Autor Wątek: wirus opryszczki  (Przeczytany 9062 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
wirus opryszczki
« dnia: Grudnia 10, 2010, 07:05:35 »
Mam w domu dośc pokaxny okaz cytryny w doniczce. Każdej wiosny usuwam jej wszystkie liscie by cieszyć się widokiem swierzych ale nie o tym mowa... Otóż owe liście zlewam alkoholem i robię naprawdę smaczna naleweczkę o wyszukanym zapachu i pewnie by tylkó nalewką pozostała aż do wczoraj kiedy z rana w okolicach nosa dojrzałem świeżutki okaz opryszczki , zbraku czegokolwiek uzyłem tej nalewki bezposrednio na pryszcza. Efekt? Po godzinie susza i zero bólu. Dotychczas raczyłem sie olejkiem pichtowym , podsuszałem spirytusem ale trzeba było poczekac dwa trzy dni a tu taki kop.... Ktos zna jakąś alternatywę?

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: wirus opryszczki
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 10, 2010, 10:17:22 »
Fajne odkrycie zrobiłeś.
Ja znam inny skuteczny środek na opryszczkę, maść propolisową.
Moja siostra od lat ma ten problem , spróbowała i twierdzi, że super.

A nad ranem miałam pomysł na pastę. Młodziutki owies i czosnek niedźwiedzi lub listki czosnku zimowego- pasta ala twoja wzbogacona o owies. Stosowałeś owies?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 10, 2010, 11:42:56 »
Owies? Nie w tym przypadku , często jako jeden z głównych składników pomocnych w fazie regeneracji organizmu ,łączyłem go wtedy z pokrzywa i zeń szeniem syberyjskim... Mam nalewke z owsa wiec zamieszam i sprawdze co sie wydarzy. A propos propolisu to zrobiłem na bazie twojego pomysłu fajowy balsam do ciała który (jak twierdzi moja zona) jest naprawdę korzystny przy suchej i zniszczonej skórze....

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 10, 2010, 12:01:57 »
Tak, propolis niesamowicie leczy skórą. Według mojej koleżanki propolisem do spółki z trędownikiem wyleczyła trądzik różowaty. Jest to mój sukces, z dużą przyjemnościa patrzę obecnie na jej piękną cerę i główkę bez chustki. Chodziła w chustce bo między innymi czoło miała w strasznym stanie, a do tego policzki i nos.

A  o owsie do spółki z czosnkiem wspomniałam jako pomyśle na inne sprawy a nie na opryszczkę.
Tak Cię zaczepiłam , bo coś mi podpowiedziało, że być może go używałeś.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 10, 2010, 18:07:11 »
Halinko a coś dokładniej o proporcjach trędownika z propolisem?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 11, 2010, 17:46:57 »
Osobno należy zrobić na wazelinie maść z propolisem. Samrować na noc. Rano i w ciagu dnia przemywać alkoholowym wyciągiem z trędownika. Popijała też trędownik dwa razy dziennie w proporcji 1 łyżka na pół szklanki wody.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 11, 2010, 21:37:12 »
Od siebie dodam jeszcze że systematyczne picie naparu z  melisy faktycznie "morduje" opryszczkę , sam kiedy piłem to nie miałemem ale nie mozna tez pić w nieskończoność :)Halinka czy produkujesz cos z propolisu na alkoholu?

Pozdrawiam - Fresh

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 11, 2010, 22:58:45 »
Tak, na spirytusie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 12, 2010, 05:51:39 »
Mógłbym Cie prosić o podanie proporcji? W jakich przypadkach stosujesz preparat?

Pozdrawiam - Fresh

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 12, 2010, 22:12:56 »
Robię wyciąg alkoholowy:
1/4 do 1/3 w butelce kitu pszczelego, dopełnić spirytusem. Odstawić na 10 dni, mieszać od czasu do czasu. Potem przesączyć i masz propolis. Zastosowania różnorodne, wewnętrzne. Są o tym książki... Między innymi po kropli do pasty do zębów przy paradontozie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 13, 2010, 09:17:58 »
Dziekuje za info. Pytałem dlatego bo dla mnie informacje od praktyków (A Ty nim jesteś) są czasem o niebo cenniejsze aniżeli informacje z ksiązek. Mam w domu kilkanascie dobrych pozycji o zielarstwie ale pewnych informacji jak i pomysłow jakie znalazłem tutaj prózno tam szukać (zdaje sobie sprawę że istnieje wiele innych książek których nie "dotykałem") Nie pozostaje nic innego ja pochylic czoło i zgłębiać wiedzę dalej....

Pozdrawiam - Fresh

Offline WiesiekW

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 18, 2014, 22:52:06 »
do Fresh
też mam drzewko cytrynowe, a o nalewce na listkach cytrynowych nie słyszałem nigdy.
i pytanie: ile liści, ile alkoholu, %, jak długo macerować, światło, temperatura, czym zaokrąglasz smak ?

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 19, 2014, 09:19:08 »
Aktualnie trudno o dostępność, ale nalewka ze świeżych liści melisy też leczy opryszczkę

http://rozanski.li/?p=274

Offline WiesiekW

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 19, 2014, 19:48:37 »
opryszczki nie mam, a nalewkę chętnie bym zrobił. bo Fresh tak ładni ją opisuje.