Janek odszukałam dla Ciebie cytat z książki dr Wentz -,,O związek z powstaniem Hashimoto podejrzewa się wiele infekcji bakteryjnych - zaliczamy do nich: Helicobacter pylori (bakteria, która jest odpowiedzialna za powstanie choroby wrzodowej),
Borrelia burgdorferi (borelioza) i Yersinia enterocolitica. Przeciwciała przeciwko Yersini (wskazujące na ekspozycję) u osób z Hashimoto znajdowane są 14 razy częściej w porównaniu z osobami zdrowymi..." . I jeszcze jeden cytat: ,,Inne mikroorganizmy zidentyfikowane przez dr. Brownsteina, obecne w Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych, to:
Borellia burgdorferi, Brucella, Candida, Chlamydia, Coxiella, grzyby, Hepatitis B, Mycobacterium tuberculosis, Mycoplasma, Neisseria, Parvovirus, Staphylococcus aureus, Streptococcus, Treponema pallidum i wiele innych. "
Warto kupić książkę dr Wentz dużo mi pomogła w Hashimoto, myślę, że wiadomości w niej zawarte przydatne są we wszystkich ch. autoagresywnych.
http://www.tarczycahashimoto.pl/autorki.html W książce jest dział poświęcony infekcjom w Hashimoto.
Basiu też myślę, że ta ,,dziedziczność" to często te same patogeny w rodzinie. Przed laty zauważyłam - kiedy rak nie był tak powszechny jak teraz, że na raka umierały małżeństwa. Np. znałam pana, który pochował żonę na raka, po kilku latach na raka zmarła mu druga żona, wkrótce po śmierci drugiej żony on zmarł na raka. Jego córka z pierwszego małżeństwa, też chorowała na nowotwór - usuniętą ma macicę.