Autor Wątek: Dobra pasta do zębów  (Przeczytany 10929 razy)

Offline stani

• Nowy
  • *
Odp: Dobra pasta do zębów
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 13, 2015, 10:42:59 »
Polecam też pasty do zębów firmy Urtekram- mają bardzo dobry skład. Podobnie jak szampon do włosów. ;D

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 26, 2015, 23:12:08 »
Aktualnie stosuję Dabur RED - jest nietypowa, bo ostra (główne składniki to pieprz i goździki) :)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 29, 2015, 09:06:31 »
Pasty Himalaya maja czasami w składzie fluor ale opisywany jako naturalny. Są pasty dobre zdrowotnie i smakowo-nie bardzo rozumiem po co katować się "niedobrymi" w smaku pastami?

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 30, 2015, 11:33:06 »
Pasty Himalaya maja czasami w składzie fluor ale opisywany jako naturalny. Są pasty dobre zdrowotnie i smakowo-nie bardzo rozumiem po co katować się "niedobrymi" w smaku pastami?

Azbest miła Koleżanko podobnie jak flour, również jest naturalny.

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 23, 2015, 23:20:17 »
Pasty Himalaya maja czasami w składzie fluor ale opisywany jako naturalny.
Pasty Himalaya mają fluorek wapnia, który charakteryzuje się słabszą rozpuszczalnością w wodzie niż fluorek sodu, który jest dodawany do pospolitych past - fajne są ;)

Offline Dzika72`

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 25, 2015, 11:52:51 »
Ja uzywam pasty do zebów Himalaya bez fluoru, a syn Ziajki. Z Ziaji jest tez pasta bez fluoru dla dorosłych.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 08, 2015, 14:01:39 »
Ja używam pasty szałwiowej bez fluoru ziaji, dokładnie tej: http://ziaja.com/kosmetyki/1498,szalwiowa-pasta-do-zebow-bez-fluoru podają że dla osób w wieku 6+. Oczywiście jeśli ktoś nie pije herbat itp. bogatych we fluor to pasta z fluorem jest wskazana.
Nie pasty z fluorem nie są wskazane. Potwierdziła to w czasie naszego II Ogólnopolskiego Zjazdu Zielarskiego Tamara, która jest jak się okazało stomatologiem.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 09, 2015, 22:34:24 »
"Najlepszy" cyrk jaki widziałem to pasta z wapniem. Wypełnia on drobne mikropękniecia w szkliwie osadza się w nich i rzeczywiście ząb jest mocniejszy dopuki nie zjemy czegoś kwasnego  ;D

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 21, 2016, 11:07:14 »
Ziaja zwiększa asortyment. Ostatnio wziąłem do ręki pastę bez fluoru z ksylitolem. Wyczytałem z pewnym zdziwieniem, że:
Pasta do zębów do codziennego stosowania z xylitolem i glukonianem wapnia. Xyliol zastosowany zamiast fluoru zapewnia ochronę przeciwpróchniczą, popartą specjalistycznymi badaniami. Jest substancją występującą naturalnie w ślinie dlatego rozpoznawalną i bezpieczną. Działa antybakteryjnie, wzmacnia szkliwo. Produkt stosowany w higienie jamy ustnej i zębów, nie zawiera fluoru. Polecany dla osób z terenów o podwyższonym poziomie fluoru w wodzie.
Wierzyć mi się nie chciało, że człowiek jest również "producentem" ksylitolu.
Znalazłem fajne opracowanie o ślinie:

https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0004/78628/slina-seminarium.pdf

Niesamowite, jak ciekawą substancją jest to co przełykamy, wypluwamy . Jednak o ksylitolu tam nie doczytałem. Chyba. że jest on "schowany" w jednej z nazw grup związków organicznych...
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 21, 2016, 11:13:39 »
 ;)

To jest dobra  pasta (koncentrat), a w Niemczech w rossmanie kosztuje ok. 1 Euro

https://www.doz.pl/apteka/p811-Ajona_Stomaticum_pasta_do_zebow_koncentrat_25_ml