Autor Wątek: Witamina K2  (Przeczytany 18510 razy)

Offline Zenek

• Nowy
  • *
Witamina K2
« dnia: Września 21, 2014, 17:51:24 »
Jaką polecacie?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Witamina K2
« Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2014, 10:19:55 »
Teoretycznie jakieś suplementy są, ale tak na prawdę, to ona jest syntetyzowana przez prawidłowe bakterie jelitowe, czyli powrót do uszczelniania i odbudowy jelit.

Pozdrowienia :-)

Offline kasha

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Września 24, 2014, 15:39:17 »
Kupiłam na Allegro w zwiększonej dawce z Now Food
http://allegro.pl/zdrowie?order=p&string=K2+now&bmatch=seng-v10-p-1-o-0904

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 29, 2014, 07:57:52 »
Niedawno słyszałem na temat wit. K2 ciekawą audycję w jednej z lokalnych rozgłośni.
Zawierają ją żółte sery. Tu jednak uwaga. To ma być prawdziwy żółty ser, nie masa produktów białkowych zafałszowanych tą nazwą. Czytać dokładnie skład. Niestety prawdziwy żółty ser też "prawdziwie" kosztuje.
Słodkie mleko, niestety obniża jej stężenie w organizmie.
Zawierają tą witaminę  inne sfermentowane produkty mleczne. Sklepowe cudeńka zawierające rozmaite domieszki, z których mleko w proszku jest tym "szlachetniejszym" można sobie darować. Bo przy ich trawieniu zawartość wit. K2 zamiast wzrastać, maleje. Potwierdza się stara prawda głoszona jak mantrę przez Basię:), czyli swojskie kiszonki z ogórków, kapusty i buraków na zaszczepienie we flaczkach dobrych bakterii, które wspomagają organizm przy syntetyzowaniu tej witaminy. Pani doktor zalecała jednocześnie to co się ciągle przewija na Forum. Proste, zdrowe potrawy, nie obciążające i nie trujące organizmu.
Sporo tej witaminki jest we wszelakiego rodzaju orzechach.
Niedobór wit.K2 to prosta ścieżka do osteoporozy.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 29, 2014, 14:33:03 »
Podaję od kilku dni córce (6l-waga 24 kg) wit d3 w dawce 2500 j.m.,bo bardzo niski poziom 28,8 ng/ml,obawiam sie wzrostu wapnia,czy taka 1 kapsułka wit k2 pomoze utrzymac ten wapń w normie?
Czy to nie za dużo jedna kapsułka dla takiego dziecka?
Dodam,że mała przyjmuje sterydy doustnie,bo ma ataki astmy,więc wyzszy poziom wit d3 bedzie chyba dosyć trudno osiągnąć.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 29, 2014, 19:43:30 »
Zięba na warsztatach mówił, że podawali niemowlęciu 140 000 (sto czterdzieści tysięcy) D3 w jednej dawce. Z pozytywnym skutkiem.
Podobno przedawkować jest bardzo trudno.
Tusia, czytałam o alergiach i astmie w kontekście niedoborów jodu. W zasadzie mają go wszyscy, no może tylko w pasie nadmorskim występuje umiarkowany niedobór.
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 29, 2014, 19:49:24 »
Ewo,w jakiej formie moge podać ten jod córce,czy mozna zrobic badanie na poziom jodu?
Podaje jej kelp,ale to pewnie za mało.
Co z ta wit k2,podawac równoczesnie z d3?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 29, 2014, 20:17:30 »
Tak Tusiu, witaminę D3 łączy się z K2-obie rozpuszczalne są w tłuszczu. K2 powinna wapn przekierować tam gdzie jego miejsce(kości, zęby).
Jesli chodzi o jod- oficjalna medycyna zaleca jakieś nienormalnie niskie dawki. Dla dorosłego 150 mikrogramów, dla dzieci jeszcze mniej.
Kelp może być - tylko jak ustalić dawkę dla dziecka. Wiadomo jest, że są różnice w dawce przeciwdziałającej niedoborowi i w dawce leczniczej.
Ja też suplemntowałam kelp. Od kilku tygodni uzupełniam jod z płynu Lugola.
Poziom jodu wiadomo jak się bada- ale tego badania Ci nie zrobią w laboratorium.
Wygląda ono tak:
podaje się człowiekowi wysoką dawkę jodu (najczęściej 50 miligramów). Potem pacjent robi całodobową zbiórkę moczu. Sprawdzają ile jodu przeszło do moczu. Przeszło mało- czyli organizm go wykorzystał, a więc jest duży niedobór. Jest go w moczu dużo- niedoboru nie ma.
Są ważne zależności- jeżeli jest deficyt magnezu i selenu- jod bardzo słabo się wchłania. Witamina C może poprawić transport jodu w organizmie.
Podanie czegoś z cukrem w ciągu dnia powoduje, że nie wchłania się witamina C , magnez, cynk.
Dotarłam do materiałów gdzie każdy rodzaj chorób tarczycy (włacznie z chorobami autoimmunologicznymi) leczono podawaniem  płynu Lugola. Znalazłam też skany z raportu badania- gdzie ludziom z chorobami płuc podawano 6000 mg (sześć tysięcy miligramów ) na dobę płynu Lugola i...tak przez kilka lat!. Inne znalezisko- to bardzo dokładne badania nad chorobą Parkinsona w kontekście niedoborów jodu.
Moja owczarka dostaje od kilku tygodni 2 krople Lugoli- ma się bardzo dobrze.
Podsyłam Ci artykuł do przeczytania. Jak na niego trafiłam w ub. roku- czytałam z niedowierzeniem. Teraz jak sobie wszystko posprawdzałam czytając głównie na stronach anglojęzycznych- widzę że piszą tam prawdę.
Jak jutro znajdę trochę czasu poszukam o alergiach i astmie, wiem że gdzieś "rzuciło mi sie to w oczy".
Teraz artykuł:
http://bladymamut.wordpress.com/2012/12/08/jod-przywrocic-uniwersalny-skladnik-odzywczy-medycynie/
Pozdrowienia
Ewa
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2014, 20:19:22 wysłana przez ewaryn »

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 29, 2014, 21:02:33 »
Ewo,bardzo ci dziękuję za artykuł,jtro sie dokładniej wczytam.
Tylko teraz kolejny problem,jak jod suplementowac oprócz kelpu i to jeszcze u dziecka,czemu lekarze wysmiewaja takie pytania,czy taki a taki niedobór jakiegos składnika moze miec wpływ na chorobę :(

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 29, 2014, 21:47:11 »
Wczytaj się Tusiu w ten artykuł...pisze tam o suplemntacji lugoli -dzieciom.
Na temat lekarzy, i tego czego są uczeni- wolę nie wypowiadać się. Scyzoryk otwiera mi się samoczynnie w kieszeni.
Ewa

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 29, 2014, 23:19:51 »
Teraz dopiero dostrzegłam, że w tym artykule, do  którego link Ci podałam wzmiankuje się o astmie:
" Sekretem sukcesu jodu może być też fakt, ze jod i grzyby lubią się sytuować w membranach śluzowych. Jod utrzymuje je w zdrowiu, co pomaga przezwyciężyć choroby autoimmunologiczne, problemy z zatokami, astmą, rakiem płuc i innymi problemami z płucami, oraz choroby jelit w tym zapalenia i nowotwory. Badania pokazują, że najlepszy suplement jodu to ten zawierający jod molekularny, który preferuje tkanka piersi."

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Września 30, 2014, 07:41:55 »
Tusia,
przypomniało mi się, że widziałam na jakimś forum tekst dotyczący leczenia płynem Lugola. Jakiś człowiek miał książkę z okresu międzywojennego człowieka, który w ten sposób leczył. Zachowało mu się z niej kilka stron i przepisał je ludziom z forum.
Z tego co pamiętam było tam podane dawkowanie dla dzieci.
Postaram się to odszukać.
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Września 30, 2014, 11:21:56 »
Ewa,bardzo Ci dziekuje i jestem wdzieczna,za poswięcony czas  :)
Czy ew. płyn lugola dostane bez recepty?

Jaka dawka wit k bedzie bezpieczna dl dziecka?
Na allegro są 50 i 100 mcg,czy 50 byłoby dobre?
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2014, 11:40:23 wysłana przez tusia221 »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Września 30, 2014, 12:36:58 »
Tusia,
w książce Zięby pisało, że nawet wysokie dawki są bezpieczne.
Uważam, że w stosunku do dziecka całkowicie wystarczy 50. Po jakimś czasie możesz przejść na podawanie co drugi dzień.
Znalazłam ten tekst, co prawda pisany archaiczną polszczyzną, bo z 1929 r. Na uwagę zasługuje fakt, że człowiek który go napisał leczył ludzi bez pobierania opłat:) :
Oczywiście - dzisiaj na temat leczenia jodem wiadomo więcej....tylko taki szkopuł, że się tego nie stosuje, a już na pewno nie stosują medycy.
Do poczytania:
http://davidicke.pl/forum/skuteczne-lekarstwo-t10586.html
Pozdrowienia
Ewa

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Września 30, 2014, 12:45:29 »
i jeszcze jedno:
płyn Lugola mozna kupić, jednak trzeba uważać , by nie miał "innych" dodatków, np. gliceryny. To ma być jodek potasu i jod rozpuszczony w wodzie.
Ja ten płyn zrobiłam sobie sama. Wychodzi kilkakrotnie taniej , niż w aptece. A w dodatku- wiem co mam.
Ewa