Autor Wątek: Nietrzymanie moczu u starszej kobiety  (Przeczytany 9910 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Nietrzymanie moczu u starszej kobiety
« dnia: Listopada 01, 2010, 23:09:12 »
Czy ktoś znalazł na tą przykrą przypadłość jakiś materiał do eksperymentów?
Osoba zainteresowana jest gotowa... Jest w zasadzie zdrowa, a w szczególności nie ma problemów z nerkami lub pęcherzem, ale pojawia się coraz częściej to nietrzymanie.
Muszę przyznać, że trochę przerzuciłam książek i nic na to nie znalazłam.
Może to częściowo być związane z brakiem estrogenów długo po menopauzie. Czy zioła estrogenne w tym wypadku pomagają?

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2010, 12:58:18 wysłana przez Basia »

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Nietrzymanie moczu u starszej kobiety
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 02, 2010, 15:47:54 »
Basiu
Zwróć uwagę na trzy zioła u Treben: przywrotnik, tasznik i wierzbownicę drobno kwiatową.
Sądzę, że umiejetnie zastosowane, powinny przynieść ulgę.
Można jeszcze spróbować nacieranie dołu brzucha olejem dziurwacowym.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 03, 2010, 09:23:45 »
Dzięki Mira za naświetlenie problemu z punktu widzenia ajurwedy.
Basiu, jesli chodzi o polskie zioła to można znaleźć poradę u Górnickiej.
Między innymi radzi nasiadówki z Septosanu z dodatkiem mięty.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 03, 2010, 14:37:36 »
Dzięki za rady. Myślę, że rzeczywiście warto zacząć od wypróżnień. Nawet to logiczne, bo pusta kiszka nie zmniejsza pojemności pęcherza.
Jeśli chodzi o ogólną kondycję, to nie jest źle - trochę zwyrodnień w krzyżu i stawach, trochę reumatyzm łamie kości, ale i to nie na codzień.

Zastanawiam się poważnie nad ziołami estrogennymi.

Niestety, mam tylko doświadczenia z moją nieżyjącą już psiną. Ona w wieku półtora roku miała ropomacicze, dlatego została wysterylizowana, a później, w wieku 12 lat zaczęła się budzić w kałuży sików. Żebyście widzieli jej oburzony wyraz pyszczka - była pewna, że to ludzie zrobili jej jakiś głupi kawał. Przecież nawet jako szczeniaczek kucała świadomie na dywanie, a nie robiła pod siebie... Weterynarka stwierdziła, że to jak starsza pani - nie trzyma moczu i zarządziła najpierw testowe zastrzyki estrogenowe, a po pozytywnym skutku przeszłysmy na tabletkowy ludzki Estrofen i tak przeszło jeszcze następne 4,5 roku.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 03, 2010, 16:02:12 »
Może Biosteron

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 05, 2010, 09:09:21 »
może nie powinnam tego pisać na tym forum, ale akupunktura pomoże.

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 05, 2010, 20:04:50 »
Moim zdaniem, główną przyczyną jest po prostu >wiekowe wiotczenie< całego naszego organizmu. Tych niewidocznych części-tkanek, mięśni- również. Jeżeli do tego dojdą jakieś zmiany w anatomii - choćby trudne porody- problemy gotowe, nawet bez udziału bakterii wywołujących stany zapalne.
Umiarkowana estrogenowa terapia ziołami starszej pani pewnie nie zaszkodzi, ale przede wszystkim powinna ćwiczyć mięśnie dna macicy. Podstawowe ćwiczenie można, a nawet wskazane by było wykonywać podczas każdej wizyty w toalecie ( nie zabiera wiele czasu :))
Rezultaty odczuwalne po kilku tygodniach .Podaję adres strony z ćwiczeniami
http://www.biomedical.pl/kobieta/cwiczenia-miesni-kegla-a-nietrzymanie-moczu-277.html
Cenię akupunkturę, ale nie w takim przypadku...
Pozdrawiam.Beata K.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 06, 2010, 19:39:17 »
Pomagają ćwiczenia mięśni Kegla. Każdy urolog umie poinstruować jak je robić. Ewa

Offline jolanta

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 21, 2011, 12:29:10 »
Troche spóźniona odpowiedź dla Basi. W zakresie nietrzymania moczu nasz Gospodarz poleca "Ze świeżych szyszek chmielowych przygotować można nalewkę, szczególnie, gdy są bogato pokryte gruczołkami. Taka nalewka działa rozkurczowo, trawiennie i uspokajająco. Likwiduje nerwice i ataki lęku oraz histerii. Także czysta lupulina zażyta na miodzie działa uspokajająco, estrogennie, przeciwskurczowo i ochronnie na gruczoł krokowy u mężczyzn. Zauważyłem, że chmiel hamuje przykre objawy chorobowe towarzyszące przerostowi gruczoł krokowego. Chmiel obniża popęd płciowy (libido), poprawia kontrolę nerwową nad zwieraczami, dlatego jest wskazany przy mimowolnym moczeniu się, mimowolnych i przedwczesnych wytryskach nasienia (zmazy nocne) oraz zaburzeniach mikcji (aktu oddawania moczu)." - http://rozanski.li/?p=1941. Lepiej późno niż wcale. Chmiel jest estrogenny.  Pozdrawiam  :)
Jolanta

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 21, 2011, 14:55:39 »
W zasadzie sprawa się uregulowała - panika i wstyd minęły, "wypadki" są kontrolowane podpaskami urologicznymi. Ziół uspokajających w zasadzie nie potrzeba, ale inne zioła estrogenne w codziennej herbacie zawsze są.

Dzięki za radę :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 19, 2012, 15:26:58 »
Na kilku osobach z podobną przypadłością była przetestowana nalewka z nasion (razem z "ościami") przegorzana kulistego. Wyniki sa niezłe.
Ja zalewałam nasiona wódką tak, aby wszystkie utonęły i tak się moczyły zgodnie z rosyjskim przepisem 2 miesiące. Dawkuje się tylko kilka kropel do herbaty czy innego soku.

Offline paproc

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 04, 2022, 10:54:03 »
Poproszę o wersję dla słabszych  :): kiedy zbiera się nasiona przegorzanu? Obecnie jest jeszcze w kolorze niebieskim - czyli domniemam, że jeszcze jest to  kwiat?  Sorki , ale nie wiem kiedy go zebrać. Nie mam swojego przegorzanu tylko u znajomych znalazłam , wiec nie mogę go często obserwować i stad moje może dziwne pytanie. Czy należy wyskubać  te nasionka? Jak postępować?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 04, 2022, 12:04:39 »
Ja stosowałam nalewkę na dojrzałych, suchych nasionach, bo takie miałam. Kupowałam je czasem u pszczelarzy (pszczoły chętnie obsiadują kwiaty przegorzana), żeby były niezaprawiane.
Ostatnio potrzebowałam pilnie, to kupiłam nasiona na Allegro od broniaz.

Myślę, że do celów nalewkowych szczególne oczyszczanie nasion z resztek kwiatostanu nie jest zbyt istotne. Grubą łodygę zię wyrzuca, a nasiona z ościami (=owoce) się dalej używa. Warto je trochę zmielić w młynku do kawy, na pył nie trzeba.

Nalewka nie jest estrogenna, ona poprawia kontakt między nerwmi i mięśniami. To jest lekarstwo, którego nie należy przedawkować, tego się nie pije łyżkami.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2022, 12:08:00 wysłana przez Basia »

Offline agnieszka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 04, 2022, 21:23:51 »
Tak. Przegorzan uwielbiają trzmiele i pszczoły. Pełno jest ich na tych pachnących kulach. U mnie w tym roku pięknie się rozsiał po różnych zakątkach działki, a ok 5 lat temu kupiłam chyba tu od osoby z forum małą sadzonkę. Teraz jest pora kwitnienia (mazowieckie) i zapach przepiękny.