Autor Wątek: Skóra Psa  (Przeczytany 8150 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Skóra Psa
« dnia: Październik 26, 2010, 06:39:49 »
Hej

Apropos zwierzaków. Moja suczka która mieszka w apartamencie zwanym budą :). Co rok ma problem skórny który objawia sie w okolicach skóry nieowłosionej . Po dłuższej obserwacji zauważyłem gdzie leży problem , otóż psina ma tylko beton dookoła a ten jak nabierze wilgoci potrafi byc paskudny ... Weterynaż polecił mi roztwór wody z octem do przemywań i to trochę pomaga. Ja zastanawiam się nad ziołami+olej. Może np. olej lniany+ wrotycz?

Pozdrawiam w imieniu suczki (Diana)- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Skóra Psa
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2010, 10:31:12 »
Jesteśmy w podobnym temacie.
Mojemu psu, który ma ten sam problem co Twój od jakiegoś czasu nakładam maść:
półtorej łyżki eurycyny
łyżka nalewki z wrotyczu
półtorej łyżki oleju z wrotyczu
i odrobinę oleju kokosowego, bo ma działanie chłodzące

Podgrzewam w emaliowanym garnku nalewkę potem dodaję eurycynę i oleje.
Jak ostygnie przerzucam do słoiczka i stosuję.
Pomagała mu również nafta z wrotyczu wg przepisu Naszego Gospodarza.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2010, 06:40:49 »
Zarzuce składniki  w sobote i się zobaczy. Podziękował
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2010, 10:29:17 »
A czy tego apartamentu nie dałoby się lepiej urządzić? Na przykład jakiś drewniany podest?
Ja na swojej psiny podrapane uszy stosowałam zmieszaną z olejem nalewkę z jaskółczego ziela i korzeni pokrzywy. Przestała się skrobać.

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2010, 11:45:53 »
Jesli chodzi obude to jest pierwszorzędna (sam zrobiłem ) z góry i dołu ocieplona , duża- 1,5m x1,5 m , szczelny dach itd. jeśli chodzi o beton to pies ma podwórze o wielkości 15 mertów na 18 metrów wyłozenie podestu nie wchodzi w gre bo pies mieszka w miejscu gdzie jest podjazd dla auta...Ocho ! zawiało budowlanką... Co za forum  :)

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2010, 18:41:29 »
Może udałoby się zaimpregnować beton przy pomocy jakichś powłok? Albo wyłożyć na przykład płytkami ceramicznymi miejsca, gdzie lubi leżeć pies?

Beton ma odczyn silnie zasadowy, dlatego pomaga przemywanie skóry wodą z octem. Lepiej dodawać do wody łagodnie działający sok z cytryny albo naturalny ocet jabłkowy, zamiast octu spirytusowego. A maść - może z przesmażonych na smalcu żywokostu i krwawnika?

Pozdrawiam serdecznie  :)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2010, 20:57:07 »
Nie  mam  psa. Jednak  pamiętam  z  dzieciństwa  czasy  kiedy  budę  psa  wyściełano  słomą i  sianem. Zapewne  to  dobry  pomysł  i  na  dziś.Osobiście  to  mając   psa   pokusiłabym  się  na  uszycie    siennika  ,  który  można  co  jakiś  czas  napełniać  słomą. Pies  sam  odpowie  nam  czy  to  dobry  pomysł  czy  nie. Po  prostu  chętnie  będzie  polegiwał  na  słomie i  to  będzie  ta   aprobata. Można  smarować  psie  zmiany /  tak  myślę/ olejem z  dziurawca/uwaga  na  słońce/,  badz   zrobić  maść  na  smalcu z  żywokostu  z  dodatkiem nagietka,  bądż trędownika.  Wężmy  pod  uwagę fakt,  że   maść  zapewne  w  części  zostanie  skonsumowana  przez  psa,  co  mu  na  pewno  nie  zaszkodzi.
Arte

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2010, 08:30:17 »
Piesek spi na słomie , a jeśli chodzi o wyłozenie miejsc płytkami to musiałbym to zrobic  na całej powierchni podwórza(piesek kładzie sie wszędzie) co na razie nie wchodzi w grę...Będę smarował i obserwował...

Pozdrawiam

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 31, 2011, 19:05:45 »
Ostatnio stosuję z powodzeniem maść propolisową.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2012, 06:58:58 »

Ostatnio stosuję z powodzeniem maść propolisową.

A na co stosujesz ?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2012, 11:14:33 »
pies miał rany na grzbiecie, a potem fragmenty ciała bez sierści.
wet powiedziała, ze to gronkowiec, ale na to mi nie wygladało, raczej na el. łuszczycy albo jakiś liszaj.
zaczęłam stosować maść propolisową i pies znacznie lepiej się czuje i zarasta.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2012, 11:22:11 »
u swojego psiaka zuwazyłem ostatnio takie miejsca bez sierści. Spróbuję i dam znać.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 02, 2012, 12:12:24 »
Moja pani weterynarz kiedyś powiedziała mi,że takie "gołe" miejsca, bez sierści  mogą spowodowane być zarobaczeniem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 02, 2012, 14:53:06 »
Może by tak odrobaczyć panią weterynarz?

A tak na serio, to na moim blokowisku najczęstszą przyczyną łysienia u psa są uczulenia na pchły lub chemię z szamponami psimi na czele. Potem, zdarzały się reakcje alergiczne na środki przeciwkleszczowe. Czasem te reakcje bywają rzeczywiście silne - znam dwie psice, które przez blisko dwa lata ratowano z rozpadu stawów i mięśni po kroplach przeciwkleszczowych. Znam pieska, który jest prawie cały łysy, bo ma zaburzenia w funkcjonowaniu hormonów nadnerczy.

Pozdrowienia :-)