Myślę o zmodyfikowaniu swojego zestawu suplementów, sugerując tym jak kolega Sir Voytek wyciągnął się z mega dołka:
Kwasy omega 3,6,9 w oleju rybim (minimum 250DHA 3xdziennie)
200mg Różeniec górski
15mg cynku
500mg L-Tryptofan 2x dziennie
450mg Ashwagandha
Wiórka kokosowe
Cześć, mario82.

Omega 3 jest suplementem bardzo efektywnym w poprawianiu funkcjonowania mózgu, a jedynymi mankamentami są wysoka cena produktu dobrej jakości (badanego pod względem zawartości rtęci, która jest bardzo szkodliwa dla mózgu, niestety, wiele produktów gorszej jakości zawiera rtęć i nie mam pojęcia, dlaczego te produkty dopuszczane są do sprzedaży), a i dietę tym kwasem trzeba uzupełniać przez około 8-12 miesięcy, żeby uzyskać optymalne efekty. Sam stosowałem olej od Now Foods, który jest badany i nie zawiera rtęci, a ponadto zawiera wysoki poziom DHA, który jest najcenniejszy w oleju rybim.
Tryptofan to istne cudeńko, w 1-2 tygodnie `wyciągnął` mnie ze straszliwej depresji.
Dla poprawy sprawności funkcji poznawczych (pamięci, koncentracji etc.) polecam dwuwinian choliny i acetylocholinę. To te dwa preparaty wyleczyły mnie z zaburzeń, które, przez prawie 4 lata KRZYŻA, bezskutecznie próbowali wyleczyć psychotropami psychiatrzy, którzy moje zaburzenia w myśleniu błędnie zdiagnozowali jako objawy schizofrenii (sic!).
Lit jest bardzo przydatny pod wieloma względami, ale przy stosowaniu oleju rybiego znacznie przyspiesza proces `restrukturyzacji mózgu`. Olej rybi to `bloki budowlane`, a lit to `sprawni specjaliści od ich układania`. Dlatego gorąco polecam ten minerał. Ponadto, jest to naturalny stabilizator nastroju, a i dobrze wpływa na pracę serca. Ma jeszcze wiele innych właściwości, o których można poczytać w sieci.
Wiórka kokosowe, jak najbardziej, raczej nie muszę rozpisywać się o ich dobroczynnym wpływie, nie tylko na funkcjonowanie mózgu.
No i nieoceniona witamina B3, o której też nie muszę pisać, bo od dawna wiadomo, że to najtańszy i najwszechstronniejszy lek.
Do tego uzupełniłbym poziom witaminy D (poprzez D3), bo niedobór tej witaminy spowalnia niemal wszystkie procesy regeneracyjne przebiegające w ludzkim organizmie.
Aha, na pewno bardzo pomógłby Ci w walce ze zmęczeniem, a i znakomicie wpłynął na procesy poznawcze, chlorek magnezu (rozpuszczany w wodzie, naturalnie

), który jest taniutki jak barszcz, dzięki czemu każdego dnia można bez problemu zapewnić organizmowi optymalną dawkę magnezu.
Co do stosowania ziół, rozpatrz propozycje zielarzy z Naszego Forum, ja sam wiem na temat ziół tylko tyle, ile przeczytam w książeczce o. Klimuszki, która uratowała moją tarczycę, którą chcieli mi zniszczyć jodem radioaktywnym. No cóż, chyba większość z nas, niestety, miała okazję przekonać się, jakimi rzeźnikami są lekarze.