Jeszcze podpowiem
Kwas nikotynowy obniża stężenie VLDL i triglicerydów we krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Po dłuższym stosowaniu zauważono regresję zmian miażdżycowych. Dawki dobowe lecznicze 2-6 g w 3 pojedyńczych dawkach (Danysz A., Kompendium farmakologii i farmakoterapii, s. 441).
W czasie podawania kwasu nikotynowego mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nawet do owrzodzeń żołądka włącznie. Zmniejsza się tolerancja na glukozę, co u wielu pacjentów prowadzi do hiperglikemii. Może wystąpić zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi z napadami dny moczanowej. Kwas nikotynowy nie powinien być w zasadzie stosowany u kobiet w ciąży /Danysz/.
Myślę, że z Takim Autorytetem i moim Idolem nie będziemy dyskutować. Powiem tylko, że podanie kwasu nikotynowego powoduje rumień, swędzenie, złe samopoczucie, włączenie z omdleniem.
Nie dotyczy to amidu kwasu nikotynowego, który jest najczęściej stosowany w preparatach mineralno-witaminowych, witaminowych i suplementach diety.
Panie Doktorze,
niedawno czytałam, że są badania nad B3 , które wskazują, że regenerują się pod jej wpływem wysepki Langerhansa. Trzeba czekać na dalsze wieści.
Przyjmuję od ponad roku 1500 mg niacyny/dobę. Oczywiście najpierw chyba trzy razy przeczytałam książkę Hoffera.
Co do wysypki i uderzeń gorąca. Tak- były na początku. Prawdą jest co Hoffer pisze, że z czasem zanikają i nie ma ich. Ponieważ jestem w wieku wczesnej starości
liczę na niacynę w kwestii blaszek miażdżycowych, bo też czytałam że może być tu pomocna.
Potwierdzam fakt obniżania się trójglicerydów i podwyższania cholesterolu HDL. Tak jest u mnie.
Równocześnie przy tym eksperymencie kontroluję inne parametry krwi. Próby wątrobowe idealne, glukoza stabilana poniżej 100. Żadnych dolegliwości żołądkowo- jelitowych nie stwierdzamy.
Mało tego, biorę niacynę tuż przed snem. Kiedyś męczyłam się nim zasnęłam, teraz zasypiam dużo szybciej i widzę, że jestem bardziej stabilna emocjonalnie. Potwierdza się to co pisze w książce.
Hoffer nic nie pisze w temacie owrzodzeń żołądka po przyjmowaniu B3. Pisze o innych mogących się pojawić drobiazgach, są w książce przeciwskazania. Jednak nic nie mówi o negatywnym wpływie na żołądek.