Autor Wątek: krem pod oczy  (Przeczytany 33135 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: krem pod oczy
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 14, 2011, 20:13:14 »
Ja polecam proste mieszanie własnego kremiku na bazie lipoderminy kupowanej w mazidla.com.

Lipodermina, to samokonserwujący koncentrat  niemobilnych liposomów utworzonych z mieszaniny składającej się z: 20% lecytyny sojowej, 16% alkoholu etylowego i 64% wody demineralizowanej.(szczegółowy opis  www.mazidla.com)

Kupuję ją w małej buteleczce z pompką. W drugiej buteleczce mam mieszaninę olejów do mojego typu skóry z porcją Q10. W trzeciej mieszankę wyciągów alkoholowych z ziół pielęgnujących skórę (m.in. arnika moja kochana). Wieczorem wyciskam na dłoń porcję lipoderminy, dolewam oleje i zioła ,i  mocno mieszam paluszkiem . Powstaje  bogaty    krem , który nakładam pod oczy. Przed posmarowaniem twarzy wzbogacam mieszankę olejkami eterycznymi (olejki podrażniają oczy). Często dodaję kwas hialuronowy lub glicerynę.

Po miesiącach kosmetologicznych eksperymentów uważam, że jest to bardzo wygodny sposób dbania o cerę. Odpadają konserwanty, wypełniacze, dodatki. Moja skóra to lubi.  Inez

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 27, 2011, 20:42:05 »
Żel łagodzący
Do sporządzenia silnego odwaru nalezy użyć równych ilości rumianku , nagietka i kwiatu chabra bławatka oraz lisci prawoślazu.

6 łyzek odwaru ,2 łyzki wyciągu z oczaru ,  1/4 agar-agar .
1. podgrzać wywar wraz z oczarem  prawie do wrzenia. Rozpuścić agar . Agar musi byc dokładnie rozpuszczony inaczej bedzie wyczuwalny.
2. Pozostawić do ostygniecia i zgęstnienia .Jeśli zel bedziez byt gęsty , miksowac kilka sekund. przechowywać w lodówce

Sporządzać silne odwary z nizej wymienionych ziół . Nasączane nimi płatki obkładać powieki:

-chaber bławatek - usmierza i zmniejsza obrzęk
-Fenkuł(nasiona)- usuwa stany zapalne , nadaje oku blask
-mieta- usuwa cienie spod oczu
-nagietek lekarski - usmierza ból i zaognienie oczu

Piołun- zmniejsza zaognienie i zaczerwienienie
Prawoślaz- zmiekcza skóre wokół oczu
Róża- zmiękcza i łagodzi skóre wokół oczu
Rumianek- łagodzi zaognienie i usuwa zmeczony wygląd
Skrzyp- Zmniejsza zaczerwienienie i obrzęk , skuteczny na jęczmień (gotować 30 min.)
Każdy z wymienionych odwarów mozna zamrozić w pojemnikach nalód. Pocierając kostka lodu powieki i skóre wokół oczu uzyskujemy znakomity efekt odswierzający.

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 28, 2011, 01:41:12 »
Dzięki za "przepisy" :-)

Offline Kasiaptasia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 17, 2011, 13:23:39 »

Cześć Kasiu.

Olej z kwiatów czarnego bzu zrobiłam latem przez zalanie świeżo zebranych (bez mrówek) całych baldachimów olejem słonecznikowym w wielkim słoju. Zalecają inne oleje ale ten w zupełności wystarczy.
Po trzech tygodniach trzymaniu na słońcu albo w ciepłym miejscu zimą zlewasz i trzymasz w chłodnym miejscu. Przy okazji na blogu trafiłam na dobry i pomocny komentarz Gospodarza: http://rozanski.li/?p=931&cpage=1#comment-1101.

Pomimo, że nie dodawałam do moich olejów żadnych stabilizatorów nie widzę, żeby był zjełczały.
Teraz trzymam go w chłodnym miejscu. Z takiego oleju można zrobić maść, o której już pisałam.
W małym rondelku podgrzewam 3 łyżki tegoż oleju i dodaję 1 łyżkę euceryny. Mieszam razem , nie pozwalając na zagotowanie. Odstawiam do wystudzenia i przelewam do pojemnika. Przyklejam karteczkę kiedy została wykonana maść.  Eucerynę można zakupić w aptece. 100 gram jest w granicach 13 zł.
Można olej zrobić z suszonych kwiatów a mogę się z Tobą podzielić swoim :-)
W tym roku również chcę zrobić nalewkę ze świeżych kwiatów.

A co do olejku pichtowego to mam tej samej firmy i wg mnie jest dobry i zdrowy. Można go stosować na zewnątrz i do wewnątrz. Podaję stronę Gospodarza, być może już ją znasz :
http://luskiewnik.strefa.pl/acne/pichta.htm
Z olejkiem robię maść na bóle kręgosłupa, która jest bardzo przydatna przy wszelkich przeciążeniach oraz nerwobólach a nawet przy przeziębieniu:
2 łyżki linomagu,
4 łyżki oleju z pączków sosny,
1 łyżka nalewki z pączków sosny i kilka kropel olejku pichtowego. 
Oczywiście olej i nalewkę robię sama :-)

Tak przygotowane maście można przechowywać do dwóch miesięcy trzymając w chłodnym miejscu.

Witam a jak przygotowac olej z susznych kwiatów?  "Przesmażyć susz w oleju czy wystarczy jak postoi ten susz parę tygodni w oleju??

Pozdrawiam
kasiaptasia

Offline Kasiaptasia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 17, 2011, 13:45:54 »
Wielkie Dzięki :)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 17, 2011, 13:49:07 »
 :)

Offline Kasiaptasia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 18, 2011, 11:59:23 »
Często dodaję kwas hialuronowy lub glicerynę.

Ineslik, chciałbym spróbować zrobić sobie "mazidło " i dlatego pytam w  jakiej ilości ( procentowo) dodajesz kwasu hialuronowego??

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 19, 2011, 07:28:14 »
Kwas kupuję w postaci 1% roztworu , dodaję 20 - 30 % .
Koniecznie zrób sobie coś samodzielnie - daje to ogromną satysfakcję .
Wesołego mieszania. (jeśli zamawiasz półprodukty w mazidłach, koniecznie poproś o próbki gratis).

Offline Kasiaptasia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 04, 2011, 10:00:19 »
hej kochani experci ,
idąc za waszymi radami przyrządziłam sobie olejowy wyciąg z czarnego bzu i nagietka na oleju sezamowym. Smaruje dziobek olejem, moja skóra pokochała ten olej... ;D

ciągle zastanawiam nad euceryna i zrobieniem sobie mazidła w konsystencji kremu..ale boje się że będzie zbyt maziowate i pozatyka pory.... :-\ ???

stąd tez moje pytanie ..czy do samego oleju bez euceryny można oddać kwasu hialuronowego? i jak to zrobić.. na zimo, czy to się dobrze łączy ze sobą czy może trzeba jakoś w specjalny sposób to robić, jak np majonez......??  ???

Przepraszam za infantylne pytania, ale dopiero raczkuje w dziedzinie samodzielnego wykonywania mazideł....

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 05, 2011, 08:14:47 »
Nie ma  żadnego problemu z mieszaniem roztworu kwasu hialuronowego (to ten żel) z olejem. Porcje jednorazowe. Konsystencja tzw. serum.

Można się zastanawiać nad potrzebą wzbogacania mazidła tym kwasem . Sam olej ma przecież znakomite właściwości nawilżające. Dzieje się tak dlatego , że kiedy olej jest w butelce, to każde  3 kwasy tłuszczowe spięta są "klamrą", nazywa się to trójgliceryd . Po nałożeniu na skórę cząstka ta uwalnia kwasy i gratisową glicerynę. Gliceryna nawilża skórę.

Czy potrzebne jest dodatkowe nawilżenie?

Kwas hialuronowy jest syntetyzowany przez skórę człowieka, ilość jednak spada wraz z wiekiem. Kwas ten potrafi wiązać ogromne ilości wody.

Kwas hialuronowy to związek, który wiąże wodę w naskórku. Może on być bezpiecznie stosowany bez konieczności wykonywania testów skóry. W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej. W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem, co gwarantuje jej sprężystość i brak zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody i powstają zmarszczki. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać ok. 250 cząsteczek wody.

Zastanowić się trzeba , jaka dieta stymuluje produkcję kwasu. Ma to znaczenie również dla ochrony naszych stawów.

Zmieszanie oleju z kwasem hialuronowym pozwala na uzyskanie konsystencji serum, przez co preparat jest lżejszy i lepiej wchłanialny.

Najnowsze wyniki badań kosmetologicznych dowodzą , że najlepszym przyjacielem skóry jest sebum. Jest to pogląd dosyć nowy, do tej pory za ideał uznawano skórę dziecięcą, która sebum nie produkuje. Zgodnie z tym nowym poglądem kosmetyk idealny powinien być podobny w składzie do łoju skórnego.

Łój skórny (łac. sebum) to naturalny lubrykant skóry owłosionej i nieowłosionej ssaków, wydzielany przez gruczoły łojowe. Zapewnia miękkość skóry. Tworzy na niej warstwę ochronną antybakteryjną i przeciwgrzybiczą. Jest ważny z punktu widzenia kryminalistyki (daktyloskopii), ponieważ współtworzy ślady linii papilarnych i zapobiega ich przedwczesnemu wysychaniu na miejscu zdarzenia.

Łój skórny jest mieszaniną lipidów nabłonkowych, przeciętny skład: wolne kwasy tłuszczowe 5%; glicerydy 50%; woski 20%; skwalen 10%; inne węglowodory 5%; estry cholesterolu 4%; cholesterol 1%; inne sterole 1%; inne substancje 4%.

trójglicerydy dostarczamy np. w oleju sezamowym. Lanolina jest być może dobrym źródłem wosku, steroli.

Lanolina jest woskiem zwierzęcym otrzymywanym podczas czyszczenia wełny owczej (tzw. "tłuszczopotem owczym"). Stanowi mieszaninę estrów kwasów tłuszczowych ze sterolami (m.in. z cholesterolem). Ma postać żółtawej, lepkiej masy tworzącej z wodą emulsję. Ponieważ bardzo dobrze wchłania się przez skórę wykorzystuje się ją do produkcji środków kosmetycznych oraz w recepturze aptecznej i przemysłowej produkcji farmaceutycznej jako podłoże do przyrządzania półstałych postaci leku, m.in. maści, kremy itp.

Nie stosowałam jeszcze lanoliny. Dzisiaj kupię i przetestuję. Woski dostarczam za pomocą oleju jojoba.

Co do wazeliny, euceryny, parafiny , oleju mineralnego.
Substancje te są dobrymi nośnikami i tworzą świetną warstwę ochronną. Nie podejmują interakcji z tkankami. W żaden sposób nie stymulują skóry ani nie wzbogacają. Nie ulegają w organizmie procesom metaboliczny. Co się dzieje ze spożytą wazeliną nikt nie bada , problem jest bowiem niewielki - rzędu 2 - 3 szminek zjedzonych w życiu.

Czyli moim zdaniem euceryna tak, jeśli robimy np. maść do smarowania stawów. Do pielęgnacji skóry - nie.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 08:20:48 wysłana przez ineslik »

Offline Kasiaptasia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 05, 2011, 10:12:11 »
Dzięki wielkie dla Ineslik i Magdaleny,

rozjaśniło mi się sporo.  ;D

ale oczywiście mam kolejne pytania bo im więcej czytam o kosmetykach robionych w domu tym więcej pytań mi się pojawia...

Czy olejki eteryczne ze sklepu www.zrobsobiekrem.pl są dobrej  jakości ( pewnie tak, ale wolę zapytać o opinię znawczynie tematu  :) )  do tego aby dołożyć kilka kropli do oleju sezamowego z nagietkiem i czarnym bzem???

z opisu wszystkich odczytanych kusi mnie olejek cytrolenowy albo grapefruitowy... do dziobka i ciała...

tylko czy one mogą być stosowane przy cerze naczynkowej??

jeśli nie to jaki inny olejek mogłabym dołożyć do mojego oleju... i czy warto w ogóle dodawać olejek eteryczny?

jeszcze raz wielkie dzięki :)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 06, 2011, 06:50:36 »
Olejki eteryczne warto dodawać, to tzw. 3 esencja ziołowa. Przy czym musisz uwzględnić, czy nie masz uczuleń na jakiś ich składnik. Niestety w wielu przypadkach olejku prawdziwie naturalnego jest tam zaledwie 35-40%, a reszta to tanie rozpuszczalniki organiczne, rzekomo nieszkodliwe (bo muszą być dopuszczone do obrotu) i to one często alergizują. Ja takie coś nazywam zapachowym olejkiem.
Zauważyłem, że warto się odezwać mailowo do takiej firmy i skonsultować metodę uzyskiwania olejków. Nie zdziwię się, gdy w odpowiedzi będzie "import z...", gdzie nie doszukasz już się, jak to robią.
Nasz Gospodarz ma swoją stronkę w archiwum na temat olejków:
http://www.rozanski.ch/oleum.htm
ja znalazłem jeszcze jedną, dość szerokie spektrum olejków (wiele u nas niedostępnych):
http://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-yarrow-essential-oil.html
Moja rada - olejek musi Tobie paować, Kasiaptasia. Ty z jego zapachem musisz czuć się dobrze. Bo to już 50% sukcesu; właściwości danego olejku, który sobie wybierzesz powinny współgrać z tym, co dałaś jako pozostałe składniki. Poczytaj, a się dowiesz więcej. Decyzja o kosmetykach domowych "najsampierw" należy do nas samych:)

Powodzenia, pozdrawiam i służę pomocą
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 06, 2011, 08:22:24 »
Ja odpowiem tak.
olejki eteryczne uważam za najlepszy dodatek do "fazy olejowej". Nie zmniejszają trwałości mazidła -jak ekstrakty sypkie. Nie wprowadzają alkoholu -jak nalewki. Zdecydowanie podnoszą walory pielęgnacyjne.
 Przy wyborze olejków trzeba się kierować jak mówi Alchemik - odczuciami własnymi. Pomocna jest strona doktora - dowiesz się, które olejki na przebarwienia, które na ranki i pryszczyki, które na  wyszczuplanie itd. Przeczytaj koniecznie.

Nie musisz kupować olejku , żeby w mazidle go mieć. Wystarczy zalać surowiec olejkowy olejem i masz olej z olejkiem. Ja tak aktualnie robię olej czarnuszkowy, waniliowy.

w mazidle do oczu olejki nie są jednak dobre. Preparat aplikowany w tych miejscach ma zawsze skłonność do "migracji". Kiedy olejek dostanie Ci się do oka , będzie piekło.

w mazidłach do twarzy najchętniej stosuję olejki, które można aplikować bezpośrednio na skórę  (bez rozcieńczenia)- takie nigdy nie podrażnią. Moje ulubione
szałwiowy
szałwia muszkatołowa
drzewo herbaciane
balsam copaiba
lawenda
cytryna (nie stosuję latem)

w mazidłach do ciała stawiam na te poprawiające krążenie (wiesz , likwidują tłuszczyk, wygładzają skórę). stosuję rozcieńczone
imbirowy
paczulowy
goździkowy
cynamonowy
eukaliptusowy
sandałowy
mirtowy
paczulowy

Jeśli chodzi o olejki kupne. Mam nadzieję, że te tanie rozpuszczalniki organiczne to np. olej rzepakowy czy coś w tym stylu. Czyli nic aż tak przerażającego. Ja mam ciągle zapasy od Avicenny , nigdy nie zrobiły mi krzywdy, chociaż nie odparowują w 100%. Olejki z tej firmy stosuję również wewnętrznie.

olejek krwawnikowy promowany przez Alchemika to teraz mój nr 1 na liście zakupów.

« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 08:26:29 wysłana przez ineslik »

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 12, 2012, 14:08:20 »
Ineslik
Nabrałam wielkiej chęci,aby zrobić sobie krem,tonik itp
Na początek  mydło(bo akurat kończą się-używamy marsylskie),ale doczytałam,że ze wzgl na używanie wodorotlenku sodowego...eee to mi odeszła ochota:(,na str.którą podała Kasiaptasia.
http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/i/Mydla-uwagi-ogolne/84
Czy sama robisz też mydło?

Do smarowania twarzy używam olejek migdałowy i arganowy, i teraz chcę przygotować dla siebie i rodziny krem itp,ale muszę dokładniej poczytać i zagłębić się w temat.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 12, 2012, 14:17:03 »
Jestem również zainteresowana tematem jak zrobić mydło. Na youtube jest film, ale w tamtym przepisie także pojawia się wodorotlenek sodu. A ayurveda mówi: nie kładź niczego na skórę czego nie da się zjeść....
tu podaję linka (wykonanie podają od połowy odcinka):
http://www.youtube.com/watch?v=OyWNTXkot40
A więc: czy ktoś wie jak zrobić mydło, które można zjeść??? :) :)
Pozdrowienia Ewa