Autor Wątek: Ciekawostka na temat badania zywności itp.  (Przeczytany 4356 razy)

Offline Aganiok

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 11
Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« dnia: Października 17, 2014, 17:20:10 »

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 15, 2016, 08:21:00 »
W Szwecji wykryto od razu, a w Polsce kiedy kontrolowano ????.....sól drogowa w żywności, chemiczne jabłka, mąka i kasze z glifosatem....itd,a  pasożytujące urzędasy za nasze pieniądze wysługują się korporacjom  rozprowadzając szczepionki....


"ICA, szwedzka sieć supermarketów, przekazała dziś, że wycofała ze sprzedaży 19 ton polskich jabłek ze względu na skażenie pestycydami.
 Felerną partię wycofać będzie także trzeba z krajowego rynku. Inspekcja Sanitarna właśnie otrzymała alert w systemie RASFF.
„Ryzyko jest nieznaczne, ale owoce trzeba wycofać ze sprzedaży” – przekazała Inspekcja Sanitarna w rozmowie z RMF FM. Ponadto podjęto decyzję, że sprawdzony zostanie sadownik, który produkował jabłka. Inspekcji udało się już namierzyć hurtownika z Warszawy, który sprzedawał owoce do Szwecji. Poszukiwani są plantatorzy, od których pochodziła felerna partia.
Powodem wycofania przez market ICA jabłek z Polski była nadmierna ilość pestycydów.........."

http://www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/ska%C5%BCona-partia-jab%C5%82ek-wycofana-zostanie-tak%C5%BCe-z-krajowego-rynku/ar-AAiF0ub

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11098
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #2 dnia: Września 17, 2016, 13:06:51 »
Zeszłego roku zlot zielarski Inez i ekipa zorganizlowali koło Skierniewic, w otoczeniu sadów - niby idylla, ale nic z tego. Sady były akurat praktycznie 24 godziny na dobę opryskiwanie różnymi paskudzstwami z różnych kierunków. Upał był niemożebny, a smród się też niósł.
Wtedy straciłam resztkę złudzeń na temat, że moze nasze jabłka są nieco mniej bryzgane, niż włoskie, niemieckie czy argentyńskie.

Beznadzieja... Bez własnego ogrodu ani rusz.

Pozdrowienia :-)

Offline antonia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 316
  • Beate vivere est honeste vivere
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #3 dnia: Września 17, 2016, 21:46:30 »
Jak to się dzieje, że jabłka na nigdy nie opryskiwanych jabłonkach są już pokryte jakby woskiem, tłuste, gdy się myje pod kranem, to na dłoniach osadza się tłuszcz podobny do oliwy.  Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, czy można to w jakiś sposób wyjaśnić?

Offline Vereinigten

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 528
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #4 dnia: Września 19, 2016, 20:59:11 »
Jak to się dzieje, że jabłka na nigdy nie opryskiwanych jabłonkach są już pokryte jakby woskiem, tłuste, gdy się myje pod kranem, to na dłoniach osadza się tłuszcz podobny do oliwy.  Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, czy można to w jakiś sposób wyjaśnić?

Rośliny mogą wydzielać nieco większe ilości wosków roślinnych chroniących skórkę owoców, jeżeli pojawi się ku temu bodziec. Ewentualnie można również założyć że jabłka jednak były opryskiwane a w celu łatwiejszego przylegania substancji aktywnej, dodano adiuwant. Oleje często są adiuwantami.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #5 dnia: Września 19, 2016, 21:14:32 »
Jabłka wydzielają wosk nawet po zerwaniu, pod warunkiem, że mają ogonki. Wtedy cały czas płynie jeszcze przez owoce energia, dlatego na przykład dojrzewają dalej w domu.

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #6 dnia: Września 22, 2016, 08:44:42 »
ilość wydzielanego wosku zależy od lokalnych warunków klimatycznych a zwłaszcza od nasłonecznienie a co za tym idzie zmian temperatury. dużo słońca i mało wody, więcej wosku aby woda z rośliny nie uciekła, zimno w nocy, rano...znowu wosk chroniący przed zimnem roślina produkuje. U siebie nie pryskam, a w tym roku wosku tyle, że myślałem o świeczkach  :D ale chyba był to wosk przeciwdeszczowy ;D

Offline antonia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 316
  • Beate vivere est honeste vivere
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #7 dnia: Września 22, 2016, 09:48:17 »
Pomogliście mi trochę zrozumieć dziwne jak dla mnie zjawisko. Dzięki :) :) Jabłoń jest szczepiona, na jednym drzewie rosną trzy gatunki jabłek ale tylko na tych czerwonych jest dużo wosku, pozostałe są bardziej matowe i skórkę mają suchą.

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #8 dnia: Października 03, 2016, 11:06:03 »

...to też biznesowa  "ciekawostka"  z zakresu badania żywności:

"...Z powodu znalezienia 111, jak podają, skażonych ASF [Afrykański Pomór Świń choroba gazetowa] świń, od razu spec ustaw i „prikaz” wymordowania 40 000 dzików.

Policzmy, 111 świń po ok. 4 złote za kg i powiedzmy po  100 kg masy [dla łatwego rachunku]  tj. w zaokrągleniu strata 45000 złotych.

Mięso NADAJE SIĘ  DO KONSUMPCJI PO PRZETWORZENIU.

Zutylizowano natomiast wg MR już 1200 sztuk co daje  ok. 480 000 zł. Czyli działalność MR spowodowała lekko licząc straty Skarbu Państwa 10 krotnie WIĘKSZE aniżeli choroba.

Obecnie wydał  MR rozporządzenie w spec ustawie o wystrzelaniu 40000 dzików.
 Jeden kg dziczyzny to ok. 20 złotych. Średni warchlak powiedzmy waży 60 - 70 kg. Czyli całość za sztukę to ponad 1000 złotych. W sumie Skarb Państwa, czyli my wszyscy stracimy 40 000 sztuk x 1000 złotych = 40 milionów, na jednej akcji Ministerstwa Rolnictwa.

Zauważ Sz. Czytelniku, jak z hipotetycznej epidemii, oczywiście pod hasełkiem działaniach dla dobra Ojczyzny, MR defrauduje w sumie 40 milionów złotych, czyli 10 milionów dolarów.

Po pierwsze; wirus ASF nie jest groźny dla człowieka i po przetworzeniu, puszkowaniu, może spokojnie być pałaszowany.
Innymi słowy można było to mięso spokojnie przeznaczyć do stołówek np. szkolnych...

c.d.:
http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18805&Itemid=119

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11098
Odp: Ciekawostka na temat badania zywności itp.
« Odpowiedź #9 dnia: Października 03, 2016, 16:01:30 »
W Lidlu jest mrożona dziczyzna w sprzedaży

Pozdrowienia :-)