"Linseed oil is a triglyceride, like other fats. Linseed oil is distinctive for its unusually large amount of α-linolenic acid, which has a distinctive reaction with oxygen in air. Specifically, the fatty acids in a typical linseed oil are of the following types:[3]
The triply unsaturated α-linolenic acid (51.9-55.2%), (Omega 3)
The saturated acids palmitic acid (about 7%) and stearic acid (3.4-4.6%),
The monounsaturated oleic acid (18.5-22.6%),
The doubly unsaturated linoleic acid (14.2-17%)."
http://en.wikipedia.org/wiki/Linseed_oilZdecydowanie dobry olej lniany jest w stosunakch kwasów
" Like DHA, neurological health is reliant upon sufficient levels of arachidonic acid. Among other things, arachidonic acid helps to maintain hippocampal cell membrane fluidity.[13] It also helps protect the brain from oxidative stress by activating peroxisome proliferator-activated receptor gamma.[14] ARA also activates syntaxin-3 (STX-3), a protein involved in the growth and repair of neurons.[15]"
http://en.wikipedia.org/wiki/Arachidonic_acidJakieś ilości tego kwasu arachidonowego są potrzebne problem ze zmianami zapalnymi pojawia się gdy jest go za dużo, wtedy zwyczajnie staje się toksyczny. Ale fakt że warto zwracać uwagę na to jakie oleje się spożywa i jaki jest ich stosunek. Napewno przewaga omega 6 nad omega 3 jest niezdrowa.
Tutaj jest tabela z bardzo dużą ilością olejów oraz innych produktów spożywczych i stosunkiem omega 3 do omega 6. Z rybami też nie jest tak kolorowo
http://en.wikipedia.org/wiki/Ratio_of_fatty_acids_in_different_foods