Autor Wątek: Kurkumina - eksperyment  (Przeczytany 34443 razy)

Offline vGreg

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Kurkumina - eksperyment
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 23, 2019, 16:06:51 »
Dzień dobry,
Pierwszy kontakt z kurkumą miałem 2 lata temu. Przyplątało się przewlekłe przeziębienie, coś koło 3 tygodni. W necie trafiłem na przepis "Złote mleko z kurkumy". Zadziałało rewelacyjnie. Od tamtej pory proszek z kurkumy (indyjskiej) dodaję do zup, ziemniaków, makaronów, naleśników, placków ziemniaczanych itp. Przy przeziębieniach robię mleko z kurkumy.
Przepis
Składniki
• 1/4 porcji kurkumy
• 1/2 porcji wody
• Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy
Przygotowanie
Krok 1 – pasta
Do gorącej wody wsypać kurkumę podgrzewać 6-8 minut ciągle mieszając (nie doprowadzić do zagotowania). Kiedy przybierze konsystencję pasty i kolor brązowy, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Przygotowywać w dawkach do zużycia przez 2-3 dni.
Krok 2 – złote mleko – napój
W szklance ciepłego mleka (mniej niż 35st.C) rozpuścić 1 łyżeczkę pasty, można dosłodzić miodem. Dodać odrobinę czarnego pieprzu (piperyna) i jak ktoś lubi szczyptę imbiru.
Dawkowanie
Po szklance rano i wieczorem.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11091
Odp: Kurkumina - eksperyment
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 23, 2019, 20:28:39 »
Czy to jest smaczne?
Merytorycznie, pomysł z normalnym mlekiem jest bardzo dobry, robi się produkt "liposomalny" ;-)

Pozdrowienia :-)