje pytanie ledwocowschodzącegozielarskiegokiełka do tej oświeconej już części Forumowiczek i Forumowiczów:
Jak proponujecie takim "zielarzą" ;) jak piszący te słowa bezpiecznie i zdrowo używać tego olejku, dając może i jakie wskazówki na okoliczność :
one garlic a day keeps everybody away  :o

W podlinkowanym artykule znalazłem coś takiego:

1 g olejku czosnkowego, co odpowiadało 1 kg świeżego czosnku.

Widać zatem, że przesadzić można łatwo, a aromat ciągnący się za przesadzającym z olejkiem delikwentem może się ciągnąć długo i szeroko ...

« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2015, 07:14:47 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 12, 2015, 14:53:37 »
Ja zakładam, że kupują fachowcy i wiedzą jak stosować.
Zresztą każdy ma swoje ulubione sposoby czy dawkowania.

Jeśli mogę doradzać to absolutnie nigdy i w żadnym wypadku nie stosować go czysty chyba, że w połączeniu z herbacianym czy sokiem z glistnika do wypalania brodawek.

Ja wszystkie olejki przed użyciem - dowolnym zew czy wew zawsze rozcieńczam. Dowolnym olejem roślinnym - poza takimi neutralnymi jak oliwa z oliwek czy z pestek winogron można zastosować też oleje "specjalnego przeznaczenia" typu czarnuszkowy, krokoszowy, rokitnikowy, kokosowy w zależności od celu jakim chcemy osiągnąć.

Uważam, że stężenia 1:1 czy 1:2 są za niskie i powinno być przynajmniej 1:3(czosnkowy do "rozcieńczacza").
Uważam też, że warto rozpatrzyć wariant z zastosowaniem kapsułek żelatynowych. Polecam zawsze z wielu względów.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 12, 2015, 18:55:23 »
janek zostało Ci cos jeszcze?
jaki termin przydatności ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 12, 2015, 19:12:45 »
Mama.
Myślę, że wręczę osobiście.

Oczywiście jeszcze jest.

Olejek jest świeżutki - produkcja 10.2014, producent deklaruje 2-letni termin ważności, ja myślę, że 3 lata można spokojnie.