Autor Wątek: krem pod oczy  (Przeczytany 33088 razy)

lukrecja

• Gość
krem pod oczy
« dnia: Grudzień 07, 2010, 02:22:26 »
Witam, nie stosuję od 6 miesięcy żadnych chemicznych (luksusowych...) kosmetyków.
Sama się sobie dziwię, bo kiedyś bardzo wierzyłam w nowoczesną kosmetologię, potrafiłam wydać sporo pieniędzy na niby dobre kosmetyki... O dziwo, od kiedy stosuję najprostsze, naturalne, poprawiła mi się cera, zniknęły krostki na twarzy i na dekoldzie (mam raczej przetłuszczającą się cerę). Prosta pielęgnacja: Biały Jelień z sieminiem lnianym, Ziaja: balsam do ciała kozie mleko bez parabenów i konserwantów. I jest super. Brakuje mi tylko kremu pod oczy. Może ktoś zna sprawdzony natralny przepis? Dziękuję...

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: krem pod oczy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 07, 2010, 09:12:32 »
Odpowiem tak.
Od kilku miesięcy używam maści z oleju z czarnego bzu i euceryny.
Odwieczny problem z suchą skórą również pod oczami zniknął.
Bardzo go sobie chwalę.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 07, 2010, 19:13:40 »
Witam

Pogadałem , poszperałem i myslę ze warto spróbować masci nagietkowej
Do sporządzenia maści potrzebne będą kostka smalcu i dwie solidne garści płatków nagietka.
Smalec roztapiamy w garnuszku, dodajemy płatki nagietka i solidnie mieszamy, zdejmujemy z palnika i odstawiamy, gdy smalec wystygnie kolejny raz podgrzewamy go i przecedzamy całość przez sitko do słoiczka czy pojemnika w którym stężeje, wkładamy do lodówki.
Z tego co pamiętam to zbawiennie działał świetlik ale na ta chwile nie mam nic na składzie.

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2010, 02:03:53 »
A co może być zamiast smalcu? Nie chcę tłuszczu wieprzowego :-\
Pozdrawiam :)
bpn

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2010, 07:45:07 »
Hej Bpn  :)

Myślę ze wazelina będzie dobra alternatywą dla świńskiego przysmaku ;D Swoja droga kiedyś u mojej babci która mieszka na wsi gdzie aż roi sie od ludzi który przyjechali jak to się mówi zza Buga przyszły kiedys dwie kolezani i zaczęły rozprawiać na temat jak dbac o skórę , z ich rozmowy dowiedziałem się że na twarz najlepszy jest cos w rodzaju peelingu tj. tłustą smietaną i cukrem masowały ruchami kolistymi twarz jeśli chodzi o ciało to uzywały specyfiku zmasła i pietruszki. Dodam że babcie wyglądały bardzo "kondycyjnie".....
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2011, 23:28:21 »
Magdalieno,pisałaś o maści z olejem z bzu czarnego.Czy moglabyś napisać jak osiagnęłaś ten olej?Mam trochę suszonego kwiatu czarnego bzu,gdyby to bylo z kwiatu,mogłabym przyrządzić.I jeszcze mam pytanie jaki olej najlepiej się sprawdza w kontakcie ze skórą,czynnikami klimatycznymi np .slońcem,i jak długo mozna przechowywać tak wykonane srodki(mazidła lub oleje do celów kosmetycznych,które samodzielnie przygotowuje się z ziołami.Kupiłam olejek pichtowy sprzedawany jako suplement spożywczy.Niestety nie znalazłam tak adnotacji czy jest zgodny z jakimis normami(firma Alter MedicA)Pozdrowienia dla wszystkich ziołopraktykujacych  :)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2011, 08:49:20 »

Cześć Kasiu.

Olej z kwiatów czarnego bzu zrobiłam latem przez zalanie świeżo zebranych (bez mrówek) całych baldachimów olejem słonecznikowym w wielkim słoju. Zalecają inne oleje ale ten w zupełności wystarczy.
Po trzech tygodniach trzymaniu na słońcu albo w ciepłym miejscu zimą zlewasz i trzymasz w chłodnym miejscu. Przy okazji na blogu trafiłam na dobry i pomocny komentarz Gospodarza: http://rozanski.li/?p=931&cpage=1#comment-1101.

Pomimo, że nie dodawałam do moich olejów żadnych stabilizatorów nie widzę, żeby był zjełczały.
Teraz trzymam go w chłodnym miejscu. Z takiego oleju można zrobić maść, o której już pisałam.
W małym rondelku podgrzewam 3 łyżki tegoż oleju i dodaję 1 łyżkę euceryny. Mieszam razem , nie pozwalając na zagotowanie. Odstawiam do wystudzenia i przelewam do pojemnika. Przyklejam karteczkę kiedy została wykonana maść.  Eucerynę można zakupić w aptece. 100 gram jest w granicach 13 zł.
Można olej zrobić z suszonych kwiatów a mogę się z Tobą podzielić swoim :-)
W tym roku również chcę zrobić nalewkę ze świeżych kwiatów.

A co do olejku pichtowego to mam tej samej firmy i wg mnie jest dobry i zdrowy. Można go stosować na zewnątrz i do wewnątrz. Podaję stronę Gospodarza, być może już ją znasz :
http://luskiewnik.strefa.pl/acne/pichta.htm
Z olejkiem robię maść na bóle kręgosłupa, która jest bardzo przydatna przy wszelkich przeciążeniach oraz nerwobólach a nawet przy przeziębieniu:
2 łyżki linomagu,
4 łyżki oleju z pączków sosny,
1 łyżka nalewki z pączków sosny i kilka kropel olejku pichtowego. 
Oczywiście olej i nalewkę robię sama :-)

Tak przygotowane maście można przechowywać do dwóch miesięcy trzymając w chłodnym miejscu.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2011, 08:51:03 »
Myślę ze wazelina będzie dobra alternatywą dla świńskiego przysmaku ;D

Albo euceryna jest nawet lepsza. Ale to moje zdanie. :-)
Nie podważam słów Fresha.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2011, 18:54:08 »
Magdaliena,dziękuję bardzo ,na razie sprawy kosmetyczne  u mnie zeszły na plan dalszy,mam nadzieję ,ze dane mi będzie do tego powrócić

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2011, 10:10:15 »
 :) ,czy gdybym chciala przyrządzić sobie smarowidło na bazie euceryny to nalezy ja podgrzać z nagietkiem do jakiej temp? tylko do rozpuszczenia ,czy tez nieco bardziej? Eucerynę zamówiłam w aptece.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2011, 10:47:51 »
Kasiu , eucerynę doprowadzam tylko do rozpuszczenia. Następnie łączę z innymi produktami.
Ale może inni się wypowiedzą, może Fresh, bo na pewno ma większe doświadczenie jak ja.
:-)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 12, 2011, 13:50:57 »
Magdalieno,moja euceryna ma typowo "maściowy" zapach.Może są różne rodzaje,nie wiem.Chyba jednak skorzystam z kremu nivea jako bazy.Na ciepłe dni potrzeba chyba mniej natłuszczać a więcej nawilżać.Pozdrowienia wszystkim wysmarowanym i nie  :) kaśka

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 13, 2011, 09:54:39 »
Kasiu, eucerynę dostałaś jako maść czy przyniosły Ci panie z zaplecza? W białych pudełkach , np: po 100 gram?
Moja ma dobry zapach , wcale nie maściowy.
Nie używam kremu Nivea od lat, bo działa na mnie alergizująco.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 14, 2011, 08:45:07 »
Magdalieno,eucerynę dostałam w bialym pudełku,zamówilam wcześniej,pani powiedziała ,ze wezmą z "receptury"(pewnie czekałam dzień,dlatego ,ze jest jakas osoba tam od "mieszania").Opis na karteczce-Rp euceryna 100 g,zewnętrznie.Może do czegoś wykorzystam.Może jakiś olej sam zastosuję zamiast stałego smarowidła.Nie wiem ,który najlepiej,który warto użyć.Pozdrawiaki,kaśka

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 14, 2011, 10:44:36 »
hmm, nigdy mi nie podpadła euceryna , więc nie wiem dlaczego Twoja jest inna.
Ale popróbuj, poeksperymentuj i zobaczysz co Ci wyjdzie.