Autor Wątek: Zaburzenia myślenia  (Przeczytany 93558 razy)

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
Odp: Zaburzenia myślenia
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpień 04, 2016, 13:28:52 »
Tak, to jest ten olej, z tym, że lepiej byłoby kupować opakowania z 90 kapsułkami (3xdziennie), no i należy pamiętać o przechowywaniu ich w lodówce. Być może znajdziesz olej rybi podobnej jakości w nieco bardziej przystępnej cenie gdzie indziej. Pamiętaj tylko o tym, żeby upewnić się, że nie zawiera on rtęci (choć nie mam pojęcia jak miałbyś tego dokonać).

Przez 2 miesiące korzystałem z tego produktu:
http://allegro.pl/orotan-litu-lit-5mg-60kaps-swanson-i6387493566.html
A od ponad roku regularnie zażywam roztwór litowo-borowy, który wspomniał już leo. Możesz zapytać go o ten roztwór. Nie jestem alchemikiem, a tylko skromnym badaczem i eksperymentatorem, któremu dzięki konsekwencji i pomocy dobrych ludzi, znających się na rzeczy, udało się `wyjść z bagna`.

Oczywiście, suplementowanie diety kompleksem witamin B jest bardzo dobrym pomysłem, ale musisz pamiętać o tym, że bardzo kosztowne byłoby zapewnienie organizmowi optymalnej dawki witaminy B3 poprzez zażywanie wyłącznie kompleksu witamin B. Ja, codziennie zażywam około 100 mg. Witamina B3 jest taniutka, możesz ją kupić za grosze w sklepie, w którym zaopatruję się i ja:
http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Witamina-B3-Kwas-nikotynowy-Niacyna/1493
Widzę, że znów podnieśli cenę B3 (kiedyś kupiłem ją u nich za raptem 25 zeta-z kosztami przesyłki), ale wciąż jest ona bardzo dobra.

Minerały, witaminy i olej to `budulce`, a zioła to katalizatory. Sugerowany przez leo Miłorząb byłby dobrym wsparciem, choć nie wiem, czy koniecznym przy zażywaniu B3, która również rozszerza naczynia krwionośne i ułatwia transport `budulca` do mózgu. Od jakiegoś czasu zażywam ekstrakt z żeń-szenia, który również kupiłem w tym sklepie, i muszę przyznać, że daje mi on wiele energii, a i dzięki jego zażywaniu nie odczuwam dużego zmęczenia podczas intensywnej pracy umysłowej... Czyli w zasadzie na co dzień. :)

Offline mario82

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: Sierpień 04, 2016, 21:50:14 »
Dziś zrobiłem polowanie na wspomniane wcześniej suplementy w lokalnych sklepach zielarskich. Od ręki kupiłem cytryniec chiński, niestety ale omega3 z zawartością 250mg DHA nie kupiłem. W zamian kupiłem również z NowFoods zwykłą omegę 3 z zawartością 180 EPA/120 DHA. Myślę że jak sugeruje producent tą będę brał 3x dziennie. Od października ma być również dostępna ultra omega-3 z zawartością 500 EPA 250 DHA u oficjalnego przedstawiciela NowFoods w Polsce.

Nie udało mi się kupić w czystej postaci tryptofanu, dostałem za to preparat o nazwie TONISOL, który w swoim składzie oprócz L-tryptofanu zawiera inozytol, niacynę (choć tylko 8mg w w tabletce) i odrobinkę witaminy B6.

Wczoraj po południu przyszedł również orotan litu, dokładnie od tego samego sprzedawcy jaki zasugerował Sir Voytek post wyżej.

Cynku nie kupowałem ze względu na to że mam go w kompleksie witamin jaki ostatnio nabyłem.

Brakuje mi jeszcze witaminy B3 (wolałbym w tabletkach, bo jak tu odmierzyć 150mg w warunkach domowych) witaminy B12 oraz ashwagandhy, a ta podobno pobudza i dodaje energii, czego mi często brak.

Kupiłem również MSM (siarkę organiczną) głównie z myślą o mojej mamie, jednak czytając o działaniu jej nie wiem czy i mi by nie pomogła. Tylko już tego trochę łykam, z siarką organiczną wstrzymam się na razie by nie przedobrzyć.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpień 04, 2016, 22:49:46 »
Cześć :)
Wiadomym jest, że suplementy dla koni muszą charakteryzować się dobrą jakością. Koń jest bardzo delikatnym zwierzęciem.
Ja część witamin, betainę, MSM kupuję tu:
http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/c/Witaminy/113
Są też aminokwasy i inne ciekawe suplementy jak np. acerola z dziką różą z dopiskiem na opakowaniu: "dla wszystkich gatunków zwierząt" :)
Możesz za MSM kapsułkowane zapłacić dużo, tu masz korzystniejszą cenę.
W  tym samym sklepie kupisz wagę z dokładnościa 0,1 g.
W innych sklepach możesz kupić też niedrogo z dokładnością do 0,01 g.
Ja tak zrobiłam i jak na tą chwilę suplementy mi służą. Jeszcze nie rżę :)

Offline mario82

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpień 04, 2016, 23:18:07 »
A jeszcze zapomniałem o witaminie D3 jak sugerował Sir Voytek, jeszcze w nią muszę się zaopatrzyć.

Mówiąc o DHA, jeśli to on jest najważniejszy i jest budulcem, czy nie warto zamienić konfigurację 500 EPA / 250 DHA na 500 DHA / 250 EPA ? Też takie preparaty NowFoods oferuje.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #169 dnia: Sierpień 05, 2016, 01:16:01 »
OFFTOP:

Cześć :)
Wiadomym jest, że suplementy dla koni muszą charakteryzować się dobrą jakością. Koń jest bardzo delikatnym zwierzęciem.

Jeśli konie są takie delikatne to znaczy, że są chorowite, a wtedy powiedzenie "zdrowy jak koń" nie miałoby sensu.
Lepsza jakość suplementów dla koni wynika pewnie z tego, że tylko zdrowy koń jest cenny, a z ludźmi jest na odwrót, tylko chory człowiek generuje zyski dla przemysłu farmaceutycznego.
Takie piękne czasy nastały, że człowiek w hierarchii istot żywych jest niżej niż zwierzęta :/

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #170 dnia: Sierpień 05, 2016, 08:28:40 »
Ja część witamin, betainę, MSM kupuję tu:
http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/c/Witaminy/113
Są też aminokwasy i inne ciekawe suplementy jak np. acerola z dziką różą z dopiskiem na opakowaniu: "dla wszystkich gatunków zwierząt" :)
Możesz za MSM kapsułkowane zapłacić dużo, tu masz korzystniejszą cenę.
W  tym samym sklepie kupisz wagę z dokładnościa 0,1 g.
W innych sklepach możesz kupić też niedrogo z dokładnością do 0,01 g.

Tutaj można kupić tryptofan i niacynę + ta waga do kompletu i można się kurować

Offline mario82

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: Sierpień 05, 2016, 10:39:03 »
Jaka byłaby optymalna dzienna dawka niacyny i tryptofanu ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2016, 12:37:53 wysłana przez mario82 »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpień 05, 2016, 16:25:40 »
Oficjalnie mówią o dziennym zapotrzebowaniu 17mg. Co niektórzy używają i po kilka gram. Może spróbuj tak jak Voytek np 2x 100mg. Z dawką trzeba uważać - może się pojawić tzw. flush - uczucie pieczenia, zaczerwienienie skóry - dosyć nieprzyjemne. Tą B komplex można stosować równolegle - jak się stosuje pojedynczą z gr. B wchodzi się w niedobory pozostałych. Zamiast B komplex można zastosować zaparzone drożdże - w tym są wszystkie z grupy B.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #173 dnia: Sierpień 05, 2016, 17:45:08 »
Podzielę się swoimi "doświadczeniami" w stosowaniu witaminy B3 (niacyny).
Dużo na jej temat dowiedziałam się z książki: A. Saula:"Wylecz się sam. Megadawki witamin".
Niacynę nie stosuję ze względu na depresję, bo jej nigdy (mimo wszystko) nie doświadczyłam.
Względy były inne (ze względu na treści, które znalazłam w cytowanej wyżej książce oraz wiadomości, że niacyna usuwa blaszkę miażdżycową).
Stosowałam i stosuję dawkę 2 razy dz. z posiłkiem po 500 mg (pięćset).
Z tym fleshem to jest tak, że czasami pojawia się, a czasami nie ma go wcale. Czasami jest mocniejszy, a czasem bardzo słaby. Można się do niego przyzwyczaić.
Po 2 mies. stosowania zrobiłam próby wątrobowe- wynik: bardzo dobre. Zbadałam u siebie (przed i po tych 2 miesiącach) poziom cholesteroli.
Byłam zaskoczona: poziom cholesterolu całkowitego nie zmienił się. Podniósł mi się natomiast w znaczący sposób HDL (z 42 na 70). Zauważyłam, że łatwiej zasypiam, jestem spokojniejsza. Bardzo poprawiła mi się skóra (tylko nie wiem, która z witamin B zadziałała, nie jest już taka sucha, a miałam z tym problem).
Saul pisze, że w momencie stosowania witamin z grupy B (wyizolowanych) powinno się równocześnie brać kompleks witamin B. Witaminy te powinny być wszystkie brane razem, bo działają zespołowo.
Warto przeczytać to:
http://www.akademiawitalnosci.pl/10-najpotezniejszych-protokolow-witaminowych-cz-7-niacynowy-protokol-doktora-abrama-hoffera/

Offline mario82

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Sierpień 07, 2016, 19:43:38 »
Zamówiony już kompleks witamin B, zastanawiam się nad formą niacyny, bo z tego co czytam niacyna w postaci kwasu nikotynowego wywołuje flush. Inną dostępną formą witaminy B3 jest amid kwasu nikotynowego, który nie wywołuje flush-a.

Brał ktoś może amid kwasu nikotynowego ? Można nim spokojnie zastąpić niacynę ?

Offline Lynx

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: Sierpień 11, 2016, 23:57:26 »
Do poczytania o witaminie B3 ( linki z pełnym tekstem poniżej, jeden był już przytoczony wcześniej ). Co przemawia za kwasem nikotynowym ?

"Dr Hoffer podkreślał, że jedynie niacyna w formie kwasu nikotynowego ma niezwykłe zdolności regulujące cholesterol – nigdy przy tym nie obniży go do poziomów niebezpiecznych dla zdrowia, a jeśli ktoś ma zbyt niski to niacyna go podwyższy do poziomu zdrowego! Niacynamid nie potrafi tego robić wcale, zaś heksanikotynian inozytolu działa pod tym względem stosunkowo słabo (dużo słabiej niż kwas nikotynowy), aczkolwiek przemawiać za jego stosowaniem u niektórych pacjentów wrażliwych na „flush” może być fakt, iż heksanikotynian nie powoduje uczucia gorąca. Najczęściej jednak aby zminimalizować uczucie gorąca towarzyszące przyjmowaniu kwasu nikotynowego dr Hoffer zalecał jednoczesne przyjęcie witaminy C (jeśli nie mamy jej akurat pod ręką to ostatecznie może być również aspiryna, która zadziała podobnie antyhistaminowo), przyjmowanie witaminy zawsze po jedzeniu na pełny żołądek i nie popijanie gorącymi płynami. "

"Niektóre osoby nie lubią flusha, a inne go uwielbiają (szczególnie zimą). Tym którym nie przypadł on do gustu dr Hoffer polecał zmienić kwas nikotynowy na nikotynamid, choć konieczne były wtedy np. raz na 6 miesięcy badania kontrolne funkcji wątroby (czasem trzeba było zrobić chwilową przerwę w podawaniu, wtedy funkcje wątroby wracały do normy). Działanie terapeutyczne w zaburzeniach psychicznych (depresja, schizofrenia) wykazywał zarówno kwas nikotynowy jak i nikotynamid. Jednak ten pierwszy jest nieco zdrowszy niż ten drugi, który nie powoduje co prawda flusha, ale – coś za coś – wymaga od lekarza większej kontroli nad pacjentem  z uwagi na większe obciążenie dla wątroby."

http://www.akademiawitalnosci.pl/depresja-nie-to-tylko-brak-witamin/

http://www.akademiawitalnosci.pl/10-najpotezniejszych-protokolow-witaminowych-cz-7-niacynowy-protokol-doktora-abrama-hoffera/

Ja mogę dodać, że sama zakupiłam kwas nikotynowy ( czystość 99,5 % ) i biorąc na pusty żołądek uczucie gorąca i mrowienie gwarantowane ;). Potem robi mi się zimno i jest to trochę dziwne uczucie.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2016, 00:07:53 wysłana przez Lynx »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpień 16, 2016, 06:29:22 »
Mario82 - jeśli można spytać :-)  -  jak idzie kuracja? 

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 21, 2016, 21:08:07 »
Ten tryptofan dla koni za tą cenę i ilość zwala z nóg
http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/L-Tryptofan-spozywczy-99/623

Co tu może być haczykiem w prównaniu do tryptofanów na allegro?
Jakoś mam mieszane uczucia.....

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 21, 2016, 22:07:23 »
Zadzwoń do sklepu i się pytaj np. o stopień czystości substancji - facet chętnie udziela informacji. Na pytanie czy to możesz jeść odpowiedzi nie będzie.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #179 dnia: Listopad 21, 2016, 22:12:14 »
Będzie odpowiedź, że wg prawa on może powiedzieć że dla konia jest to produkt ok.

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski