Autor Wątek: Fiołek trójbarwny suszony- czy ma zapach?  (Przeczytany 3149 razy)

Offline Kasia123

• Nowy
  • *
Fiołek trójbarwny suszony- czy ma zapach?
« dnia: Września 06, 2014, 04:39:45 »
Witajcie, pytanie niby głupie, ale dla mnie ważne. Kupiłam suszonego fiołka, jednak nie podoba mi się jego zapach, na moje śmierdzi, ale może po prostu wydziwiam i on tak ma? Obawiam się że może był źle przechowywany i ten zapach nie jest naturalny. Jesteście mi w stanie powiedzieć czy suszony fiołek ma zapach i do czego on jest podobny abym mogła pić mój napar bez obaw ;)?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Fiołek trójbarwny suszony- czy ma zapach?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 06, 2014, 21:35:29 »
Ta roślinka nawet przed wysuszeniem nie ma szczególnego zapachu. Pachnie jak garść suchej trawy i to jest normalne.

Pozdrowienia :-)

Offline Kasia123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 06, 2014, 22:00:06 »
No właśnie mój ma bardzo intensywny zapach i mi kojarzy się z grzybem stąd moje obawy czy czasem nie był źle przechowywany. Problem dla mnie istotny, bo mam alergię na grzyby i astmę, nie chciałabym więc sobie zaszkodzić , a mój susz ma bardzo intensywny zapach, czuje go już ze sporej odległości.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 06, 2014, 22:27:38 »
Jeśli to byłyby grzyby, to pewnie byś już poczuła swoją astmę.
Niestey, zdalnie nie sprawdzę zapachu, by mieć opinię. Jeśłi masz duże wątpliwości, to po prostu zawartość paczki wrzuć pod krzaczek lub na trawnik i kup od innej firmy pakującej.
To tylko kilka złotych, szkoda zachodu, jeśli miałoby zaszkodzić.

Pozdrowienia :-)

Offline Kasia123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 07, 2014, 00:11:50 »
Przejdę się do okolicznej apteki może mają herbatkę z fiołka to porównam zapachy i dam znać :)

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 08, 2014, 08:50:30 »
Ja mam fiołka z Kawonu. Zapach nie ma nic wspólnego z grzybami.Jak pisze Basia, delikatny zapach suszu. Może trafiłaś na jakąś felerną partię. Zdarza się przecież (ostatnio wycofali z obrotu jakieś zioła FLOS-u), że  są czymś skażone.

Offline Kasia123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Września 08, 2014, 17:38:08 »
No właśnie mówicie o delikatnym zapachu, a ten jest intensywny, czuć go ze sporej odległości. Jutro spróbuje kupić coś z fiołkiem u mnie w mieście dla porównania.