Autor Wątek: Wypadające włosy - było O nie jedzeniu zwierząt  (Przeczytany 26564 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: Wypadające włosy - było O nie jedzeniu zwierząt
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 03, 2015, 15:12:39 »
Brrr, ja nie mogę patrzeć na to marnotrawstwo olejów, jak czytam o olejowaniu włosów np. olejem lnianym czy innymi takimi drogocennymi :-P.
No nie, chyba nie marnotrawstwo?
Wszystko wchłania się przez skórę. A więc i olej musi być przyzwoitej jakości.

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 03, 2015, 19:12:46 »
Brrr, ja nie mogę patrzeć na to marnotrawstwo olejów, jak czytam o olejowaniu włosów np. olejem lnianym czy innymi takimi drogocennymi :-P.
No nie, chyba nie marnotrawstwo?
Wszystko wchłania się przez skórę. A więc i olej musi być przyzwoitej jakości.
Nie nie, olejowanie włosów to że nakłada się olej na głowę a po jakimś czasie się go zmywa :-P. Coś tam się wiadomo, wchłonie, ale sporo się spłucze.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Września 16, 2015, 09:10:17 »
Minęło 1,5 roku odkąd znowu nie jem mięsa. Coraz częściej docierają do mnie informacje o wapnie. O tym, że w diecie bezmięsnej/bezmlecznej jest bardzo łatwo o jego niedobory. Trzeba spożywać produkty fortyfikowane w wapń żeby nie nabawić się niedoborów. Jak twierdzą dietetycy, zajmujący się układaniem diet wege, należy jeść sporo strąkowych, pełnoziarnistego pieczywa, fig ..ale jak się ma niedobór D3 albo soli się wszystko na biało to wszystko o kant obić.
Niby w niedoborach piszą o zmianach kostnych, wypadających zębach itp ale zanim do tego dojdzie, jak twierdzi dr G. Pająk, wapń organizm sobie pobierze ze skóry. Można tu połączyć kwestię niedoboru wapnia z wypadaniem włosów.
Wszelkie olejowanie itp zapewne pomagają na sam wygląd i kondycję włosa ale coś czuję, że to nie jest wystarczające by coś na głowie zaczęło odrastać.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Września 17, 2015, 13:18:45 »
Minęło 1,5 roku odkąd znowu nie jem mięsa. Coraz częściej docierają do mnie informacje o wapnie. O tym, że w diecie bezmięsnej/bezmlecznej jest bardzo łatwo o jego niedobory.
Z kolei naukowcy popierający dietę wegańską np. popularny McDougall tłumaczą mechanizm wg. którego to spożycie mięsa/nabiału wyjaławia nas z wapnia.
Czyli jesz źle, nie jesz też.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Września 17, 2015, 14:43:54 »
Jak się nie mylę to możesz sobie  posłuchać tej audycji. Raz, że jest tam o wege a dwa, chyba na koniec jest właśnie o zależności wapno-sód https://www.polskieradio.pl/9/304/Artykul/1121968,Dlaczego-warto-miec-kolorowe-wegazycie
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 16, 2016, 14:17:07 »
Spostrzeżenie.
Biorę B1 w ilości 5mg chyba z 2 miesiące. Do tego uzupełniam cynk, żelazo, siarka, krzem z winka, B12 i drożdze pod różną postacią. Do tego pracuję nad poprawą pracy jelit. Do tego wcierki (głównie na % co wysusza niestety) Masaż skóry głowy stał się elementem codziennym.
Efekt taki, że włosy stały się milsze w dotyku, puszyste, błyszczące. Rosną zdecydowanie szybciej. Mi akurat na tym nie zależy bo chodzę już 2x w miesiącu do fryzjera by utrzymać moją ulubioną, krótko obciętą fryzurę. Włosy zdecydowanie przestały wypadać  :D

Nie udało mi się jednak dochować młodych włosów na linii czoła i nadal mam prześwity. Poczekam jeszcze z miesiąc i trzeba będzie zweryfikować hormony.

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 16, 2016, 14:40:52 »
Częściej jem kiszonki własnej roboty, a od około 2 miesięcy mam grzybek tybetański do robienia kefiru, więc kefir piję mniej więcej regularnie. Pewnie bakterie z kiszonek i kefiru robią porządek we florze jelitowej, produkują witaminy z grupy B, może poprawiła się przyswajalność mikroelementów, bo włosy u podstawy są wyraźnie mocniejsze, prawie wcale nie wypadają. Nowych rośnie tyle ile rosło.

Na facebooku ciekawy tekst o włosach:
https://www.facebook.com/anna.wrzesinska.9/posts/933763796659391

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 16, 2016, 17:02:18 »

Nie udało mi się jednak dochować młodych włosów na linii czoła i nadal mam prześwity. Poczekam jeszcze z miesiąc i trzeba będzie zweryfikować hormony.

Jolkaj - spróbuj ten balsam krzemowy + MSM na włosy po myciu. U mnie po krzemie z msm zaczęło wyraźnie kiełkować - nawet tam gdzie wcześniej było tego na sztuki.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 16, 2016, 17:47:44 »
Balsam da się nałożyć ale jak msm? W czym je rozpuścić by się najlepiej przyswoiło?
Biorę wewnętrznie ale zanim się nasycę to pewnie w postaci nacierań podziała już teraz.

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 16, 2016, 20:05:04 »
Rozpuścić siarczan magnezu w wodzie, przelać do pojemniczka ze spryskiwaczem i tym spryskiwać włosy.
Leczy włosy, spulchnia i usztywnia fryzurę :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 16, 2016, 20:16:05 »
Balsam da się nałożyć ale jak msm? W czym je rozpuścić by się najlepiej przyswoiło?
Biorę wewnętrznie ale zanim się nasycę to pewnie w postaci nacierań podziała już teraz.

MSM dobrze rozpuszcza się w wodzie - ja biorę trochę MSM na dłoń + ciut wody i to wcieram w skórę głowy
(+ krzem). MSM dodatkowo ułatwia wchłanianie innych substancji przez skórę.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 17, 2016, 12:35:22 »
leo, jakiego krzemu używasz?

Sądzę, że dobrym pomysłem byłoby umycie głowy przed wcieraniem sodą oczyszczoną, która otwiera łuski (bardzo dobrze zmywa tłuszcz, tylko nieco wysusza włosy). Ja tak robię, zanim nałożę odżywkę octową.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 17, 2016, 18:36:05 »
Robię sobie balsam krzemowy swojego pomysłu.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 18, 2016, 04:22:04 »
Robię sobie balsam krzemowy swojego pomysłu.
Ja stosuję balsam krzemowy strusia pędziwiatra :) czyli chowam głowę w piasek :)
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 18, 2016, 08:21:48 »
Każdy sposób dobry, jeżeli skuteczny :-)