Autor Wątek: stężenie resweratrolu w kłączach rdestu japonskiego  (Przeczytany 9387 razy)

Offline zafascynowany

• Nowy
  • *
Odp: stężenie resweratrolu w kłączach rdestu japonskiego
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 15, 2014, 11:50:03 »
Znalazłem w internecie ;
przy extrakcji gorącym 95% alkoholem 13,3% suchego extraktu  który zawiera 3,3% resweratrolu
Zawartość resweratrlu można kilkakrotnie zwiększyć przez hydrolizę glikozydu za pomocą HCL
Niezbyt zachęcające

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 17, 2014, 21:38:50 »
Podpowiedzi uzyskasz też porównując skład i dawki preparatów o nazwie resweratrol, np. na iherb

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 18, 2014, 23:45:25 »
Wlaśnie o ten suplement diety chodzi.Suplementów diety nikt nie bada na zawartość substancji czynnej.
Czysty resweratrol to biala krystaliczna substancja a te reklamowane jako czyste "niezależnie" przebadane które
mialem okazję próbować to mielone korzenie może i rdestu.
Jezeli czysty resweratrol można kupić bez problemu to będę bardzo wdzięczny za wskazanie żródła.
 W firmie Sigma-Aldrich jest dostępny cena również za 100 mg 1141 zł . nie pomyliłem się 100 mg!
Ale ten suplement - Olimpu - zawiera ekstrakt ze skórek winogron, a nie jest to sproszkowany rdest, jego korzeń. Akurat firma Olimp wydaje mi się być wiarygodna. A w tą cenę na Sigmie trochę ciężko mi uwierzyć. Możesz podać link tego co znalazłeś?

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 19, 2014, 08:09:12 »
A w tą cenę na Sigmie trochę ciężko mi uwierzyć.
akurat Sigma wygrała przetarg na zaopatrywanie w odczynniki naszej uczelni, ceny są porażające (żeby nie używać bardziej dosadnych słów), regularny dramat >:(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 19, 2014, 12:56:25 »
Dramatem są przetargi, zamiast zakupów u szwagra, a nawet w budce za rogiem.
Pewnie zaoferowali kompleksowa obsługę...

Pamiętam, czytałam na biznes-łonecie, że prywatne szpitale nie mające obowiązku zakupów przez przetargi mają średnio o 30% nizsze koszty materiałowe, niż szpitale państwowe, bo posługują się zdrowym rozsądkiem, a nie przepisami...

Pozdrowienia :-)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 19, 2014, 14:34:07 »
Moja uczelnia również zaopatruje się u Sigmy, mnie akurat interesowała cena betuliny, też z kosmosu.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 20, 2014, 08:00:55 »
ja szukałem karnozyny ;D ale czasem jak mi smutno i źle to szukam interferonu :-D zobaczę cenę i już mi weselej, Sigma dobra na wszystko

Offline zafascynowany

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 20, 2014, 19:48:45 »
afrykański korzeń snów też dobry na wszystko

Offline tomosan

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 26, 2014, 04:14:43 »
Znalazłem w internecie ;
przy extrakcji gorącym 95% alkoholem 13,3% suchego extraktu  który zawiera 3,3% resweratrolu
Zawartość resweratrlu można kilkakrotnie zwiększyć przez hydrolizę glikozydu za pomocą HCL
Niezbyt zachęcające

To chyba jeden z najlepszych ekstraktów jakich próbowałem i zarazem z najwyższą zawartością resweratrolu w jednej kapsułce: 300 mg, standaryzowany ekstrakt z rdestu japońskiego. http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Active-Trans-Resveratrol-300-mg-150-Veggie-Caps/16905#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=Resveratrol&rc=441&sr=null&ic=12 dosyć drogi, ale warto

pozdrawiam