Autor Wątek: Zaburzenia myślenia  (Przeczytany 93352 razy)

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
Zaburzenia myślenia
« dnia: Wrzesień 10, 2014, 13:51:20 »
Jaka kuracja ziołowa, Waszym zdaniem, najlepsza jest na zaburzenia myślenia (koncentracji, kojarzenia, zapamiętywania)?

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Zaburzenia myślenia
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2014, 14:15:44 »
Najpierw upewnić się czy (niech Bóg chroni każdego) przypadkiem nie ma boreliozy.

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2014, 14:21:51 »
Nie, to nie borelioza. Lekarz zdiagnozował schizofrenię, ale pomylił się. Nie ma objawów typowych dla schizofrenii, a żaden lek na tę chorobę nie pomógł w rozwiązaniu tego problemu, który występuje już od ponad trzech lat...

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2014, 15:03:57 »
Jeszcze tarczyca do zbadania.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2014, 15:19:22 »
Hormony tarczycowe są w normie. Leczyłem się na nadczynność tarczycy przez pół roku (trzy lata temu) i udało mi się z niej wyleczyć, dzięki zastosowaniu fitoterapii zalecanej przez o. Klimuszkę, choć endokrynolog powiedziała mi, że mam olbrzymią nadczynność i zaleciła terapię jodem radioaktywnym, na którą się nie zdecydowałem, wierząc, że pomogą mi zioła, co też się stało. Jestem z tego zadowolony, bez tego, po zastosowaniu jodu radioaktywnego, do końca życia uzależniony byłbym od leków hormonalnych, których zażywanie nie jest pozbawione uciążliwych skutków ubocznych.

Zaburzenia kojarzenia i problemy z wysławianiem się mam od ponad trzech lat, a przez zażywanie neuroleptyków pogłębiły się one. Nie zażywam ich [klozapol`u (sic!) - lekarz, widząc, że nie pomagają mi inne neuroleptyki, ustalił dla mnie najmocniejszy z nich, przez który miałem tyle nieciekawych przygód, których tutaj nie opiszę ;) ] już od prawie dwóch miesięcy i jest trochę lepiej, ale myślę, że zasadna i wskazana byłaby kuracja ziołowa. Stąd moje pytanie.

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2014, 15:50:26 »
Od siebie polecę ten artykuł - na poprawę pamięci właśnie o preparatach na poprawę koncentracji i zapamiętywania.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2016, 20:19:44 wysłana przez Zaleszczotek książkowy »

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2014, 15:56:00 »
Dziękuję, Płaszczoobrosła! :) Interesujący artykuł. Właściwie, największy problem mam z kojarzeniem, `spowolnieniem` myślenia i wysławianiem się... Jakieś inne sugestie? Zależy mi na naturalnych środkach, najlepiej właśnie ziołowych.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2014, 17:17:43 »
Takie sytuacje powoduje często grzybica (candydoza). Masz ciąg na słodycze?

Polecałabym następująca kurację:
Oczyszczanie naczyń mózgowych wg Achmedowa

Przy sklerozie (miażdżycy)naczyń mózgowych z nadciśnieniem, zawrotami głowy, drętwieniem rąk lub nóg często jest stosowany prosty domowy sposób. Skorupy 15 włoskich orzechów gotować w szklance wody przez 15 minut, przy bardzo słabym wrzeniu. Po tym okresie gorący wywar wlać do termosu i pozostawić na 2 godziny. Po odcedzeniu skorupek nie wyrzucać, tylko ponownie zalać szklanką wody (skorupki powinny być przykryte) gotować przez 15 minut, wrzący wywar natychmiast przenieść do termosu, pozostawić na 2 godziny. Wywary zmieszać. Przechowywać w lodówce.
Przyjmowac po 1 stolowej łyżce 3 razy dziennie, 20 minut przed jedzeniem.
Czas leczenia 1 miesiąc.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2014, 17:27:55 »
Skorupy mają być świeże?

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2014, 17:37:52 »
Dorzucę się. To co poleca Płaszczobrosła to dobre środki - popieram. Przy stosowaniu miłorzębu jako wzmacniacza poleciłbym pieprz cayenne - ułatwia dotarcie miłorzębu do mózgu i wspólnie dają b. dobry efekt poprawy krążenia mózgowego - widoczny natychmiast. Druga sprawa - produkcja energii w mózgu. Podstawowym paliwem jest tu glukoza. Proponowałbym dostarczenie dodatkowo paliwa alternatywnego - średniołańcuchowych trójglicedrydów obecnych np. w wiórkach kokosowych, czy MCT- odżywce dla sportowców. Dostarczają one tzw. szybkiej energii. W nocy przekłada się to na lepszą jakość snu, odpoczynku, a rano - np. spożyte przy porannej kawie dają kopa do działania.Trzecia - b.ważna sprawa - witamina B3 - jest b. potrzebna do funkcjonowania układu nerwowego. Objawy jej niedoborów są opisane tu: http://www.eioba.pl/a/331q/witamina-b3-czyli-niacyna-zwana-witamina-pp  To trzeba zastosować koniecznie. Możesz zapoznać się z tematem acetylo-L-karnityna, też mogłaby się przydać.
To co Tobie podpowiadamy, to są narzędzia z których potencjalnie możesz skorzystać. Jeżeli to zastosujesz wszystko jednocześnie, może z tego wyniknąć niezły bałagan. Proponuję dopracować sobie jakąś taktykę działania. Na przykład: najpierw zadbać o dostarczenie mózgowi wszystkiego co mu potrzebne, następnie zastosować środki poprawiające jego funkcjonowanie, pobudzające. W ogóle, jeżeli stosujesz jakieś środki pobudzające, to dawkuj je zawsze rano, uważaj żeby ich nie przedawkować, a ponadto - po ich zastosowaniu organizm musi odpocząć - to są poganiacze i na dłuższą metę mogą być szkodliwe.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2014, 17:47:16 »
Takie sytuacje powoduje często grzybica (candydoza). Masz ciąg na słodycze?

Polecałabym następująca kurację:
Oczyszczanie naczyń mózgowych wg Achmedowa

Przy sklerozie (miażdżycy)naczyń mózgowych z nadciśnieniem, zawrotami głowy, drętwieniem rąk lub nóg często jest stosowany prosty domowy sposób. Skorupy 15 włoskich orzechów gotować w szklance wody przez 15 minut, przy bardzo słabym wrzeniu. Po tym okresie gorący wywar wlać do termosu i pozostawić na 2 godziny. Po odcedzeniu skorupek nie wyrzucać, tylko ponownie zalać szklanką wody (skorupki powinny być przykryte) gotować przez 15 minut, wrzący wywar natychmiast przenieść do termosu, pozostawić na 2 godziny. Wywary zmieszać. Przechowywać w lodówce.
Przyjmowac po 1 stolowej łyżce 3 razy dziennie, 20 minut przed jedzeniem.
Czas leczenia 1 miesiąc.

Halinka - jakie skorupy - te zielone, zewnętrzne, czy te twarde, brązowe?

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2014, 18:45:06 »
Z całym szacunkiem Halina1 ale jest ostatnio jakiś szał na wmawianie ludziom że mają kandydozę. Póki nie mają wyników badań to nie ma co się na to leczyć a słodycze warto ograniczyć tak czy siak. Jeśli podejrzewa się tą chorobę to niech najpierw idzie do rodzinnego wszystko wyjaśni i ewentualnie poprosi o skierowanie do gastrologa czy kogo tam się idzie w tej sprawie. Parazytologa? Nie wiem.

Voytek - preparaty jakie polecam to poza cytrynianem magnezu ''sama natura'' ;). Tran to tran - z ryb. Lecytyna z soi. Ekstrakt z miłorzębu z liści miłorzębu. Preparat LogIQ to bakopa i wąkrotka. Jedynie cytrynian magnezu można jako tako uznać za ''nienaturalny'' ale naturalny magnez się słabo wchłania (bardzo słabo) więc moim zdaniem nie ma co tracić kasy na magnez naturalny czyli sole nieorganiczne. Co do Twojego pytania to najlepiej chyba jakbyś kupił tran, ekstrakt z miłorzębu i lecytynę właśnie. Ale możesz próbować z czym uznasz za stosowne :).

Co do oczyszczania naczyń to o ile wiem, o ile mnie uczono np. na wykładach z histologii, nie ma czegoś takiego jak czyszczenie naczyń krwionośnych - to taki internetowy mit tak samo jak ten niby detoks.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2014, 18:56:30 wysłana przez Płaszczoobrosła »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2014, 19:01:11 »
Po lekach czesto bakterie w jelitach są w katastrofalnym stanie, a zaburzenia neurologiczne to moze być wynik dysbakteriozy, czyli nieprawidłowego składu flory bakteryjnej (z nadmiarem candidy włącznie) między innymi. Dlatego pij kwaśne mleko między posiłkami, jedz kiszone ogórki, a to wszystko 5-6 razy dziennie. Może to być tylko po łyżce na porcję. Jedz surową marchew.

Czy masz jakieś problemy trawienne?

Kup w aptece Mentoval i stosuj po kilkanaście kropel na noc. Chodzi nie tak o uspokojenie, jak o odżywkę dla jelit. Możesz sobie od razu zmieszać z mielonym ostropestem lub kozieradką i łyżeczką oleju kokosowego.

Poza tym, oprócz powyższych rad zainteresuj się też arcydzięglem i wąkrotką i używaj dużo oleju kokosowego, ale takiego pachnącego kokosem, bo on odżywia wtedy mózg i jelita.

Jeśli masz skłonności do naczynności tarczycy, to staraj się jeść dużo warzyw kapustnych
Miejmy nadzieję, że to wystarczy

Pozdrowienia :-)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 10, 2014, 19:42:50 »
Z całym szacunkiem Halina1 ale jest ostatnio jakiś szał na wmawianie ludziom że mają kandydozę. Póki nie mają wyników badań to nie ma co się na to leczyć a słodycze warto ograniczyć tak czy siak. Jeśli podejrzewa się tą chorobę to niech najpierw idzie do rodzinnego wszystko wyjaśni i ewentualnie poprosi o skierowanie do gastrologa czy kogo tam się idzie w tej sprawie. Parazytologa? Nie wiem.

Tak jakoś mi się wydaje,  że tu..w tym miejscu w akompaniamencie sporej ogromnej ilości,  naprawdę ludzi z głową na MIEJSCU pisanie  "iż to jakiś szał" i wmawianie....".. świadczy o... zupełnej młodości w praktycznej wiedzy i życiu.
Poza tym propozycja biegania do lekarza po wyjaśnienia ... och... zazdroszczę CI tej wiary :-))))  NO ale ja stara jestem,  wiec i twojej  nieskażonej świeżości i owej wiary,  u mnie  wiele mniej :-)\:-))) 

Co do oczyszczania naczyń to o ile wiem, o ile mnie uczono np. na wykładach z histologii, nie ma czegoś takiego jak czyszczenie naczyń krwionośnych - to taki internetowy mit tak samo jak ten niby detoks.

Wygląda na to,  że przez Płaszczobrosłą musimy odpuścić sobie cały śliczny dział fitoterapii - oczyszczanie śledziony a przy tym krwi i limfy....( m.in jeden etap w tzw. uszczelnieniu jelit wg wskazówek Dr. Różanskiego)  no bo de facto histologia się nie myli...

Nie zgadzam się z "oczywistością" która tu starasz się emanować, czy bezpieczniej by  nie było napisać "źródła takie a takie podają" ?  Moim zdaniem lepiej by się odczytało Twoje wskazówki,  niż autorytatywnie wnosić iż odpowiadający nie wiedzą o czym piszą,   a jak piszą,  to wygląda na to,  że piszą sorry za słowo "bzdury"

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 10, 2014, 19:56:42 »
Chodzi o suche łupiny orzecha włoskiego.