Ufff...

Jestem szczęśliwa. Czekając na przesyłkę, odpalałam piekarnik na parę godzin dziennie 35-40 stopni i odparowywałam to, co zostało z nieudanej próby plus nalewki. Dzisiaj, kiedy wszystko doszło, przez pomyłkę zamiast 50 ml dodałam 100 ml oleju z rokitnika i globulki maja piękny pomarańczowy kolor. Już wypróbowałam, bez bolesnych sensacji. Jest trochę krępujące opisywać wrażenia, dość, że powiem, iż po pierwszej wersji globulek czułam macicę dosłownie, po raz pierwszy w życiu tak dosłownie, przez 3 dni. To nie było tylko pieczenie na początku, żadnego swędzenia jak pisze Basia. To była masakra łącznie z bólem jajników. Teraz opisuję składniki. 20ml z pierwszej próby wymazałam i zużyłam, trochę odparowało przez te dni czekania na przesyłkę.
Skład globulek z pierwszej próby:
masło shea 100g=140ml
wosk - 50ml
lanolina - 50 ml
Po odparowaniu baza wynosiła 230 ml, dodałam:
masło kakaowe 300g=420ml
wosk-60ml
lanolina-60ml
Razem masła, wosk, lanolina plus wyciągi glicerynowe (150ml połączone z masłem shea w pierwszej próbie):
770 ml, co stanowi 61,6%, bez gliceryny 620ml - 49,6%
Oleje z pierwszej próby:
dziurawiec-100ml
lniany-50ml
ostropest-40ml
dodałam:
dziurawiec- 60ml
żywokost- 60ml
Po odparowywaniu zostało 170ml
dodałam oleje:
dziurawcowy -25
żywokost - 25
ostropest-25
lniany-50
balsam Szostakowskiego - 50ml
rokitnik -100ml
Razem olejów, balsamów: 445 ml, co stanowi 35,6%Glicerole, nalewki z pierwszej próby:
g.żywokostowy -75ml
g.glistnikowy - 75ml
propolis - 20ml
Pierwsza próba się rozwarstwiła i do 100 ml płynów dodałam:
n.krwawnikowa-75ml
n.dziurawcowa - 75ml
g.glistnikowy-20ml
Po odparowaniu NIE MAM POJĘCIA JAK I DLACZEGO
zostało wszystkich nalewek 30ml, co stanowi razem z olejkami 2,72% Oczywiście glicerole połączyły się z masłem shea, lanoliną i to płynne, co się rozwarstwiło (jakieś 100 ml) nie było tym, co dawałam na początku. Tym niemniej jak widać piekarnik chodził zbyt długo.
Olejki po 20kropel=1 ml:
cedrowy, eukaliptysowy, lawendowy, herbaciany
Olejków razem 4 ml.Olejek sandałowy mogą sobie wsadzić w kapcie. Ponieważ kupuję olejki primavery, cena sandałowego wynosi od 300zł po 450zł za 5ml. Przy okazji zobaczyłam, że mają macerat olejowy z dziurawca powyżej 100 zł za 100ml. Sama zaszalałam i użyłam super oliwy za 100 zł za litr do swojego maceratu, który stoi na słonku już 2 miesiące, jest fantastyczny! Wynika z tego, że przebitkę mają co najmniej 10-krotną!!!!
Pięknie się wszystko połączyło, nic nie rozwarstwiło. Patrząc na receptury apteczne to globulki mają od 30 do 50% masła kakaowego i chyba w tym tkwi sekret.
https://receptura.edu.pl/receptura/kalkulatory/czopki-obliczenia/ Na początek niewielką ilość masła kakowego z lanoliną połączyłam z nalewkami, potem miks i znowu w miarę jak masło się topiło dodawałam go i oleje, olejki eteryczne i oleje zimno tłoczone. Na koniec ta najbardziej stała masa masła shea z glicerynami. Zgrzyt był przy wosku, topi się w 60-70% i wlewając się automatycznie rozdzielał w stałe fragmenty, na przyszłość trzeba osobno mieszać go z m. kakaowym i dopiero dodawać. Polecam lanolinę farmaceutyczną A-pectus, bez parabenów i barwników. To, co jest w tych wszystkich sklepach do produkcji kremów wygląda inaczej i nie budzi mojego zaufania, zwłaszcza jak mam to włożyć do macicy. Niecałe 16 zł, ale mam pewność, że nie jest to syf. Inna sprawa, że jako bonus dostałam od sklepu preparaty wspomagające laktacje.
http://www.kosmed.pl/a-pectus/Wszystkiego wyszło trochę ponad litr

Ze składu wychodzi 1250ml, a w pojemniku po zmiksowaniu menzurka pokazywała 1050ml. Nie wiem gdzie wcięło 200ml

Jestem zawzięta w uzdrowieniu. Globulki będę stosować na zmianę z irygacją od O. Klimuszki i pijąc jego zioła. Na co dzień piję sok z czystka, aloesu, lej lniany, z ostropestu i in., zamówiłam 10kg owoców rokitnika. Z 1 litra soku odwarstwia się podobno 50ml oleju. Z soku część pójdzie do miodu. Nie wiem jednak czy ze wszystkiego robić wyciąg alkoholowy.
Jeżeli macie jakieś pomysły na mięśniaki, może jakie nalewki porobić do globulek już z suszonego jednak ziela, bo nawet krwawnik przekwitł, a to co miałam zużyłam , to proszę piszcie!