Autor Wątek: Dylematy Farmaceutyczne :-) Konserwacja Oleju  (Przeczytany 6422 razy)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
Dylematy Farmaceutyczne :-) Konserwacja Oleju
« dnia: Października 27, 2014, 23:54:44 »
Szukam i szukam i nie mogę się doszukać szczegółowego opisu,  jak prawidłowo zakonserwować olej ?
..ale od początku... dzięki uprzejmości Basi, i "lekkiej" mojej pracy,  zalałam ciepłym olejem 2500 ml zmielonego korzenia żywokostu, no i teraz rzecz jasna,  oczekuję,  że za ok 1 tydzień powinnam go zlać i na tym etapie przydałoby się, jak już wcześniej Zulu w wątku "skrobać czy nie" zasugerował zakonserwować toto -

Może by użyć jakiegoś kwasu galusowego dla konserwacji tego oleju, by można go potrzymać w temperaturze pokojowej.a może skuteczne będzie nalanie na wierzch trochę spirytusu, jak radzi Gospodarz przy oleju z kwiatu dziurawca ?

- Tak więc mam w proszku kwas galusowy  jak również na dniach , dojdzie do mnie w paczce Octan Tokoferolu ( vit.E) , więc teraz pytanie do biegłych w temacie:
1) w czym rozpuścić Kwas galusowy ? i w jakich proporcjach go zastosować,  by zakonserwować ok 2500 ml oleju ?
2) jakie proporcje zastosować do ewentualnego tokoferolu ?

Szukałam info w FP IX, i VI , i  albo źle poszukiwałam ( co może być na rzeczy) lub faktycznie w IX nic już nie ma o kwasie galusowym.
Na powyższe rozważania nie mogli  mi odpowiedzieć Pan/Pani Dr Farmacji ...gdyż jak usłyszałam,  "to nie było przedmiotem ich badań)  - stąd moja wielka prośba (ponowna) o podpowiedź na powyższe.

Pozdrawiam
A.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Dylematy Farmaceutyczne :-) Konserwacja Oleju
« Odpowiedź #1 dnia: Października 28, 2014, 15:35:49 »
Moja propozycja, to, po odlaniu oleju, zalać 1:2 fusy wódką 20%, zagotować, dodać 2% kwasu galusowego i połączyć płyny. Te 2% to dla połączonych płynów. Formalnie kwas galusowy nie rozpuszcza się w oleju, a wódka da i wodę i odrobinę dezynfekcji, jeśli byłaby potrzebna.

Jak robiłam smarowidła olejowe, to zaczynałam od zalania fusów wódką, a dopiero potem olejem - przynajmniej taka kombinacja mi zapobiegała pleśnieniu oleju. Ale z drugiej strony nie używałam kwasu.

Pozdrowienia :-)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 29, 2014, 15:33:44 »
Basiu dziękuję za odpowiedź :-)  tak czy inaczej olej trzeba będzie zakonserwować i skorzystam z Twojej podpowiedzi, Jednak że uparta jestem, wiec dalej szukam  farmaceutycznego dawkowania i rozcieńczania :-) z tym zapytaniem skierowałam się również gdzieś indziej,  :) zobaczymy czy komuś uda się rozwinąć temat :-)

Drugostronnie dostałam taką informację, ze nasz Doktor na jakiś kursie wypowiada się,  że lepsze są wyciągi wodne  niż olejowe z Żywokostu . Czy ktoś coś takiego pamięta ? a jeśli tak,  to czy mniej więcej datę wykładu może przytoczyć ?

Uparłam się na  to Symphytum i już :-))

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 29, 2014, 17:46:55 »
Drugostronnie dostałam taką informację, ze nasz Doktor na jakiś kursie wypowiada się,  że lepsze są wyciągi wodne  niż olejowe z Żywokostu . Czy ktoś coś takiego pamięta ? a jeśli tak,  to czy mniej więcej datę wykładu może przytoczyć ?

Tak, było, potwierdzam
Ale kiedy? Muszę się zabrać do dalszego przepisywania zeszytów ;-)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 29, 2014, 19:36:43 »

Tak, było, potwierdzam
Ale kiedy? Muszę się zabrać do dalszego przepisywania zeszytów ;-)

Cudne to co mówisz :-)) ale domyślam się,   że aby toto się stało,  to musimy czekać,  aż znów  wyskoczysz na dłużej,   za naszą bałtycką kałużę ? :-

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 02, 2014, 22:13:31 »
Wyciągi z żywokostu - wspomnienia z Międzyborowa:

Można korzenie gotować w wodzie 5%
Można zalać chłodną wodą na noc, płyn odlać, fusy zalać jeszcze raz i pogotować 5-10 minut pod przykryciem.
Wodne wyciągi stabilizuje się sorbinianem potasu
Po godzinie można fusy odcisnąć, dodać miód, ew. mąkę ryżową lub kukurydzianą, glicerynę dla konserwacji i witaminę C.
Po zmieszaniu z żółtkiem, wodny roztwór można mieszać z porządnymi tłuszczami na maście na skórę. Można dać lecytynę w paście

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 03, 2014, 14:29:00 »
author=Basia link=topic=2864.msg38448#msg38448
Wyciągi z żywokostu - wspomnienia z Międzyborowa:

Basienko Droga,  a ściślej owe 5 % to co oznacza ?

Można zalać chłodną wodą na noc, płyn odlać, fusy zalać jeszcze raz i pogotować 5-10 minut pod przykryciem.
- Czy pamiętasz czemu takie działania miało to służyć ?

...no i znów pytanie, czy Pan doktór podał stęzenie Sorbinianu Potasu ?

Po godzinie można fusy odcisnąć, dodać miód, ew. mąkę ryżową lub kukurydzianą, glicerynę dla konserwacji i witaminę C.

...wrrrrróć :-))) czy fusy oznaczają "zmielone korzenie" czy coooo ? :-))

Po zmieszaniu z żółtkiem, wodny roztwór można mieszać z porządnymi tłuszczami na maście na skórę. Można dać lecytynę w paście
...piszesz lecytynę w paście...hmmm....... wiesz może gdzie owo dostać ? :-)))

Mogłabym zadzwonić do Ciebie , ale z drugiej strony jak już forum czynne to z radości napiszę :-))

Pozdrowienia

Ja też pozdrawiam :-))

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 03, 2014, 15:12:52 »
author=Basia link=topic=2864.msg38448#msg38448]
Basienko Droga,  a ściślej owe 5 % to co oznacza ?

rozumiem to 5cm3 korzeni / 100ml wody
pytanie, czy suche, czy świeże? Gdzieć czytałam, że farmakopealnie jednak surowiec suchy trzeba namoczyć i wtedy liczyć objętość.

- Czy pamiętasz czemu takie działania miało to służyć ?

Bo część składników się rozpuści w gorącej wodzie, a część nie toleruje temperatury.

...no i znów pytanie, czy Pan doktór podał stęzenie Sorbinianu Potasu ?

Zwykle 2%

...wrrrrróć :-))) czy fusy oznaczają "zmielone korzenie" czy coooo ? :-))

Po godzinie po owym wygotowaniu 5-10 min pod przykryciem, zmielone, przed wygotowaniem jeszcze wymoczone korzenie - tak rozumiem swój notatkowy chaos.
No i proporcje, typu "chlupnąć", "sypnąć", "tyle, by było dobrze" i tak dalej.

...piszesz lecytynę w paście...hmmm....... wiesz może gdzie owo dostać ? :-)))

Chyba widziałam w hakiejś hurtowni przypraw. Muszę sobie przypomnieć, której. Może Rafex?

Mogłabym zadzwonić do Ciebie , ale z drugiej strony jak już forum czynne to z radości napiszę :-))

Fajnie jest potestować działajace forum, prawda?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 04, 2014, 11:04:29 »
Mi się wydaje że 5% to inaczej 5 części czyli 100ml x 0,05 = 5ml
Można też tak zapisać                               100ml x 5%   = 5ml
No bo procent to część setna.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze