Autor Wątek: Witamina K2  (Przeczytany 19041 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Odp: Witamina K2
« Odpowiedź #15 dnia: Września 30, 2014, 13:07:10 »
Znalazłam cos takiego https://www.cefarm24.pl/22920,plyn-lugola-40-g-coel-roztwor-wodny-jodu-produkt-farmakopealny-.html

Nadawałby się?

P.s.może info nt jodu warto pzenieść do działu-jod-

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 30, 2014, 13:11:49 »
powiekszyłam i wydaje mi sie, że nadaje się
zwróć uwagę, że ta sama firma wypuszcza to samo z gliceryną, nawet pudełko jest podobne:
http://www.doz.pl/apteka/p243-Solutio_Iodi_Cum_Glycerini_Plyn_Lugola_plyn_20_g

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 30, 2014, 13:24:03 »
Tusiu,
mam pytanie: jaką wagę urodzeniową miała Twoja Córeczka?
I jeszcze trochę informacji:
jod słabo się wchłania przy niedoborach magnezu i selenu.
Ja to załatwiam tak: selen z orzechów brazylijskich (orzechy zawierają selenometioninę)
a magnez: moczymy stopy w roztworze siarczanu magnezu z wodą. Mozna wsypywac go do kąpili. Jednak mocząc nogi wychodzi znacznie taniej, bo roztwór można użyc kilkakrotnie, a wodę z wanny wylejesz.
Witamina C "naprawia" uszkodzony transport w receptorach jodowych.
Uwaga na cukier:
dziecko zje coś z cukrem- na 24 godz zablokuje się wchłanianie magnezu (zresztą nie tylko magnezu), nie wchłonie się jak należy witamina C.
Od chwili kiedy stosuję płyn Lugola- doświadczyłam u siebie i u ludzi, którzy to robią pewnych "cudów" w sensie pozytywnym. Ale nie mam czasu, by te sytuacje teraz opisać...może kiedyś mi się uda :)
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Września 30, 2014, 13:29:58 »
Ewo,waga córci to 3500 g,wiec ok.
Jak woglóe stosowac ten płyn lugola,ile kropelek dla córci-waga 24kg a ile dla mnie-waga 62kg
W czym to podać,w wodzie,soku?
Kelp zawiera selen,a jodu w nim jest 150mcg,chyba,że to tylko sciema i ten kelp wogóle nie działa ?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Września 30, 2014, 13:44:36 »
Piszą, że ten kelp tabletkowany słabo się wchłania- czy tak jest czy nie- nie wiem. Ja go brałam - 10 tabletek na dobę, bo wiedziałam już wtedy, że to zalecenie 1 tabletka jest psu na budę. Piszą, że sama tarczyca potrzebuje 6 mg jodu na dobę, i ona go dostaje w pierwszej kolejności. jak tego jodu jest mało- otrzyma go tarczyca inne narządy wewnetrzne już są na zerze.
Pytalismy Ziebę o tą dawkę na warsztatch: powiedział 2 krople. Jednak mam świadomość, że czym innym jest profilaktyka niedoborów, a czym innym leczenie schorzeń, które z tych niedoborów wynikają.
Dzisiaj w temacie o jodzie wpuściłam link na temat estrogenów. Tam lekarz podaje , ze aby odtoksycznić organizm trzeba podawać 8 kropli i zastosować dodatkowo dietę. Wrzuć ten artykuł w google translatora. Da się coś zrozumieć.
W książce Zieby są rózne przykłady: np. nadczynność tarczycy leczyli podając 3 razy dz. po 5 kropli. W innych materiałach przy leczeniu tarczycy stosowali dawki jeszcze wyższe, a u chorych na cukrzycę podawano 100 mg z bardzo dobrymi skutkami.
Ja na początku stopniowo zwiększałam dawkę do 5 kropli, teraz jakiś czas będę przyjmować 10 kropli, bo moja tarczyca i męża "padała".
Jednak widzę, pozytyw- temperatura poranna, która dawniej (wtedy kiedy wykryłam u nas niedoczynność tarczycy) była ledwo powyżej 35 stopni, teraz jest już na poziomie 36, 3 .
Ja na Twoim miejscu podawałbym zaczynając od pół kropli przez 2-3 dni. Odmierz sok (może być), potem wymieszaj i podaj połowę.
Piszą, że zdarzają się reakcje alergiczne (podobno są niezmiernie rzadkie), inni piszą znów że nie są to żadne reakcje alergiczne. Powodem może być zbyt szybkie usuwanie metali ciężkich z organizmu przez jod. Może pojawić się wysypka, cieknie z nosa. Wtedy trzeba dawkę zmniejszyć, by odtruwanie przebiegało wolniej.
Co mi się przypomniało- napisałam. Jak jeszcze coś mi się przypomni- znów zastukam.
Mam nadzieję, że te informacje Ci się Tusiu przydazą.
Ewa

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Września 30, 2014, 14:00:55 »
Wielu osobom się przydadzą  :)

U mnie w aptece jest tylko płyn z gliceryną. Rozumiem że taki dodatek w płynie wodnym jest na minus?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Września 30, 2014, 14:10:41 »
Wielu osobom się przydadzą  :)

U mnie w aptece jest tylko płyn z gliceryną. Rozumiem że taki dodatek w płynie wodnym jest na minus?
bałabym się tego Jola użyć
Muszę jeszcze odszukać badania na temat candidii i Lugoli- wiem, że widziała kiedyś. Tak mi sie to skojarzyło z tym co napisał dzisiaj Gumppek :)
Wiem jedno, że jod niszczy wszystkie bakterie, nawet wirusy i grzyby. Piszą, że bez skutków ubocznych.
Co ta farmacja wyprawia!!!!
Przy okazji napiszę jak koleżanka w ciagu 2 dni pozbyła się silnej infekcji:)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Września 30, 2014, 14:17:08 »
zapomniałam napisać, że jedna kropla płynu Lugola zawiera :
jedne źródła podają , że 6,5 mg jodu
inne, że: 6,2 mg jodu

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Września 30, 2014, 19:48:53 »

a magnez: moczymy stopy w roztworze siarczanu magnezu z wodą. Mozna wsypywac go do kąpili. Jednak mocząc nogi wychodzi znacznie taniej, bo roztwór można użyc kilkakrotnie, a wodę z wanny wylejesz.

To ma byc siarczan magnezu czy chlorek magnezu,tu na formu była mowa o chlorku.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Września 30, 2014, 19:52:20 »

To ma byc siarczan magnezu czy chlorek magnezu,tu na formu była mowa o chlorku.
może być i jedno i drugie
ale jeżeli ktoś ma problemy z tarczycą powinien to być: siarczan magnezu.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Września 30, 2014, 20:31:19 »
Takie pytanie poza temtem:czy siarczan magnezu stosowany do kapieli to moze byc postać nawozu ogrodniczego,czy musi byc taki czysty do analiz?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Września 30, 2014, 20:33:52 »
Tylko i wyłacznie: CZDA czyli czysty do analizy.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Września 30, 2014, 20:42:52 »
Pytam bo,szukając na allegro znalazłam taką sól i tam pisze,że do kapieli również http://allegro.pl/siarczan-magnezu-epsom-sol-najtaniej-3x1kg-i4630329975.html

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Października 04, 2014, 19:27:24 »
Chciałam zapytać odnośnie tej witaminki,chciałam kupic tą http://allegro.pl/witamina-k-2-100-mcg-100-kapsulek-now-foods-i4668909794.html  bo cenowo wychodzi dobrze,ale:
-nie wiem jaka to forma;mk7 czy mk4
-czy każda k2 działa dobrze,tz,że daje efekt przy przyjmowniu d3
- ta co podałam zawiera  100 mcg k2 i czy mozna podać ją dziecku,np co 3 dni,bo dawka jednak jest duża.Solgar,polecana przez p.Ziebę jest bardzo droga,więc pytam,czy można zastosowac ta k2 w taki sposób jak opisałam?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Października 04, 2014, 19:47:53 »
Czytałem, że Mk4 jest lepsza, bo po podaniu jest błyskawicznie zużywana przez organizm. Mk7 nie jest tak szybko zużywana, długo pozostaje w organizmie. Można wypośrodkować - są suplementy z mieszaniną Mk4 i Mk7.