Autor Wątek: rdestowiec  (Przeczytany 4372 razy)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
rdestowiec
« dnia: Września 19, 2014, 13:21:31 »
ktoś mi wytłumaczy jak można rozróżnić rdestowiec wielokwiatowy (Polygonum multiflorum ) od reszty rdestowców (widział kto może gdzieś na polu?), albo czy ktoś potrafi wskazać lub natrafił na przegląd/artykuł/coś w ten deseń) gdzie opisano min. glikozydy występujące w różnych rodzajach Polygonum. Byłbym niezmiernie wdzięczny ;D

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: rdestowiec
« Odpowiedź #1 dnia: Września 19, 2014, 15:21:29 »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2014, 08:10:12 »
o coś właśnie w ten deseń :D dzięki

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2014, 08:44:14 »
zobaczcie co znalazłem, wygląda to niewinnie prosto http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CDUQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.mdpi.com%2F1420-3049%2F17%2F2%2F2240%2Fpdf&ei=MxIhVK4JjOto5MKCyAU&usg=AFQjCNG_fsNv_8inWlHSQoy-SOwGWVwvqg
chłopaki tutaj nacinają rdestowca a potem zebrane kalusy fermentują i wychodzi im wzbogacony preparat w magiczny związek 2,3,5,4′- Tetrahydroxystilbene-2-O-β-D-glycoside, który ma dość ciekawe właściwości bo min.: tutaj napisali http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21419834, że powoduje aktywację włosów z fazy telogenowej i odrastają przynajmniej u myszy (mam cały art 8)), dlatego drąże kwestie czy ten nasz zawleczony badyl się do tego może nadać, bo nijak nie mogę ustalić czy wielokwiatowy,sachaliński czy japoński mają podobny skład glikozydowy, przynajmniej tutaj nie widać albo źle patrzę :-(, puki co pochlastałem niektóre młode pędy rdestowca na swoim stanowisku i czekam na kalusy ;-) jak bedą to spróbuję przeprowadzic eksperyment jak azjaci z fermentacją  a potem ,no cóż, chyba sobie nogi ogolę dla dobra nauki hahahaha
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2014, 08:51:29 wysłana przez docent »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2014, 09:47:57 »
To ja Tobie kibicuję  :) całą przerzedzoną w ozdobne włosy łepetynką. Mam jeden sprzeciw, włos zgolony raczej sam z siebie odrośnie. Dla nauki musisz się kilkukrotnie wydepilować  :P
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 23, 2014, 09:59:14 »
no tu też ciekawa sprawa z tym goleniem myszy w 2 arcie, wskazują, że szybciej włosy porastają wygolone miejsca niż w przypadku próby kontrolnej ale też inny jest obraz próbek pobranej tkanki, wskazują na większą aktywność mieszków włosowych, ja mam np glacę ale wyczuwam że te włosy są ale słabe, jasne i wolniej rosną niż reszta, no nic nadziej umiera ostatnia :-)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 23, 2014, 22:47:45 »
spróbuj od razu zastosować na głowie, dla dobra nauki ;)
W każdym bądź razie daj znać co tam odkryjesz, bo mnie zaciekawiłeś strasznie :D
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 23, 2014, 23:02:09 »
Tatuś mój, od kiedy pamiętam, a pamiętam od "zawsze" , od zawsze miał glacę. K,
iedyś, po powrocie z sanatorium zaczął robić mikstury na porost włosów. Wmasowywał sobie te cuda w skórę głowy, śmierdziało okrutnie. I pamiętam jak pytał Mamusię: widzisz? rośnie już, prawda?????
Taaaaak..........rośnie..........., potwierdzała Mamusia,  a glaca jak była, tak była.
Grunt to aprobata.
ps. jakieś rdestowce mijam w drodze do pracy, nawet spore poletko, ale czy to sachalińskie czy inne, zapewne zawleczone przez ptaki - za "cienka" jestem.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 06, 2014, 09:44:03 »
z tym dobrem nauki to chyba muszę poczekać, zacząłem zgłębiać tajniki biochemii roślin, hodowle różnego typu, elicytacje itp. wszystko jest zrozumiałe i straszliwie ciekawe, jeno bez hplc to sobie mogę pogwizdać razem z wiatrem :-(, tam namnożyć, sterylizować itp to można w domu ale analityki nie przeskoczę  :'( :'( :'(