Autor Wątek: Wybieram zioła czy leki? i dlaczego---Konkurs argumentów  (Przeczytany 7192 razy)

Wesoły Sen

• Gość
Odp: Wybieram zioła czy leki? i dlaczego---Konkurs argumentów
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 14, 2014, 10:24:48 »
"Linseed oil is a triglyceride, like other fats. Linseed oil is distinctive for its unusually large amount of α-linolenic acid, which has a distinctive reaction with oxygen in air. Specifically, the fatty acids in a typical linseed oil are of the following types:[3]

The triply unsaturated α-linolenic acid (51.9-55.2%), (Omega 3)
    The saturated acids palmitic acid (about 7%) and stearic acid (3.4-4.6%),
    The monounsaturated oleic acid (18.5-22.6%),
    The doubly unsaturated linoleic acid (14.2-17%)."

http://en.wikipedia.org/wiki/Linseed_oil

Zdecydowanie dobry olej lniany jest w stosunakch kwasów

" Like DHA, neurological health is reliant upon sufficient levels of arachidonic acid. Among other things, arachidonic acid helps to maintain hippocampal cell membrane fluidity.[13] It also helps protect the brain from oxidative stress by activating peroxisome proliferator-activated receptor gamma.[14] ARA also activates syntaxin-3 (STX-3), a protein involved in the growth and repair of neurons.[15]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Arachidonic_acid

Jakieś ilości tego kwasu arachidonowego są potrzebne problem ze zmianami zapalnymi pojawia się gdy jest go za dużo, wtedy zwyczajnie staje się toksyczny. Ale fakt że warto zwracać uwagę na to jakie oleje się spożywa i jaki jest ich stosunek. Napewno przewaga omega 6 nad omega 3 jest niezdrowa.

Tutaj jest tabela z bardzo dużą ilością olejów oraz innych produktów spożywczych i stosunkiem omega 3 do omega 6. Z rybami też nie jest tak kolorowo  ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Ratio_of_fatty_acids_in_different_foods
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2014, 10:40:42 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 14, 2014, 22:01:32 »
No a ja zrobiłem cudo nad cudami czyli nasiona niecierpka himalajskiego roztarte na maszynce z bardzo drobniutkim sitkiem zalane wiejskim olejem lnianym. Nasiona zawierają kwas parynowy, ferulowy i kawowy
Osobną kwestią są inne nie mniej ciekawe kwasy jak
kwas parynowy
kwas rumenowy czyli sprzężony kwas linolowy
http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=125
Generanie natknąłem się na badania rosyjskie nad pyleńcem. Dziwne ale mnie ta roślina ciągnęła od dawna. Kiedyś szukałem o niej i nie jest ona stosowana nawet w ziołolecznictwie rosyjskojęzycznym. Stosują ją Bułgarzy.
A skład eluatu jest rewewlacyjny
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 15, 2014, 09:03:12 »
gumppek :)

Czytając podlinkowany artykuł wpadło mi do pustawej łepetyny coś takiego:
Nie robię sobie jaj. Skoro nasz Gospodarz mocno zamoczył swoje palce w tak poważnym projekcie jak OVOCURA, co prócz superjajek zaowocowało jednym odkryciem oraz powstaniem OVOBIOVITA INITIUM, może teraz zajmie się stworzeniem supermleka i ciekawego komponentu z wykorzystaniem wyciągów z tegoż mleczka :)
Może się ktoś tym zainteresuje  ? ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 15, 2014, 10:07:22 »
Cud z mleka istnieje przez 1-2 dni, po wycieleniu - to jest siara.
Poza tym mleko jest prawie cudem, pod warunkiem, że nie przeszło przez mleczarnię, a krowa była normalnie żywiona na pastwisku.

Pozdrowienia :-)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 15, 2014, 11:12:56 »
O jajkach można powiedzieć podobnie. Do tego mają dłuższy czas ważności, a warto było przy nich pomajstrować ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei