Autor Wątek: bolesne miesiączkowanie  (Przeczytany 21520 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: bolesne miesiączkowanie
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 28, 2010, 09:26:19 »
Nasz gospodarz pisze, że zagorzałek późny jest skuteczny na bolesne miesiączki.

Offline alicja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 25, 2011, 08:40:21 »
Dzień dobry

Drogie panie co byście poleciły ? Pogadałem z koleżanką która opisała że ból jest nie do zniesienia i raz po raz chwyta się za mocne srodki przeciwbólowe (pochodne paracetamolu , ketonal itp...) . Kobitka zdaje sobie sprawę że to jazda na krótka metę. Utrzymanie właściwej diety jest koniecznością tu nie ma co sie rozpisywac. Uznałemze suplementacja oleju z wiesiołka powinna przynieśc korzystne rezultaty. Jesli chodzi o zioła to wiemże mase się o tym pisze ale  najlepsze informacje to informacje sprawdzone.

Ja miałam problem z migrenami i w końcu, kiedy zwykłe środki nie działały, poszłam po pomoc w kierunku medycyny chińskiej... i oczywiście też nic nie pomogło, wdrażałam sobie kolejne kuracje wyczytane w publikacjach na ten temat - no i byłam bliska załamania. W końcu jednak poszłam do specjalistki - dopiero jak zdałam sobie sprawę jak śmieszne było próbowanie nauczenia się z kilku artykułów postępowania w "chorobie":) Byłam u Pani Szkurłatowskiej z chantal i migreny stopniowo zaczęły ustępować jak zastosowałam się do jej zaleceń. czasami tylko wracają jeszcze, ale i tak jest 100 razy lepiej niż kiedyś.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 25, 2011, 11:44:08 »
Opisz dokładnie, ze szczegółami, o co chodzi, to może wielu dziewczynom życie uratujesz :-)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 25, 2011, 12:19:20 »
niewiele jest o niej w necie , cytuję :

Małgorzata Szkurłatowska
# Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Umiejętności zdobyte na studiach plastycznych poszerzała o wiedzę z zakresu psychologii koloru i oddziaływania energii kształtów.
# Zawsze fascynował ją Daleki Wschód - sztuka, filozofia, medycyna. Bliskie są jej filozoficzne aspekty buddyzmu i taoistyczna koncepcja współistnienia człowieka w naturze. Od lat zgłębia starą kulturę chińską.
# Jako stypendystka CESAMQ International, studiowała na Pekińskim Uniwersytecie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (Beijing University of Chinese Medicine & Pharmacology). Odbyła także 4-letnią praktykę na Międzynarodowych Warsztatach Medycyny Chińskiej w Polsce, Szwecji i Norwegii.
# Uczestniczyła w Europejskich Kongresach Medycznego Qigong i światowym Kongresie Medycznego Qigong w Pekinie. Jest członkiem założycielem Polskiego Stowarzyszenia Zdrowotnego Qigong i członkiem honorowym Szwedzkiego Stowarzyszenia Medycznego Qigong.
# W życiu zawodowym zajmuje się szeroko rozumianą ekologią życia człowieka w jej zewnętrznym i wewnętrznym aspekcie. Od przeszło 10 lat projektuje wnętrza w oparciu o chińską sztukę Feng Shui, rozumianą jako tworzenie otoczenia przyjaznego i dostosowanego do indywidualnych potrzeb. Uczy też qigong oraz innych metod pracy z ciałem, oddechem, psychiką, pozwalających na osiąganie wewnętrznej harmonii i zdrowia.
# Do roku 2000 pracowała głównie w Skandynawii. Wykonała wiele projektów dla instytucji i osób prywatnych w kraju i za granicą. Swoją wiedzę i umiejętności z zakresu Feng Shui i Qigong zdobywała i doskonaliła także u źródła - w Chinach.

Nauczyciele:

* Master Marcus Bongart - SAM School of TCM, Szwecja
    * Master Allan Kelson - Tai Chi & Chi Kung Institute, Australia
    * Master dr Gaspar Garcia - Marbella, Hiszpania
    * Master dr Duan Zhi Liang - Beijing, Chiny
    * Master Professor Huang Xiaokuan - Beijing General PLO Hospital, Chiny
    * Master Feng Genhuai - Wu Shu Centre - Shaolin, Chiny

# Obecnie studiuje u mistrza Howarda Choya. Tworzy mandale, projektuje wnętrza, meble, mozaiki ceramiczne, strony internetowe, fotografuje.

Offline urka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 26, 2011, 11:49:10 »
Miałam trochę kontaktu z medycyną chińską właśnie przy leczeniu bolesnego miesiączkowania i z moich doświadczeń wynika, ze najważniejsze to trafić na odpowiedniego specjalistę. Działając na własną rękę można sobie tylko zaszkodzić. Pani Małgosia z Centrum Chantal jest bardzo znana w Warszawie i nie tylko i faktycznie ma niezwykły dorobek i doświadczenie jak na Polkę. Dlatego polecałabym ją Wam z całego serca. Mi pomogła. Ale trzeba pamiętać, że bolesne miesiączkowanie to tylko objaw, cały proces leczenia natomiast skupia się na odkryciu przyczyny. Czasami jest to dość długa i kręta droga, kiedy jednak już się uda, to mamy pewność ze doszliśmy do sedna, a nie tylko zagłuszylismy nieprzyjemny objaw.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 27, 2011, 21:39:18 »
A jeśli nie można odkryć przyczyny nawet przez najlepszego specjalistę to co wtedy? Wtedy jest działanie na własną rękę - ona jest bardzo pomocna w wielu sytuacjach :-) ale bez żartów, poważny temat. I wciąż szukam jakie zioła pomogą, na które nie miałabym odruchu wymiotnego, gdy mam bóle.
A może faktycznie akupunktura?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 27, 2011, 22:55:14 »
Ostatnio ukazała się książka, Dawid Newman- Cień Hipokratesa.
Nie jest o ziołach, ale daje "jasny" obraz stanu medycyny.
O migrenie autor pisze, że najlepiej pomagają środki antywymiotne...
Więc może imbir? Jest również w tabletkach.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 27, 2011, 23:03:03 »
Od jakiegoś czasu parzę mieszankę ziołową  z imbirem, popijam ja i żona.
Żonka przestała się skarżyć na bóle żołądkowo-miesiączkowe.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 28, 2011, 08:44:24 »
mój organizm nie toleruje imbiru. Jakoś zawsze się bardzo źle po nim czuję.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 13, 2011, 16:17:59 »
A teraz wersja dla leniwych. Ziele angielski 3 kuleczki zalewamy wrzątkiem , wypijamy, a potem zjadamy kuleczki. Szybko pomaga i jest fajne w smaku.
U wielu kobiet bóle te mogą być pochodzenia kręgosłupowego (u mnie tak jest). Pomaga leżenie na przypiecku, masaż- szczególnie w miejscu gdzie się kończą plecy a zaczyna pupa, no i oczywiście relaks.
Z pojawiającą się w te dni  retencją wody najłatwiej poradzić sobie dolewając do herbatki trochę nalewki z kasztanowca       ( łatwo kupić w aptece).

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 29, 2011, 10:33:54 »
Moje sprawdzone sposoby:

1) masaż podbrzusza (troszkę dowolnego oleju + 6 kropel olejku szałwiowego), działa przeciwbólowo i rozkurczowo. Można też wcierać w kręgosłup i mięśnie jeżeli bolą.

2) picie przed spodziewaną miesiączką herbatę chmielową lub mieszanki z chmielem

3) bolesne miesiączkowanie często świadczy też o problemach kobiecych głównie zakłóceniu hormonalnym. Polecam gotowy preparat wg mnie świetny: "Gynex"  Nie wolno go stosować długotrwale, bo organizm się uzależnia.

Na bóle kręgosłupa jest dostępnych tyle dobrych maści w aptece.

W procesie bólowym ważny jest też czynnik strachu, nasz strach przed bólem sprawia,że spinamy się, naprężamy. Dla takich osób dobrze jest włączyć do herbatek zioła uspokajające.

« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2011, 10:41:56 wysłana przez CudTrava »

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 20, 2015, 10:42:55 »
Odkopuję temat  :)

Pewna osoba poprosiła o pomoc w sprawie bolesnych miesiączek. Próbowała już rozmaitych metod leczenia niestety bez skutku. Ból miesiączkowy wyłącza ją z kompletnie z życia.

Moja propozycja dla niej jest taka.

Długotrwale (3 miesiące):
- Olej z Wiesiołka
- Napar:
           Liść Maliny 2 cz.
           Jasnota Biała 2 cz.
           Krwawnik 2 cz.
           Nagietek 1 cz.

Przed miesiączką (i w trakcie??):
- Ziołomiód ze sproszkowanego serdecznika i szałwii.

W trakcie miesiączki:
- Odwar:
           Kora Kaliny 2 cz.
           Arcydzięgiel 1 cz.
odwar z 2 łyżek pity małymi porcjami w ciągu dnia.

Doraźnie:
- intrakt z glistnika 5-10ml

Witaminy i minerały?
Dieta?

Temat bolesnych miesiączek to nie mój konik dlatego byłbym rad gdybyście rzucili na te propozycje okiem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przy okazji że jest to mój 500 post na forum, chciałbym Wam wszystkim podziękować że jesteście  :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam!
A.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2015, 13:06:00 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 20, 2015, 10:48:34 »
Adam.
Gratulacje. Wielkie. Gdybym to ja miał tyle lat co Ty...

Bolesne miesiączki.
Może odezwą się dziewczyny które na tym się znają.
Znam parę takich ale rzadko są na forum.
W każdym razie ich sprawdzony sposób to nalewka glistnikowa plus klawiki.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 20, 2015, 11:48:07 »
Hym. Co drugi miesiąc (jak pamiętam) biorę castagnus, przywrotnik. Co drugi miesiąc jest związany z dolegliwościami lewego jajnika/jajowodu. Natomiast jak się uda wstrzelić przed to fajnym rozwiązaniem jest seks. Fajnym rozwiązaniem i dla psychiki kobiety, i dla dokrwienia macicy. Do tego rozgrzanie czy też ćwiczenia rozluźniające miednicę. Z nostalgią przypominam sobie jak dobrze się czułam po jeździe konnej w tym czasie. Zero spięcia brzucha. Zresztą, czasami dobra jest no spa. Raz w miesiącu naprawdę sobie na nią pozwalam.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 20, 2015, 12:34:55 »
Ludzie, czemu nie pijecie krwawnika tasznika, pokrzywy, szukacie pomocy w Chinach, zacznijcie od naszego podwórka, wyciąg alkoholowy z kory viburnum opuli, pozdrawiam.