Autor Wątek: Oliwa z oliwek  (Przeczytany 2676 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Oliwa z oliwek
« dnia: Marca 02, 2015, 12:16:57 »
Czy możecie polecić jakąś konkretną markę z której mogę kupic dobrą,smaczną oliwę?
Potrzebuję takiej np. do surówek.
Jeszcze żadna którą kupiłam mi nie podchodzi,bardzo intensywny smak i goryczka-czy taka powinna być oliwa?
Może jakiś inny olej polecicie,taki aby był w miarę neutralny w smaku.
Zdaje sobie sprawę,że jeśli olej nie posiada specyficznego smaku to jest on poddany rafinacji,czy się mylę?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Oliwa z oliwek
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2015, 15:59:25 »
Jeśli potrzebujesz tłuszczu o neutralnym profilu to polecam olej z pestek winogron. Oliwa z oliwek ma swój bardzo charakterystyczny charakterek  :D Cierpkość i gorycz = zdrowie, tak się mówi w przypadku lnianego, czy występuje analogia w kwestii oliwy? nie wiem, ale podejrzewam, że tak.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 02, 2015, 20:08:50 »
Całkowicie się zgadzam z Adamem. Najbardziej neutralny (w smaku) jest olej z pestek.
Czasem się zastanawiam czy i jakie znaczenie ma to, że czasem u niektórych producentów występuje na dnie zmętnienie.

Offline Stella

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 02, 2015, 21:09:33 »
Poieważ skończyła mi się oliwa przywieziona z Chorwacji (jeśli będzecie mieli okazję to polecam, taka prosto od gospodarza z kadzi),
kupiłam ostatnio w Lidlu oliwę firmy Biotrend(hiszpańska), 0,5 l coś około 13 zł. Jest dobra w smaku, z delikatną goryczką(ta występuje zawsze).
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2015, 21:28:44 wysłana przez Stella »

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 02, 2015, 21:51:16 »
A co z olejem ryżowym,czy ten nie jest neutralny w smaku?
Jak z jego produkcją,czy nie jest on poddawany rafinacji?
A słonecznikowy zimnotłoczony?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 02, 2015, 22:06:11 »
Ja odniosę się tylko do rafinacji.
Jest jedna podstawowa zasada przy tłoczeniu - zawsze zwiększenie temperatury powoduje 2 ważne rzeczy: zwiększenie wydajności procesu tłoczenia i ułatwienie filtracji czy oczyszczania.
Ja akurat nie uważam, że rafinowane jest zawsze be, a na zimno to zawsze oh i ah.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2015, 08:41:35 »
Jeżeli ktoś lubi oleje o konkretnym smaku, polecam polskiego producenta.
Przez własne trzewia z wielkim zadowoleniem przepuściłem ich olej lniany. W smaku orzechowy, mniej goryczkowy (to ponoć kwestia proporcji Omega 3 i 6). Pięknie łagodny słonecznikowy. Marketowe się nawet nie mogą przy nim pokazać. Jednak numer 1 u mnie to ich olej rzepakowy i nade wszystko rydzowy. Ten mógłbym chłeptać bez końca ;). Olej rydzowy to również ciekawy kosmetyk.
http://rozanski.li/?p=3222

acha, zapomniałbym kryptoreklamy ;)

http://www.olejarnia.pl/
veritas est adaequatio intellectus et rei