Autor Wątek: Czopki - jak to zrobić  (Przeczytany 98078 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Czopki - jak to zrobić
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 12, 2017, 17:47:08 »
Bo źle do tego podeszłaś. Zamiast łączyć podłoże z lekiem, zrób z leku podłoże. Gliceryna ma teoretycznie podobne właściwości ekstrakcyjne co etanol. No i jest tańsza. Regulując zawartość gliceryny w czopku wodno-glicerynowym jednocześnie dozujesz lek. A jak masz ekstrakt wodny to robisz analogicznie :-D

Coś w tym jest. Trochę miałam

Glinka w odbycie nie zaszkodzi, po prostu wyleci, zero problemów. Teoretycznie ona działa podobnie, jak bentonit, a nie jest oskarżana o rakotwórczość, jak talk.
Nie wiem, jak by się glinka zachowywała w pochwie. Jest nieorganiczna, więc nie zgnije, powinna być usunięta chyba najpóźniej z okresem.

W kwestii formalnej:
czopki to są doodbytnicze, a dopochwowe są globulki.
W starszych książkach widać różnicę w kształcie: czopki długie i waskie, globulki to takie jajka.

Pozdrowienia :-)

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 12, 2017, 17:59:47 »
Z bergenii zdążyłam tylko liście zafermentować na herbatę, resztę zeżarły kozy  :-X i po bergenii, ale nie raz widziałam korzenia bergenii w składzie mieszanek chińskich, coś musi być na rzeczy.

Studiuję właśnie szkarłatkę, już wpisałam ją na listę "posadzić", na polskich stronach nie wiele znalazłam, tyle tylko że jest bardzo trująca. Natomiast na rosyjskich, dość obszerne info ... muszę ją mieć  :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 12, 2017, 20:41:08 »
Allu, ale tych szkarłatek to jest kilka i czy one nie mają różnych działań przypadkiem.
Amerykańską miałam u siebie w ogródku. Wtedy, to ja jeszcze nie wiedziałam, że przyjdzie mi się z ziółkami badziej zaprzyjaźniać.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 12, 2017, 20:55:10 »
No właśnie o amerykańską chodzi!

Ciekawostka: jeśli korzeń jest koloru czerwonego ( bardzo czerwonego), nie wolno go używać do żadnych przetworów, również do użytku zewnętrznego, ma w sobie dużo jadu  :-\

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 04, 2017, 22:23:34 »
Kolejne czopki i kolejne doświadczenia ;-)

Aby cząstki nierozpuszczalne masy czopkowej nie opadły na dno pojemnika z roztopioną masą, po podgrzaniu masę czopkową blendowałam ręcznym blenderem w pojemniku i od razu nabierałam do strzykawki.
Porządna strzykawka umożliwia łatwiejszą obsługę stałych zawiesin, niż zlewka.

Ostatnio używam strzykawkę 100ml Biowin z Allegro, cena kilkanaście złotych. Formalnie to jest nastrzykiwarka do mięsa. Jestem z niej zadowolona: nie rozpada się w rękach, nieźle trzyma ciepło (masa nie krzepnie), a po skończeniu pracy można ją normalnie umyć.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2017, 12:58:11 wysłana przez Basia »

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 07, 2017, 10:51:57 »
Dzięki Basiu za radę o strzykawce bo ja właśnie z tym mam problem, już piąta sztuka 100 ml. z apteki się pogięła :-) no i w ogóle, bolec w tych strzykawkach jakoś źle się przesuwa, czasami cisnę, cisnę a on wcale się nie przesuwa ... naciskam jeszcze raz, a on ( bolec znaczy się ) jaaak poleci do przodu ... no i cała kuchnia w masie czopkowej  :-X

Też miksuję masę, tylko nie blenderem a  zwykłym mikserem i jak troszeczki wystygnie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 16, 2018, 11:37:29 »
Arte zaproponowała, by dla poprawy wchłanialności, do miksu nalewkowego dodać trochę nalewkę z mydlnicy. Dodatkowo stwierdziłam oczywistość: składniki rozpuszczalne w wodzie rozpuszczać w nalewkach, a nie w masie tłuszczowej wymieszanej z nalewkami.
Skutek technologiczny jest rewelacyjny: masa ma zdecydowanie mniejsze skłonności do rozwarstwiania się.

Offline S15

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 29, 2018, 14:09:32 »
Witam, mam już skompletowane składniki ziołowe: rumianek, kora dębu, kwiat kasztanowca, szałwia, krwawnik, liść oczaru wirginijskiego.
Dodać może jeszcze mnicha do tego ?

Planuję rozetrzeć to na proch (tylko nie wiem jeszcze jak korę na pył utrzeć), dalej połączyć całość z roztopionym masłem kakaowym i formować z tego czopki.

Ktoś z was może mi powiedzieć w jakich proporcjach to zmieszać.
Wartości mają mieć 1:1 ? Czy o połowę mniej składników sypkich, ale w tedy to może wykazywać słabe działanie...

Czy jest sens dodawania sproszkowanej kory dębu, czy trzeba by tutaj zrobić najpierw ekstrakt (olejowy) z tego ?

Nie mam zamiaru nikogo tutaj promować, po prostu ten sposób wydaję sie być szybszy, a muszę przygotować coś w tej chwili, więc napisałem o tym tutaj ...

Z fartem.

W sumie zrobię najpierw kilka na próbę.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2018, 22:22:46 wysłana przez S15 »

Offline S15

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 02, 2018, 13:53:00 »
Zastanawiam się jednak, czy zioła te w połączeniu, nie będą wykazywać zbyt silnego działania ściągającego, czy może ma tak właśnie być ?

I jeszcze jedno, w jakich proporcjach należałoby łączyć masło kakaowe z ekstraktem olejowym, tak aby po zastygnięciu tworzyło to zwartą/ nierozpadającą masę ?
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2018, 14:13:15 wysłana przez S15 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 08, 2018, 11:26:27 »
Ja bym jednak proponowała zrobić ze zmielonej całości nalewkę 1:2 na spirytusie ok 60% z niewielką ilością gliceryny, pomoczyć z miesiąc a potem odcisnąć. Taki "zaczyn" może spokojnie stać w butelce, potrzebną ilość z niewielką ilością gliceryny trzeba odparować do połowy w piekarniku w temp 50oC i to dalej można mieszać z odpowiednią ilością masy czopkowej, tak, by się zbytnio nie rozwarstwiało. Jeśli się rozwarstwia, to trzeba kombinować z woskiem, lanoliną, mąką ziemniaczaną - aż do pozytywnego skutku i dopiero wtedy rozlewać do foremek.

Skład miksu zależy od potrzeb, możliwości kombinacji są nieograniczone.

Myślę, że proszek ziołowy z masłem kakaowym nie będzie zbytnio działać, ale spróbować można, ryzyko zerowe.

Offline S15

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 13, 2018, 22:23:42 »
Mieszanka już jest gotowa, teraz zastanawiam się jak domowym sposobem formować je ? nie mam foremek.
Zastanawiam się jeszcze, czym wzbogacić skład, aby zadziałało to tez przeczyszczająco ? nie mam gliceryny.
Może korę kruszyny dodać ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 14, 2018, 11:01:36 »
Musisz uruchomić kreatywność: folia aluminiowa nawinięta na ołówek, sreberka od czekoladek, może znajdziesz jakieś wytłoczki plastikowe o użytecznych kształtach - zostaje kreatywność.

Kora kruszyny na wyjściu raczej nie zadziała, trzeba to pić. Czopki glicerynowe lepiej sobie kupić i nie zawracać sobie głowy.

Ogółem,  z zaparciami to zawsze trzeba ocenić skalę problemu, by dobrać mniej lub bardziej radykalne środki. Ostatnio kontaktowałam się z dziewczyną, której dopiero na piąty dzień pracy różnymi środkami nareszcie poszło konstruktywnie.

Offline S15

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 14, 2018, 12:10:43 »
Czasem bywa tak, że dobrego pomysłu brak...

Ale dzisiaj doznałem oświecenia... wezmę moze styropian (lub jakiś inny materiał ),  " wydrąże" w tym otwory, posmarował bym to jeszcze czymś (lub wyłożę folią), dla pewności aby masa nie przyklejała się, a potem gdy już bedzie trochę chlodniesza, zaleje to, choć wydaje mi się że twój sposób wykorzystam do przygotowania kilku na próbę.

Myślałem że jest może jakieś zioło, które usprawnia wypróżnianie i rozluźnianie zwieracza, gdy jest dodawane w jakiej kolwiek formie do czopków...

« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2018, 23:21:33 wysłana przez S15 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 14, 2018, 14:05:30 »
Nie rozumiem, gdzie jest problem?
Jeśli na końcu, to trzeba działać od góry: kiszona kapusta, kwaśne mleko z namoczonymi suszonymi owocami, jeśli nie wystarczy to rzeczywiście wywar z kruszyny czy rzewienia, czy czegoś innego lub miksu.

Ogółem zaparcia się leczy nie środkami przeczyszczającymi, tylko rozsądnym jadłospisem. Przeczyszczenie to "pogotowie ratunkowe", ale nie leczenie. Pamiętaj, o zjawisku przyzwyczajenia do środków przeczyszczających i o załatwieniu sobie na własne życzenie atonii jelit.

Widzę, że ktoś chce iść na skróty, a tak się nie da.
Stare powiedzenie starożytnych turystów głosi, że "kto drogę skraca, ten na noc do domu nie wraca"

Offline S15

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 15, 2018, 10:46:16 »
Tą glicerynę do czopków to jaką kupić w aptece ? bo ona nie może być w formie płynnej.

Nie ja nie chcę w ten sposób leczyć zaparć, wiem że są zioła o silnym działaniu przeczyszczającym (senes), co stosować sie powinno doraźnie.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2018, 23:26:21 wysłana przez S15 »