Autor Wątek: bolesne miesiączkowanie  (Przeczytany 21521 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
bolesne miesiączkowanie
« dnia: Października 25, 2010, 06:36:29 »
Dzień dobry

Drogie panie co byście poleciły ? Pogadałem z koleżanką która opisała że ból jest nie do zniesienia i raz po raz chwyta się za mocne srodki przeciwbólowe (pochodne paracetamolu , ketonal itp...) . Kobitka zdaje sobie sprawę że to jazda na krótka metę. Utrzymanie właściwej diety jest koniecznością tu nie ma co sie rozpisywac. Uznałemze suplementacja oleju z wiesiołka powinna przynieśc korzystne rezultaty. Jesli chodzi o zioła to wiemże mase się o tym pisze ale  najlepsze informacje to informacje sprawdzone.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: bolesne miesiączkowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2010, 08:38:27 »
no właśnie mam ten sam problem, tylko mój organizm broni się przed ziołami.
próbowałam pić napar z glistnika , który zawsze pomaga na ból , ale nie tym razem.
nie dość, że bolesne miesiączki to jeszcze bóle jajników , a lekarze nic nie widzą , badania też ok. więc cierpię i wygrzewam się w ciepłym, biorę gorące kąpiele i piję czarny bez w dużych ilościach - jakoś przeżywam, ale i tak często są dni wyjęte z życiorysu.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 25, 2010, 09:26:44 »
Rzeczywiście dobry jest wiesiołek, ale nie doraźnie tylko branie przez długi czas.
Kiedyś na amerykańskich stronach spotkałam opis, że doraźnie dobrze działa serdecznik, wyciąg alkoholowy.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Października 25, 2010, 10:09:35 »
Z wiesiołkiem to prawda... sprawdziłem na sobie po kilku miesiącach brania skóra która była zazwyczaj sucha jak pieprz uzyskała widoczna poprawę. (stosuję do dzisiaj). Zastanawiające jest to że niektóre kobiety "przebiegają" okres "lightowym" spacerkiem bez zadnych bóli , spóźnień ,wydłuzeń itd. Praktycznie w kazdym przypadku przypisuje sie to genom.... Moze w jakims stopniu na pewno ale reszta na pewno nie pozostaje bez znaczenia... Poczytam o serdeczniku- dziekuję

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 25, 2010, 11:27:21 »
O serdeczniku:
3 razy dziennie po 10 kropli, po 4 miesiacach problemy skurczy usuwa na zawsze (literatura).
Serdecznik jest bardzo smaczny jak sie go robi ze świeżego kwitnacego ziela. Z suchego jest mniej smakowity.
Przy duzych bólach zalecają: 5-10 kropli przy pierwszym skurczu a potem co 10- 15 minut do zupełnego wyciszenia problemu.
Znalazłam też , że serdecznik mozna robić na occcie jabłkowym, chyba przygotuję i spróbuję.
Dodatkowo przy bólach należy popijać herbatę z imbirem, oczywiście najlepiej ze świeżym.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 25, 2010, 11:39:45 »
imbir ? hmm, próbowałam, ale z fatalnym skutkiem.
mój organizm w ogóle nie toleruje imbiru.
czytam o serdeczniku i zobaczymy.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 25, 2010, 17:34:54 »
Na czym ta nietolerancja polega?
Może to objawy oczyszczania organizmu?
Z tego co piszesz to jesteś fanką glistnika.
Niektórzy zielarze uważają, że jest to zioło indywidualista, które źle traktuje inne zioła.
Może łączyłaś glistnik z imbirem?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2010, 09:58:49 »
już odpowiadam.
Jak piję glistnik to nie piję innych ziół, ew. czarny bez . i jakoś nie kłócą się ze sobą.
Nie chcę tu za bardzo pisać o nietolerancji wszelkiej maści rzeczy przez mój organizm, ale napiszę inaczej. Po spożyciu imbiru, kardamonu, cytryn  i czasem zbyt dużej ilości cynamonu boli mnie nerka. A mam tylko jedną, więc dbam o nią. Moja nerka jest swego rodzaju barometrem, mówi mi co mogę jeść, pić.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2010, 10:23:54 »
Fresh, wczoraj wpadła mi do rąk kniga Ożarowskiego i od strony 564 ' żiołolecznictwo - poradnik dla lekarzy' jest trochę rzeczy na temat bolesnego miesiączkowania . Kopiuję tutaj :

BOLESNE MIESIĄCZKOWANIE DYSMENORRHOEA

Są to bóle w podbrzuszu i okolicy krzyżowej, czasem połączone z bólami głowy i nudnościami, występujące na początku miesiączki. Bolesne miesiączkowanie jest wywołane stanami zapalnymi, niedorozwojem narządu rodnego, tyłozgięciem macicy, endometriozą.
Występuje także po operacjach ginekologicznych, pod wpływem czynników psychicznych. Może być pierwotne lub wtórne. Leczenie: podawanie środków rozkurczowych, przeciwbólowych,
uspokajających, gimnastyka, fizyko- i balneoterapia, hydroterapia. Leki
hormonalne podaje się w niedorozwoju macicy, endometriozie.

Rp.
Fl. Malvae arbor. 40,0
Fol. Rutae 10,0
M.f. species
D.S. Napar z łyżki ziół na szklankę wrzątku, pić rano i na noc po szklance przy
zatrzymaniu miesiączkowania. Zioła powodują wybiórczo przekrwienie w obrębie miednicy, małej, znoszą skurcz naczyniowy, ułatwiają wystąpienie krwawienia miesiączkowego.

Rp.
Fl. Malvae arbor. 4,0
Fl. Calendulae 3,0
Fol. Rutae 2,0
M.f. species
D.S. Napar z łyżki ziół na szklankę wody. Pić 3 razy dziennie przed spodziewanąmiesiączką. Zioła działają podobnie jak poprzednie, z tym że pobudzają również  układ hormonalny.

Rp.
Cort. Frangulae
Fr. Foeniculi cont.
Herb. Millefolii aa 20,0
Fol. Melissae 15,0
Fol. Rosmarini 25,0
M.f. species
D.S. Napar z łyżki ziół na szklanką wrzątku, pić 3 razy dziennie.
Zioła pobudzają perystaltykę przewodu pokarmowego, działają lekko uspokajająco i spazmolitycznie, ułatwiają rozkurcz letniczek błony śluzowej macicy.

Rp.
Fol. Melissae
Fol. Menthae pip.
Anth. Chamomillae
Fl. Calendulae
Rad. Valerianae aa 10,0
Cort. Frangulae 30,0
Fl. Lamii albi
Fol. Rutae aa 10,0
M.f. species
D.S. Napar z łyżki ziół na szklankę wrzątku, pić 3 razy dziennie po szklance. Mieszanka działa spazmolitycznie i uspokajająco, pobudza perystaltykę jelita grubego, stymuluje układ hormonalny oraz powoduje przekrwienie narządów w obrębie miednicy małej.

Rp.
Fol. Rutae
Anth. Chamomillae aa 20,0
Fol. Rosmarini
Fol. Melissae aa 30,0
M.f. species
D.S. Napar z łyżki ziół na szklankę wody, pić 3 razy dziennie po szklance. Mieszanka ma właściwości lekko uspokajające i przeciw-skurczowe, powoduje przekrwienie narządów miednicy małej.

Rp.
FI. Malvae arbor.
Fl. Calendulae
Fol. Rutae aa 20,0
Herb. Absinthii 10,0
M.f. species
D.S. 3 razy dziennie napar z łyżki ziół na szklanką wody. Powoduje przekrwienie narządów miednicy małej ze stymulacją układu hormonalnego.

Rp.
Fl. Malvae arbor. pulv.
Fol. Rutae pulv.
Secalis cornuti pulv.
Aloë pulv. aa 1,5
Massa pili. q.s. ut f. pil. No XXX
D.S. Na krótko przed miesiączką przyjąć pierwszego dnia 3 pigułki, drugiego 6, trzeciego 9 pigułek. Tyleż przez następne dni aż do miesiączki. Działa jako silne emmenagogum.

Rp.
Fl. Tanaceti
Fol. Rutae
Rhiz. Calami
Rad. Levistici aa 40,0
Rad. Valerianae
Herb. Anserinae
Fol. Melissae aa 20,0
M.f. species
D.S. Na szklanką wrzątku łyżką ziół; 2—3 szklanki naparu dziennie na kilka dni przed
miesiączką. Mieszanka działa uspokajająco i spazmolitycznie, łagodzi bóle i zapobiega zbyt silnym kurczom mięśniówki macicy przy bolesnym
miesiączkowaniu.

Rp.
Cort. Frangulae 40,0
Fl. Tanaceti 20,0
Fl. Malvae arbor. 25,0
Rad. Petroselini
Fol. Rutae aa 30,0
M.f. species
D.S. Na szklanką wrzątku łyżkę ziół, pić 2
szklanki naparu dziennie. Mieszanka wywołuje przekrwienie narządów miednicy małej i zwiększa perystaltyką jelita grubego, zwiększa też diurezą i pobudza krwawienia miesiączkowe.

Rp.
Fr. Juniperi aa 40,0
Fol. Rutae
Herb. Leonuri
Herb. Millefolii
Fl. Tanaceti
Herb. Hyperici aa 20,0
M.f. species
D.S. Łyżkę ziół na szklankę wrzątku, pić 2—
3 razy dziennie po szklance naparu.
Mieszanka tonizuje narząd rodny, wskutek działania pobudzającego na
układ moczowy, na wydzielanie żółci i perystaltykę jelit oraz zwiększenie
przekrwienia narządów miednicy małej.

Rp.
Rhiz. Calami
Rad. Glycyrrhizae
Herb. Alchemillae aa 20,0
Herb. Tanaceti
Fol. Rutae aa 10,0
M.f. species
D.S. Łyżka ziół na szklankę wrzątku, pić po szklance 3 razy dziennie.
Mieszanka powyższa tonizując przewód pokarmowy i wywołując przekrwienie narządów miednicy małej nadaje się szczególnie do leczenia zaburzeń miesiączkowych u dziewcząt astenicznych. Leczenie to należy łączyć z gorącymi kąpielami nóg z dodatkiem naparu z Sem. Sinapis albae oraz w różnych zestawieniach z Herb. Absinthii, Herb. Artemisiae, Herb. Hyperici, Fol. Rutae, Herb. Equiseti, Fl. Tanaceti, Fl. Lamii albi, Fl. Calendulae, Fl. Malvae silv., Anth. Chamomillae, Fol. Urticae. Przy przemianie materii prowadzące do otyłości ograniczyć spożywanie cukru i tłuszczów.

Rp.
Rhiz. Agropyri 75,0
Herb. Polygoni avic. 50,0
Pericarp. Phaseoli 100,0
Fol. Vitis idaeae 50,0
Fol. Fragariae 25,0
Rad. Valerianae 25,0
Herb. Equiseti 25,0
Cort. Frangulae 50,0
Herb. Galegae 50,0
M.f. species
D.S. Łyżka ziół na szklankę wrzątku, pić napar 3 razy dziennie po posiłkach. Mieszanka tonizuje pracą przewodu pokarmowego, trzustki, działa sedatywnie, zapobiega odkładaniu się tłuszczu i przyspiesza przemianę materii.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 27, 2010, 10:25:13 »
Ja mam szczęście należeć do tej grupy niewiast, które przechodzą przez okres bezproblemowo, może nie licząc tego, że mam duże zużycie waty, które inne osoby wprawiają w osłupienie.
Kiedy byłam dzieckiem miewiałam drobne bóle w biodrach i w brzuchu, ale one były związane raczej ze słabym odpływem krwi. Zwykle 20-30 przysiadów i zostawienie jakiegoś "konkretu" w ubikacji rozwiązywało wszelkie problemy. Szczególnie, jeżeli chodzi o "konkret", bo zwykle przed okresem miewałam lekkie zatrzymanie energii pracy odbytnicy co mogło być absolutnie realnym powodem problemików. Zaznaczam, że moje to były naprawdę tylko problemiki.
Wniosek - może należałoby zadbać o prawidłowe wypróżnienia jeszcze przed okresem?
Pozdrowienia :-)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 28, 2010, 09:24:12 »
może i tak, ale miewam różne bóle. od bólów idących od pachwiny krocza po żebra oraz bóle jajników z bólem rwącym aż do kolana, albo do dolnego odcinka grzbietu,   i nie wiem, który ból jest gorszy. Oba doprowadzają niemal do stanu omdlenia. Kiedyś tak nie miałam, zrobiło mi się tak niedawno.
Przy tym wszystkim jest znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi , tak zwana hipoglikemia.

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 30, 2010, 09:01:20 »
Ładnie pomaga zwykły napar z rumianku. Działa rozkurczowo.
I jasnota biała też łagodzi wszelkie tego rodzaju dolegliwości.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 30, 2010, 22:34:44 »
dzięki Małgosiu , z rumiankiem jeszcze nie próbowałam, a z nawłocią też nie , bo złapałam się na tym, że bardzo dużo ziół jeszcze nie ogarniam.

Offline tobitora

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 27, 2010, 20:14:51 »
Witam,
Tak mi się udało przypadkiem wpaść na te posty o bolesnym miesiączkowaniu i chciałam podzielić się moim doświadczeniem z uwagi na fakt, iż moje miesiączki do łatwych także nie należą i szukam wszelakich naturalnych sposobów aby pomoc sobie :)
Myślę, że prawidłowe wypróżnianie, prawidłowa i zdrowa funkcja jelit jest bardzo ważna kilka dni przed miesiączką jak i  w trakcie miesiączki. Mi pomaga zdrowa dieta!( wegańska lub wegetariańska), bardzo ważne jest aby unikać w tym czasie  produktów produkujących nadmierny śluz jak białe pieczywo, białe ryże, makarony etc.( Ja raz na jakiś czas robię lewatywę z ziół), prawidłowa praca jelit będzie pomagać nam także w uwalnianiu toksyn z organizmu, przez co często gęsto inne objawy zespołu napięć przedmiesiączkowego są mniejsze lub całkiem zanikają. Wypijać hektolitry wody!!szczególnie przed miesiączką pomoże w pozbyciu się uczucia wzdęcia, "wydętego brzucha".
Jeśli ktoś opiera swą dietę na produktach pochodzenia zwierzęcego to przynajmniej mieć pewność, że mięso jest organiczne (czyli chodź w jakiejś mierze pozbawione antybiotyków, sterydów itp..czyli wszystkiego czym byśmy nie chcieli truć nasz organizm).
Kilka dni przed miesiączką zawsze wypijam po kilka kubków dziennie herbaty z liści malin, pomaga zrelaksować napięcie mięśni, skurczów brzucha i dostarcza magnez, żelazo, calcium:)
(dla kobiet przed porodem zalecany!)
przy zaparciach podczas miesiączki stosuje także okłady z oleju rycynowego, pomocny także przy skurczach i rożnego rodzaju guzkach, torbielach.
Na mocne krwawienia ziółka ściągające jak pokrzywa, ziele krwawnika, szałwia, przywrotnik pospolity.Ziółka uwalniające od stresu i napięcia w układzie rozrodczym to cramp bark, rozmaryn, skullcap, lawenda, meliska, bukwica zwyczajna
Łyżka ziarenek z sezamu, podczas miesiączki także pomaga przy prawidłowym "przepływie"
Bolesne miesiączki to taki temat rzeka...można by tu było dużo się wywodzić nad przyczynami itp.
 Mam nadzieję, ze mogłam chociaż troszkę pomóc lub podsunąć jakiś pomysł
pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 27, 2010, 20:48:19 »
Drobne tłumaczenia:
cramp bark - kora kaliny koralowej
scullcap - tarczyca
Dzięki za dobre rady.