Na temat soplówki jeżowatej:
"W licznych eksperymentach wykazano, że uzyskany z hodowli głębinowej grzyba soplówki jeżowatej egzopolisacharyd (EPS, ang. nazwa exo-polysaccharide) przyspiesza wzrost komórek, a także zwiększa rozwój neurytów. Jego efektywność jest wyższa niż NGF oraz BDNF. W hodowli kontrolnej po osiągnięciu maksymalnej gęstości komórek następuje zahamowanie wydłużania się neurytów, natomiast dodatek EPS powoduje dalszą elongację neurytów i powstawanie zakończeń nerwowych nawet, wtedy gdy wzrost samych komórek zostaje zatrzymany. Stwierdzono, że EPS w pierwszej kolejności wydłuża neuryty już istniejące w komórkach, następnie zwiększa liczbę komórek i tworzenie nowych aksonów. Egzopolisacharyd efektywniej opóźnia zaprogramowaną śmierć komórek /apoptozę/ PC12 niż badane czynniki wzrostu nerwów, utrzymując ilość apoptujących komórek na poziomie 20%.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, jak i współczesnych badań soplówka jeżowata stwarza korzystne warunki leczenia w takich stanach, jak:
demencja i choroba Alzheimera;
stwardnienie rozsiane – soplówka jeżowata przyczynia się do tworzenia mieliny, co ma pozytywny wpływ opóźniający rozwój choroby;
neuropatia – NGF odgrywa ważną rolę w zdolności postrzegania bólu. Jego niski poziom prowadzi do neuropatii czuciowej;
uszkodzenia nerwów – soplówka jeżowata ma zdolność regeneracji uszkodzonych komórek nerwowych;
gronkowiec złocisty odporny na metacyklinę (MRSA) - badania wykazują jednoznaczny wpływ soplówki jeżowatej w zwalczaniu tego patogenu;
nieżyt żołądka – podstawową funkcją jest harmonizacja żołądka, którą wykorzystuje się przy leczeniu przewlekłego zapalenia żołądka, zapalenia jelita grubego, wrzodów żołądka oraz przy różnych problemach trawiennych;
choroby nowotworowe – jak większość grzybów leczniczych, dzięki dużej zawartości polisacharydów soplówka jeżowata ma działanie przeciwnowotworowe głównie w przypadku raka żołądka, przełyku, jelita grubego, wątroby i szyjki macicy;
niszczenie bakterii Helicobacter pylori (Hp) – bakteria Hp jest Gram-ujemnym spiralnym drobnoustrojem zaopatrzonym w witki, bytującym na powierzchni komórek nabłonkowych błony śluzowej w części przedodźwiernikowej żołądka. W przetrwaniu bakterii w kwaśnym środowisku żołądkowym pomaga wytwarzany przez nie enzym – ureaza, która katalizuje rozkład mocznika z powstaniem jonów amonowych o oddziaływaniu zasadowym. Zakażenie Hp jest powszechne – ponad 50% ludności świata jest zakażona tym drobnoustrojem. Bakterie przenoszą się z człowieka na człowieka na drodze ustno-pokarmowej i kałowo-pokarmowej. Do zakażenia dochodzi przeważnie w dzieciństwie, w kręgu własnej rodziny (między rodzicami a dziećmi lub między rodzeństwem. W Polsce zakażenie Hp dotyczy 84% osób dorosłych i 32% do 18. roku życia. U 10–20% zakażonych rozwijają się konkretne choroby związane z tą infekcją, w tym 1% choruje na nowotwory, takie jak rak żołądka i chłoniak typu MALT (mucosa associated lymphoid tissue; chłoniak nieziarniczy wywodzący się z limfocytów B). Inne schorzenia powodowane przez Hp to: choroba wrzodowa żołądka i dwynastnicy, niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza, samoistna plamica małopłytkowa, niedobór witaminy B12 ) – według ostatnich badań soplówka jeżowata może stymulować funkcje układu odpornościowego i niszczyć ten typ bakterii. ."
Źródło:
http://poradyzdrowotne.blogspot.com/2011/07/nowotwor-strach-i-nadzieja.html