Autor Wątek: Chlorek magnezu jako konserwant.  (Przeczytany 2263 razy)

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Chlorek magnezu jako konserwant.
« dnia: Września 08, 2014, 13:22:45 »
Krem magnezowy z chlorkiem magnezu cechuje się b. wysoką trwałością. Oliwa magnezowa (woda plus chlorek magnezu) nie psuje się, to jest słone środowisko, o działaniu bakteriobójczym.

Pomyślałam o zastosowaniu chlorku magnezu do konserwacji wywarów, np. z żywokostu czy uczepu. Można wtedy by było zrobić np. 5 litrów naparu żywokostowego z tym chlorkiem i dolewać sobie do kąpieli.

Jak myślicie? czy to dobry pomysł? wiadomo, wszystko wchodzi w reakcje, chlorek magnezu może coś zmienić w składzie naparu. (czy może np. popsuć alantoinę?)
Z drugiej strony biszoliny czy inne biszofity to jest przecież kompozycja soli magnezowej z wyciągami roślinnymi, m. in. siedmiopalecznikiem. Stąd też mój pomysł.