Autor Wątek: specyfik na twarz  (Przeczytany 10029 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
specyfik na twarz
« dnia: Listopada 19, 2010, 06:56:51 »
Hello

Kobietka ma skórę na twarzy jak to sie mówi: lekko pryszczatą... Skomponowałem jej olejek wrotyczowo- kozieradkowy i sie sprawdzał( na bazie oleju lnianego) ale wiem ze trzeba bedzie cos niebawem zmienic bo skóra jak to skóra uodparnia sie... czy ktos ma jakies sprawdzone pomysły aby pomóc w codziennej pielegnacji twarzy?

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: specyfik na twarz
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 19, 2010, 11:22:43 »
Witaj
Swego czasu na kłopoty ze skórą, na uporczywe zaskórniaki bardzo pomógł komuś tonik na bazie chrobotka. Robiłam intrakt alkoholowy z domieszką gliceryny z mieszaniny ziół (macierzanka, przytulia,koniczyna, kokoryczka, jeżówka, podstawowy składnik chrobotek). Potem to rozcieńczałam wodą aby uzyskać 20-15 % roztwór alkoholowy.
Doskonale na cerę działa wyciąg z rdestowca albo tasznika.
A teraz u mnie numer jeden jest rokitnik. Z rokitnika mozna robić wyciagi glicerynowe, alkoholowe, olejowe. Obecnie są bardzo modne kremy na bazie rokitnika.
Brat mi donosił, że leczy u swoich młodych zawodniczek krosty właśnie rokitnikiem, który wspólnie zbieraliśmy pod koniec wakacji.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 19, 2010, 11:54:57 »
A czy moge prosic o przepis na wyciąg olejowy albo na krem? Staram sie przekonac ta pania to zmiany nawyków żywieniowych bo to jest kluczowe ... Ciężko ...oj cięzko :P
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2010, 13:09:10 »
Wodę oczarową polecam jako tonik. Sprawdza się świetnie również przy trądziku różowatym i pękających naczynkach.

Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2010, 15:22:11 »
Mało mam wielkich doświadczeń z pryszczami, ale za to miałam/mam (i chyba będę miała?) pryszcze, które kiedyś pod namową rodziców próbowałam przewalczyć. Skutki były takie sobie:
1. po dwóch eksperymentalnych koszmarnie nudnych i drogich wizytach u kosmetyczki rosły jeszcze lepiej, niż bez wizyty.
2. Wsuniecie miesięcznej dawki tetracykliny nie zrobiło na nich jakiegokolwiek wrażenia, więc sobie odpuściłam antybiotyki i oficjalną dermatologię.
3. Stosowanie środków wysuszających skóre, typu (sklepowe) toniki czy spirytusy powodowało to, że pryszcze rosły sobie jeszcze zdrowiej pod suchą skórą. Wysuszona skóra swędziała i pryszcze były brzydko rozdrapywane.

To są na szczęście niezbyt głębokie i raczej suche zaskórniaki, czasem tylko coś "soczystszego" wymagającego poważniejszej "operacji". Mówiąc szczerze chyba się do nich przyzwyczaiłam - na przykład nie mam problemów z przesuszającą się czy pękającą skórą, a bywają miesiące, że nawet nic nie mam.
Moje osobiste pryszcze dość dobrze likwiduje słońce, woda i wiatr w połączeniu z brakiem dostępu do chlorowanej wody. Samo pływanie na basenie wysusza skórę, ale na moich pryszczach nie robi to zbytniego wrażenia. Sam wyjazd do cywilizacji bez chloru też niczego nie załatwia.

Co bym radziła? Wyrzucić oficjalne kosmetyki, bo do pryszczy można jeszcze dołożyć pokrzywki i inne cuda uczuleniowe. Mydło tylko "Biały Jeleń" lub podobnej klasy. PRZED każdą "operacją" trzeba wymyć ręce i "operowaną" część ciała. Są teorie, że pryszcze się same rozchodzą, trzeba tylko poczekać, ale nie jestem tego pewna, szczególnie, jeśli chodzi o głęboko zagnieżdżone, zaropiałe czyraki. Zdarzyło mi się u koleżanki na wycieczce rozwiązać taki problem na plecach nocnym okładem z cebuli i poranną "operacją" z użyciem niebezpiecznego narzędzia, ale to był akt desperacji i brak chęci współpacy ze strony medycyny oficjalnej. Nie polecam, fuj!

Warto zabrać się za eksperymenty z różnymi naturalnymi sokami do smarowania skóry, chociażby po to, aby ją szybko wygoić i usunąć blizny. Może na rdest japoński już trochę za późno (może jakiś niezmarznięty badylek jednak gdzieś sterczy?), ale rokitnik długo jeszcze będzie wisiał na gałązkach. Jeśli zima będzie łagodna, to i do samej wiosny. Ja lubię nalewki z dodanym olejem lnianym z korzeni pokrzywy i jaskółczego ziela. Akurat teraz jest świetny czas na zbiory. Co prawda proces produkcyjny będzie trwać, ale pod choinkę będzie spokojnie gotowe do użytku :-) Ładnie goi rany i likwiduje swędzenie.

Warto poeksperymentować z nawykami żywieniowymi.

Powodzenia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 19, 2010, 16:09:39 »
Mała baza wiedzy sie stworzyła ... A co jesli chodzi aby skórę zabezpieczyc przed przedwczesnym starzeniem? Moim zdaniem olej porzywowo-koniczynowy jest si....

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 20, 2010, 10:33:43 »
Hej Fresh
Więc, w kremach nie jestem dobra. Rokitnikowy krem można zrobić mieszając olej rokitnikowy na przykład z kremem nivea. Najprostszą bazą jest euceryna, ale czasami trudno ją dostać, więc nivea traktuje się jako eucerynę.
Wyciąg olejowy robię stosując olej na przykład parafinowy i prowadząc ekstrakcję na ciepło na łaźni wodnej w zamkniętym szklanym słoiczku twist przez około 1 godzinę.
Podobnie z gliceryną.
Jest strona mazidła.com - tam można dużo się dowiedzieć o samodzielnym produkowaniu kosmetyków, można też kupić składniki.
Powodzenia

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2010, 16:48:13 »
Mam nieudowodnione(?) naukowo poczucie, że każde smarowidło gwałtownie zmieniające natłuszczenie skóry powoduje przeciwną reakcję, niż ta, która jest teoretycznie zamierzona.
Na przykład: próba odtłuszczenia spirytusem (lub czymś podobnym) tłustej skóry powoduje wysuszenie naskórka i rozrost pryszczy pod spodem. Wydaje mi się logiczne, że organizm dążąc do usunięcia przesuszenia skóry, produkuje więcej łoju, który się gromadzi w pryszczach, bo wysuszony naskórek blokuje ujście otworów w porach. Chyba tak to wygląda u mnie.
Wynikałaby z tego konieczność wyczyszczenia skóry bez jej wysuszania.

Być może podobna reakcja następuje, jeśli suchą skórę się natłuszcza?. Oczywiście, nie myślę tu o posmarowaniu rąk po wymyciu słoików w detergentach. Może teraz w listopadzie wieczorne spacery z mgłą i mżawką powinny być zalecanym kosmetykiem nawilżającym?

Dla osób niepewnych polecam towarzystwo psa - można wypożyczyć u znajomych (można nawet razem ze znajomymi), zaadoptować ze schroniska lub załatwić w inny sposób.
Dzięki psu poznaje się sąsiadów, ich dzieci, ich psy, rozkład śmietników, kocich karmików, a na dodatek uzyskuje się zupełnie bezpłatne ćwiczenia (do wyboru) siłowe, biegowe, rzuty, czasem pyskówki... Wszystko kilka razy dziennie, niezależnie od pogody i poziomu lenistwa :-)))  - ogółem jakość życia zdecydowanie się poprawia.

Optymistycznym akcentem dla osób z tłustą skórą jest to, że skóra nie jest sucha, czyli wolniej się będzie starzeć.

Chyba sprawa na- lub odtłuszczenia skóry powinna być rozwiązana od wewnątrz. Smarowidła to takie pogotowie ratunkowe.

Powodzenia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 20, 2010, 20:29:53 »
Z tymi środkami do czyszczenia skóry (mydła , toniki) cos jest , kiedys czytałem niekomercyjny artykuł dermatologa który ostrzegał przed nadmiernym wysuszaniem i czyszczeniem skóry twarzy , po takich kuracjach nasz skóra traci "naturalną moc". Swego czasu stosowałem tez olej kozierdkowy w celu walki z pryszczulcami i nieświadomy efektu usłyszałem od kolezanki z pracy: ale ci sie cera poprawiła :) Znakomite efekty daje uzywanie go na suche i zniszczone dłonie ( w moim zawodzie to bardzo uciążliwe , dwie kolezanki z pracy juz dawno przezuciły sie z wątłych kremów na olejo-terapię , produkują domowe kosmetyki że hej , a pamietam jak pierwszy raz sceptycznie podeszły kiedy im to pokazałem ,ale kiedy podsunełem słoiczek to zaskoczyły....

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 20, 2010, 20:33:35 »
Jako podłoże podstawowe do maści - stosuję wazelinę kosmetyczną. Ew. kremy (nie tylko nivea), ale staram się jak najlepiej służące skórze. Czasem dodaję maść propolisową.
Plus krwawnik, nagietek, żel aloesu, a na resztę dopiero nadejdzie czas.
Warto stosować naturalne kosmetyki. Masz pewność, że nie ma tam X syntetycznych substancji w ilości Y...

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 21, 2010, 19:55:05 »
Fresh!
A jeszcze psianka słodkogórz.
W tym roku myłam w niej wlosy- super odżywka.
Trochę ususzyłam, chyba zrobię wyciag alkoholowy i maść lub krem.
Poczytaj o psiance u naszego gospodarza.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 22, 2010, 08:42:43 »
Dziękuję

Nie omieszkam sprawdzić.... Fajnie by było przedłuzyc dobę o jakies kilka godzin... 8)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Października 27, 2011, 07:02:37 »
Zmieszałem gotowy krem (wiesiołek , jojoba ,aloes) z olejem rokitnikowym. Musze przyznać że w końcu udało misie uzyskać to czego poszukiwałem : Delikatne natłuszczenie plus regeneracja. Sprawdzałem sporo rzczeczy; olej kokosowy , brzoza , olej lniany , olej migdałowy , propolis (musi byc wywazona ilośc bo wiekszośc twarzyczek nie znosi za dobrze przesady) i zawsze było jakies ale: a to krostki , a to przesuszenie , a to zaczerwienienie , tudzież przetłuszczenie :) krem Nivea do twarzy tez nie dla wszystkich ( za duzo parafiny). Halinka! pomnik dla rokitnika ( swoja droga niebawem zobacze jak smakuje napar). Jesli ktos sobie zyczy nazwe kremu to słuze na priv.

Miłego dnia- Twarzowiec  :)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 27, 2011, 08:52:06 »
co niektórzy unikają nivea, bo reagują na jego zapach alergią.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Października 27, 2011, 08:54:38 »
Dokładnie , u wielu osób zapycha pory i problem gotowy... jednak do rąk- pierwszorzędny