Autor Wątek: stulejka  (Przeczytany 16810 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
stulejka
« dnia: Październik 09, 2010, 09:02:21 »
Witam sobotnio

Problem mały ale duży się trafił  :) Otóż człowiek ma 8 letniego synka który ma tak drobną stulejkę że lekarze zalecili drobny miejscowy steryd(łagodny) . Po kilku tygodniach stosowania efekty okazały sie jakby to ująć : żadne. Wiadome jest że operacyjny zabieg wykonuje sie w okresie dojrzewania bo medycyna daje jeszcze szanse hormonom że problem załatwią "same". Pytanie : Jakby tu zaradzic droga naturalną? Moze jakieś kąpiele olejowo -ziołowe? A może inna alternatywa?

Miłego "łiksa" - Fresh
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2010, 09:05:33 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: stulejka
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 09, 2010, 19:24:43 »
Może spróbować maści propolisowej?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 09, 2010, 21:01:29 »
Hej Halinka One

Pomysł nie jest zły , ale... Lekarz prowadzący zalecił ludziom dalsze stosowanie sterydu. I tu rodzi się pytanie : czy mozna spróbować kombinacji typu : np. rano maść wieczorem steryd. Czy raczej odczekać i spróbować maści propolisowej ? Sprawa jest delikatna bo chodzi o przyszłego "wikinga" i "łowcę"  :)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 10, 2010, 09:27:57 »
Nie wiem czy w ogóle sięgnełabym po steryd..Wczoraj nakopałam rdestowca. Tak pomyślałam, a może by kapiel z rdestowcem?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 10, 2010, 10:35:52 »
W rosyjskim internecie jest ciekawy artykuł o medycznym sposobie rozwiązywania problemu przez kąpiele 15-20 min w ziołach, po których się delikatnie naciąga skórę i smaruje delikatnym kremem. No i higiena.
Wymaga to trochę czasu (wiele miesięcy), ale działa. Zioła to: rumianek, jaskółcze ziele, uczep trójlistkowy.
Kąpiele 2 razy w tygodniu i naciąganie napletka nie więcej, niż 1-2 mm za każdym razem.
Chłopak jest młody, powinno się udać.
Polecam: http://www.drrudin.ru/pat.php

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2014, 22:19:38 wysłana przez Basia »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 10, 2010, 13:33:19 »
Aleś znalazła piękny artykuł.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 11, 2010, 08:34:28 »
Witam słonecznie ( siedze w czterech scianach ,ale dach mam szklany wiec moge podziwiać zewnetrzne dobroci) Wszsystko przeczytałem i uważam ze trzeba skorzystac z ponizszych porad. Ale nasówa sie kilka detalicznych pytań:

1.Pod pojeciem delikatnego kremy chowa sie wiele kremów . Napisz prosze jaki
2. Jak przygotowac kapiel ( zwyczajnie zaparzyc zioła i wlac do wanny?)
3. Mój rosyjski jest jakby to ująć "bazarowy"  :D Czy masz jakis sprawdzony dobry translator? (byłbym bardzo wdzieczny)
4. Nie mam doswiadczenia z uczepem trójlistkowym ( oczywiście zaraz przestudiuję) prosze o drobny szkico-opis rosliny (autopsyjny)

Pozdrawiam

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2010, 09:11:35 »
Tym kremem mogłaby być maść propolisowa.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 11, 2010, 10:11:09 »
Ok. Dziękuję. Jeden punkt z głowy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 11, 2010, 10:40:18 »
Zdjęcia dobre uczepu są w blogu naszego Gospodarza i w Wikipedii. Szukaj nad wodą, roślina raczej nie przekracza metra wysokości, chociaż kwitną też rośliny 20-30 centymetrowe. Obecnie liście mogą być nieco czerwonawe, ale niekoniecznie. Łatwo ją zauważyć, jeśli jest.
Jeśli nie znajdziesz, to daj znać, to się zorganizuje.

Myślę, że tą część ciała możnaby próbować kąpać nawet w jakimś półlitrowym termosiku - napełnić, przyłożyć szybko do ciała, odwrócić i chyba powinno się samo w miarę uszczelnić. Pewnie to wymaga nieco ćwiczeń najpierw z wodą i w wannie.
Pewnie trzeba zainstalować jakiś odtwarzacz filmów w łazience, aby chłopak nie wyskoczył z siebie z nudów ;-)

Może maść (albo olejek?) wartoby zrobić samodzielnie na bazie oleju kokosowego lub lnianego i domieszać rzeczywiście trochę nalewki propolisowej lub z arniki, aby uniknąć niekontrolowanej chemi? Trzeba sprawdzić, czy chłopak nie jest uczulony, a jeśli tak, to zmienić domieszki, bo w tak delikatnej sprawie, nie ma sensu dokładać problemów.

Powodzenia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 11, 2010, 11:33:42 »
Dziękuję , wieczorem maszeruje do znajomych z instrukcjami (będę informował od czasu do czasu o postepach, a nóż ktos boryka sie z podobnym "sękiem" ?). I jeszcze jedno: bardzo prosze o namiar na translatora rosyjsko-polskiego.
wszelkie sugestie w tej sprawie mile widziane.

Pozdrawiam

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 11, 2010, 18:43:42 »
Hej Fresh ! Jutro rzucę okiem na widywane przeze mnie łany uczepu i ich kondycję. Meldunek
  8) prześlę wieczorkiem  ;D.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 11, 2010, 19:37:31 »
Taddy?
A ja juz myślełem że zostałeś pozarty przez wygłodniałe żbiki i rysie ;D

Dziękuję

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 11, 2010, 21:27:03 »
Grądom to drwale i opieńki mogą zaszkodzić, a nie rysie i żbiki :-)

A teraz poważnie: sprawa jest zbyt poważna, aby tekst popularno-medyczny powierzać automatom. Dziś się nie sprężę, bo mam jeszcze torbę opieńków na balkonie, ale jutro postaram się przetłumaczyć najistotniejszy fragment. Skrót już jest wyżej.

Powodzenia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 12, 2010, 09:00:32 »
Halinka

uważasz że dobry by był krem propolisowy? (1%) mam