Autor Wątek: Dna moczanowa  (Przeczytany 17388 razy)

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 25, 2017, 13:04:49 »
Konsekwentne stosowanie z rana lemoniadki sodowej (soda + sok z cytryny + odrobina
soli kamiennej (kłodawskie np.) i cytrynian potasu do posiłków wyprowadzi pH
płynów ustrojowych do wzorowych wskazań (7.4-7.9).
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjeo8eL4YrUAhXCWhQKHSwkBiAQFgg7MAI&url=http%3A%2F%2Fwww.tedremedy.com%2F%3Fpage_id%3D692&usg=AFQjCNFpTTl90ST8OIimu71z_69Qh31zhQ
PH krwi jest constans 7.35-7.45.
Do tego odpowiednia dieta 75/25 - zasadowe/zakwaszające.

Nerki, trzustka muszą mieć wodorowęglan sodu, prawidłowo same wytwarzają dziennie około 300 g.
Gorzej jaki go nie, wszystko wtedy wysiada.

Nie wiem kim jest grzegorzodam, ale nie chcę, aby Pan grzegorzodam tutaj wypisywał wierutne bzdury z odnośnikami do sieci. Nic nie wnosi to na forum, nie rozwija zielarstwa/medycyny i tylko szkodzi. Jeżeli Pan znajduje takie źródło internetowych informacji na wszystkie choroby to każdy z nas sam trafi na te linki, każdy z nas ma google i youtube. Tu nie jest śmietnik. Linkowisko do głupot panuje już na wielu serwisach. Jeżeli Pan chce szerzyć takie niedorzeczne bzdury proszę to zrobić u siebie, na swoim forum/blogu pod swoim prawdziwym nazwiskiem.
Po pierwsze cytrynian sodu i cytrynian potasu to klasyczne antykoagulanty, stosowane do zapobiegania krzepnięciu krwi, np. w praktyce laboratoryjnej. Stosowanie ich doustne długotrwałe może spowodować zwiększone ryzyko wylewu krwi do mózgu, zakłócenie czasu krzepnięcia krwi, a u osób z owrzodzeniami przewodu pokarmowego, polipami zwiększone ryzyko krwotoku. Już nie wspomnę o krwawieniach miesiączkowych obfitych u kobiet i zagrożeniu dla kobiet ciężarnych. Pan oczywiście nie bierze odpowiedzialności za szerzenie takich porad, nie mając pojęcia o zagrożeniach.
Wodorowęglan sodu i węglan sodu to źródło sodu. Zagrożenie dla pacjentów z hipernatremią, a zatem także z nadciśnieniem, obrzękami, chorobami serca... Normalna dieta nie dostarcza tego typu związków, a jeżeli już (jako dodatki technologiczne do żywności) to nie we wszystkich produktach i w o wiele mniejszych dawkach. Jeżeli ktoś zastosuje miłorząb, nostrzyk, Pana "oranżadkę" to wylew krwi, np. do mózgu lub krwotoki wewnętrzne murowane, nie mówiąc o zagrożeniach tych pacjentów co biorą salicylany, czy inne antyzakrzepowe leki.
Proszę naprawdę zastanowić się nad tym co Pan pisze. Już nie będę mówił o zakłóceniach pracy żołądka, gdy wlewa Pan w siebie wodorowęglan sodu przez kilka dni (owszem można, ale doraźnie, krótko) -- dyspepsja, brak barier kwasowych i proteolitycznych dla antygenów, parazytów, wirusów i bakterii. Nie jest Pan wielkim "Przeobrazicielem Przyrody" (Biologia już takich miała w swojej historii), ani Bogiem, ani ... lekarzem, aby ingerować w cudzą gospodarkę kwasowo zasadową i elektrolitową i "regulować".
Proszę tutaj dawać nie cudze teorie pseudonaukowe, lecz swoje autorskie, nie chcę też tutaj linków w tysiącach sztuk na dobę, które reklamują komercyjne i oszukańcze praktyki. To forum ma doradzać i pomóc, a nie szkodzić ludziom.
A już nawiasem mówiąc podagrycznik nigdy nie był ziołem odkwaszającym, wręcz przeciwnie - jest to fitochemicznie zioło kwasowe i kwasogenne.

Henryk Różański

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 25, 2017, 13:12:13 »
Poczytaj o węglanie litu na dnę moczanową, niacynie (kwas nikotynowy),
w sezonie dużo wiśni, świeży sok z burraków.
To objaw typowy zakwaszenia organizmu (nerki-nadnercza), zbadaj sobie paskami pH
moczu lub śliny na czczo i po południu.
Rano do 7.0, jak poniżej 7.0 po południu musisz się alkalizować,
dr Sircus zaleca wodorowęglany sodu, potasu (cytrynian też), chlorek Mg.
Trzeba oczyścić nerki z kwasu moczowego, ziołowo:
Str.244:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj0utnc2orUAhVG6RQKHQfdCvoQFggmMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.powrotdonatury.net.pl%2Fczytelnia%2FCzytelnia%2FApteka%2520natury%2520-%2520ksi%25C4%2585%25C5%25BCki%2FKuracja%2520%25C5%25BCycia%2520dr%2520Clark%2520.pdf%2Fdownload.html&usg=AFQjCNGFkRSDxO0hagIFUSbgUdCcmRu_Ug
Z tych samych powodów powstają haluksy, ostrogi, bóle stawów, cukrzyce.
Zbadaj poziom D3.
Przy takim stanie nerek nie jest metabolizowana D3, potem są efekty.

Kolejne bzdury, których tu nie chcę. Niacyna nie jest kwasem nikotynowym tylko amidem kwasu nikotynowego (nikotynamid). Kwas nikotynowy ma zupełne inne właściwości (farmakologiczne) niż amid tego kwasu. Obie substancje należą do witaminy PP, ale inaczej się zachowują w organizmie.
Węglan litu o którym Pan pisze nie wpływa na dnę moczanową i nigdy w medycynie nie był stosowany w artretyzmie. jest to klasyczny, podręcznikowy lek antydepresyjny. Przedawkowany może spowodować uszkodzenie wątroby, nerek i zakłócenie hemopoezy (pracy szpiku kostnego). Naprawdę proszę nie zabierać się za leczenie i porady przy braku podstawowej wiedzy z zakresu biologii, chemii i medycyny.

Offline Zibi

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 101
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 25, 2017, 13:13:54 »
Co do podagrycznika to obniża poziom kwasu moczowego we krwi, tak pisze w linku..Po 2 dniach jedzenia podagrycznika jest lepiej..

Link gdzie pisze o podagryczniku, nie wiem czy wszystko to prawda..
http://1000roslin.pl/podagrycznik-cudowny-chwast-ogrodku/

Na zakwaszenie pije sok z cytryny.

Offline grzegorzadam

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 348
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 25, 2017, 13:43:45 »
Kolejne bzdury, których tu nie chcę. Niacyna nie jest kwasem nikotynowym tylko amidem kwasu nikotynowego (nikotynamid). Kwas nikotynowy ma zupełne inne właściwości (farmakologiczne) niż amid tego kwasu. Obie substancje należą do witaminy PP, ale inaczej się zachowują w organizmie.

1. Witamina B3 - Kwas nikotynowy - Niacyna
2. Witamina B3 - Amid kwasu nikotynowego - Nikotynamid

Pod takimi nazwami sprzedawcy to proponują, wszędzie.
Stosowałem oba, kwas mocno rozgrzewa.

Cytuj
Węglan litu o którym Pan pisze nie wpływa na dnę moczanową i nigdy w medycynie nie był stosowany w artretyzmie. jest to klasyczny, podręcznikowy lek antydepresyjny.
Nie był, a szkoda.
Boraksu też się nie stosuje, a Australijczycy udowodnili, że jest skuteczny.
Cytuj
Węglan litu jest jedną z bardzo niewielu substancji, które rozpuszczają kryształy kwasu moczowego - oczywiście bez skutków ubocznych dla organizmu.
Jeśli chodzi o skutki uboczne jego stosowania to znane są 2: jest nieco moczopędny i może powodować senność, choć nie przypuszczam, aby występowało to przy dawce 5 mg jednorazowo, ale cierpiącym proponuję zacząć pobieranie po południu, aby ewentualnie sprawdzić wrażliwość swojego organizmu w tym zakresie.
Dolegliwość ta wymaga picia dużej ilości wody (aby jak najbardziej rozcieńczać kwas moczowy i jak najwięcej go wydalać) - przynajmniej do czasu wejścia poziomu kwasu w normę, ale lepiej dłużej.
Jednak jak już wspominałem - ta terapia będzie bardziej skuteczna, gdy organizm będzie w pobliżu równowagi kwasowo - zasadowej, choćby przez wymuszanie wspomniane w tamtym temacie.
Tyle już napisałem, to jeszcze dopiszę ciekawostkę. Pierwiastek lit jest uważany przez niektórych za pierwiastek młodości! Przeprowadzane badania wykazały, że przy codziennej dawce 5 mg preparatów litowych (jak ten powyżej) zatrzymywano prawie zupełnie obumieranie komórek mózgu u osób w wieku 30 - 40 lat.Jednak wyniki takich badań są skutecznie kamuflowane przez kompleks medyczno farmaceutyczny, a na następne z tego zakresu zwykle "brak pieniędzy".



« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2017, 13:50:00 wysłana przez grzegorzadam »

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 25, 2017, 13:49:53 »
Ja nie neguje zastosowania podagrycznika w artretyzmie, nie bez powodu (dna, artretyzm, skaza moczanowa) podagra występuje w nazwie łacińskiej rośliny. Podagrycznik powoduje zwiększone wydalanie mocznika, amoniaku i kwasu moczowego, ponadto zwiększa wydalanie puryn i pirymidyn. Działą do tego przeciwzapalnie i rozszerzająco na naczynia krwionośne, a ponadto rozgrzewająco. To jest zioło rumieniotwórcze i rozgrzewające, powodujące wzrost ciepłoty ciała. Na choroby reumatyczne i artretyczne więc jest wskazane.
Zawartość witaminy C badałem, stąd pod linkiem ta informacja, witaminy C przed kwitnieniem jest 180 mg/100 g, w czasie kwitnienia 90-120, po przekwitnięciu 40-60mg/100, po wysuszeniu niestety spada do 6-10!!! mg/100 g. Składnikami czynnymi są: kwas kawowy, chlorogenowy, para-kumarowy, hiperozyd, izokwercytryna, falkarinidiol i laktony seskwiterpenowe. Immunostymulująco i antynowotworowo działają lektyny i laktony.
Dawniej w lekospisach pod nazwą ziela świętego Gerharda.
W Polsce stosowane tylko dlatego, że były wpływy rosyjskie, litewskie i niemieckie/austriackie. Wiedza na temat wpływu przeciw dnie pochodzi z Matthiolusa (1626 r.), potem wznowiona przez Johnona (1633 r.). W naszych czasach wznowione zastosowanie w Europie Środkowej i Zachodniej dzięki dr G. Madausowi i szwajcarowi Kunzle (1931), reszta to kopiarze tych informacji. W Szwajcarii łączone w jałowcem i szałwią przy dnie i reumatyzmie - uwaga! - ziele.
Kłącze - w leczeniu hemoroidów. Madaus - ziele! 3 łyżeczki ziela (ok. 3-4 g) 3 razy dziennie.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2017, 14:05:47 wysłana przez Henryk Rozanski »

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 25, 2017, 13:57:38 »
Kolejne bzdury, których tu nie chcę. Niacyna nie jest kwasem nikotynowym tylko amidem kwasu nikotynowego (nikotynamid). Kwas nikotynowy ma zupełne inne właściwości (farmakologiczne) niż amid tego kwasu. Obie substancje należą do witaminy PP, ale inaczej się zachowują w organizmie.

1. Witamina B3 - Kwas nikotynowy - Niacyna
2. Witamina B3 - Amid kwasu nikotynowego - Nikotynamid

Pod takimi nazwami sprzedawcy to proponują, wszędzie.
Stosowałem oba, kwas mocno rozgrzewa.

Cytuj
Węglan litu o którym Pan pisze nie wpływa na dnę moczanową i nigdy w medycynie nie był stosowany w artretyzmie. jest to klasyczny, podręcznikowy lek antydepresyjny.
Nie był, a szkoda.
Boraksu też się nie stosuje, a Australijczycy udowodnili, że jest skuteczny.
Cytuj
Węglan litu jest jedną z bardzo niewielu substancji, które rozpuszczają kryształy kwasu moczowego - oczywiście bez skutków ubocznych dla organizmu.
Jeśli chodzi o skutki uboczne jego stosowania to znane są 2: jest nieco moczopędny i może powodować senność, choć nie przypuszczam, aby występowało to przy dawce 5 mg jednorazowo, ale cierpiącym proponuję zacząć pobieranie po południu, aby ewentualnie sprawdzić wrażliwość swojego organizmu w tym zakresie.
Dolegliwość ta wymaga picia dużej ilości wody (aby jak najbardziej rozcieńczać kwas moczowy i jak najwięcej go wydalać) - przynajmniej do czasu wejścia poziomu kwasu w normę, ale lepiej dłużej.
Jednak jak już wspominałem - ta terapia będzie bardziej skuteczna, gdy organizm będzie w pobliżu równowagi kwasowo - zasadowej, choćby przez wymuszanie wspomniane w tamtym temacie.
Tyle już napisałem, to jeszcze dopiszę ciekawostkę. Pierwiastek lit jest uważany przez niektórych za pierwiastek młodości! Przeprowadzane badania wykazały, że przy codziennej dawce 5 mg preparatów litowych (jak ten powyżej) zatrzymywano prawie zupełnie obumieranie komórek mózgu u osób w wieku 30 - 40 lat.Jednak wyniki takich badań są skutecznie kamuflowane przez kompleks medyczno farmaceutyczny, a na następne z tego zakresu zwykle "brak pieniędzy".

Pan dyskutuje? To swiadczy, ze nie potrafi Pan zweryfikować błednych/niepełnych informacji. Prosze nauczyć się czytać: obie substancje są witaminą PP. Witamina C to również askorbinian sodu, kwas askorbinowy i palmitynian askorbylu, a jednak różnią się. Sam Pan powiedział, że jest inne odczucie po zastosowaniu kwasu, a inne po amidzie kwasu nikotynowego.
Boraks jest toksyczny w dawkach polecanych w sieci/internecie. Bor stosowany w dawnej medycynie w dawce 3 mg dziennie. Kto uratuje wątrobę i nerki ludziom po boraksie? Prosze nawet nie dyskutować ze mną tylko prosze się podpisać pod tymi poradami imieniem i nazwiskiem, a potem czekać na prokuratora.


Offline Zibi

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 101
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 25, 2017, 14:03:17 »
Czym Pan bada zawartość wit. C w roślinie? Czy mozna badać zaw. wit. C w winie? Robię wina np. z Rugosy, smak i działanie zdaje się potwierdzać jej spore ilości..Np. pobudza jak sok z cytryny..Chroni przed przeziębieniem..
Czy podagrycznik (młode liście) moczony np. w białym winie będzie miał te same właściwości co same listki?
Wino łatwo się przechowuje..Czy wino np. 13% nie zmieni właściwości rośliny? Wiem że picie wina na dnę jest niewskazane.

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 25, 2017, 14:07:41 »
Ja jestem ...właściwie nikim :)
Chciałam zabrać głos w sprawie witaminy B3.
Jestem w posiadaniu książki Abrama Hoffera:"Niacyna w leczeniu". Ponad 400 stron na temat tylko tej jednej witaminy.
Abram Hoffer był lekarzem medycyny akademickiej i cały swój okres kariery zawodowej poświęcił badaniu witaminy B3. Sam przyjmował ją ponad 40 lat w ilości 3 000 (trzy tysiące) mg/dobę. Jest autorem 30 książek i ponad 600 artykułów naukowych. Stworzył magazyn "Journal of Orthomolecural Medicine.
Co Hoffer pisze o formach witaminy B3:
"niacyna to składajaca się z zaledwie czternastu atomów (C6H5NO2) drobna cząsteczka, mniejsza od najprostszego cukru-glukozy. Należy do rodziny substancji uczestniczących w cyklu nukleotydów pirydynowych i bierze udział w ponad 500 reakcjach zachodzących w naszym ciele."[...]
"Oryginalna chemiczna nazwa niacyny to kwas nikotynowy.
 a tak pisze Hoffer o niacynamidzie:
"Inną popularną formą niacyny jest amid kwasu nikotynowego zwany powszechnie jako niacynamid. Zarówno niacyna jak i niacynamid są prekursorami aktywnie zapobiegajacego pelagrze dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NAD).
Trzecia forma witaminy B3 -rybozyd nikotynamidu- została odkryta w 2004 roku i niewiele wiemy dziś o jej działaniu".
Koniec cytatów.

 

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10621
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 25, 2017, 14:08:40 »
Nerki, trzustka muszą mieć wodorowęglan sodu, prawidłowo same wytwarzają dziennie około 300 g.

Gdzie Ty te brednie znalazłeś?

Cytuj
Gorzej jaki go nie, wszystko wtedy wysiada.

A jak to będzie po polsku?
***

Cytuj
Węglan litu jest jedną z bardzo niewielu substancji, które rozpuszczają kryształy kwasu moczowego - oczywiście bez skutków ubocznych dla organizmu.
[...]

Google oczywiście bez problemów wyrzucił na źródło tych rewelacji:
http://cheops4.org.pl/phpBB3/viewtopic.php?t=811

Bezkrytycznie podchodzisz do internetowych śmieci, co już zostało i wcześniej udowodnione. Przeklejasz, bez podania źródła, własnych poglądów nie masz, ale za to radośnie oskarżasz o udział w spiskach karteli, tylko dlatego, że uważasz, że masz monopol na rację, mimo, że nie masz własnych poglądów.

Zirytowałeś Admina, a ja Ciebie bronić nie będę. Masz chwilę do namysłu, bo nie tylko mnie tu świerzbi palec.

Pozdrowienia :-)

Offline zielarz polski

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 771
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 25, 2017, 14:12:34 »
grzegorzadam
Lit ma tylko 2 znane skutki uboczne? Kto to pisał? Co to za brednie w ogóle.

Oprócz tych wymienionych:
- blokuje uwalnianie hormonów tarczycy (obniża ich poziom), dlatego trzeba z nim szczególnie uważać np. w terapiach złożonych gdzie stosowana jest karbamazepina, która przez indukcję enzymów wątrobowych przyspiesza/zwiększa metabolizm tych hormonów

- wykazano w badaniach klinicznych, że lit może powodować zaburzenia węzła zatokowo - przedsionkowego a co za tym idzie wywołać zaburzenia pracy serca,

- stwierdzono występowanie leukocytozy oraz obniżenie białych krwinek

- diuretyczne działanie litu może u niektórych osób spowodować tzw. moczówkę politową czyli nadmiernym oddawaniem moczu z jednoczesną niemożnością / niezdolnością do jego zagęszczenia, takie uboczne działanie może wystąpić zarówno przy samodzielnym podawaniu litu (nadwrażliwość) jak i w połączeniu z lekami lub ziołami moczopędnymi (o czym opowiadał nam profesor Aleksader Ożarowski),

Ponadto trzeba pamiętać, że inne stężenie litu występuje w krwi a inne w komórkach.

Reasumując  - suplementowanie litem na własną rękę to nie zabawa.

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 25, 2017, 14:14:40 »
Czym Pan bada zawartość wit. C w roślinie? Czy mozna badać zaw. wit. C w winie? Robię wina np. z Rugosy, smak i działanie zdaje się potwierdzać jej spore ilości..Np. pobudza jak sok z cytryny..Chroni przed przeziębieniem..
Czy podagrycznik (młode liście) moczony np. w białym winie będzie miał te same właściwości co same listki?
Wino łatwo się przechowuje..Czy wino np. 13% nie zmieni właściwości rośliny? Wiem że picie wina na dnę jest niewskazane.

Badanie witaminy C w produktach naturalnych jest trudne i wymaga przygotowania próbki, czyli wyeliminowania maksymalnie dużo substancji z próbki, które reagują z odczynnikiem wskaźnikowym. Standardowe metody nie nadają się do tego celu. Niebawem ukaże się w Herbalism  mój artykuł na temat porównania różnych metod ilościowych do oznaczania zawartości kwasu askorbinowego w roślinach i przetworach roślinnych, analogiczny jaki opublikowałem na temat oznaczania związków cyjanogennych. Zapraszam też do mnie na studia, może Pan/Pani  napisać nawet pracę inżynierską z oznaczania witaminy C.

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 25, 2017, 14:24:04 »
Witam serdecznie

Nazwą witaminy określonej oznacza się te substancje, które usuwają objawy hipowitaminozy i awitaminozy. Więc autor ma tutaj rację.
Kwas nikotynowy (nicotinic acid)
Amid kwasu nikotynowego:nikotynamid

Wszystkie usuwają objawy awitaminozy.

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 25, 2017, 14:38:53 »
Jeszcze podpowiem

Kwas nikotynowy obniża stężenie VLDL i triglicerydów we krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Po dłuższym stosowaniu zauważono regresję zmian miażdżycowych. Dawki dobowe lecznicze 2-6 g w 3 pojedyńczych dawkach (Danysz A., Kompendium farmakologii i farmakoterapii, s. 441).

W czasie podawania kwasu nikotynowego mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nawet do owrzodzeń żołądka włącznie. Zmniejsza się tolerancja na glukozę, co u wielu pacjentów prowadzi do hiperglikemii. Może wystąpić zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi z napadami dny moczanowej. Kwas nikotynowy nie powinien być w zasadzie stosowany u kobiet w ciąży /Danysz/.

Myślę, że z Takim Autorytetem i moim Idolem nie będziemy dyskutować. Powiem tylko, że podanie kwasu nikotynowego powoduje rumień, swędzenie, złe samopoczucie, włączenie z omdleniem.

Nie dotyczy to amidu kwasu nikotynowego, który jest najczęściej stosowany w preparatach mineralno-witaminowych, witaminowych i suplementach diety.

Offline Zibi

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 101
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 25, 2017, 14:42:52 »
Czym Pan bada zawartość wit. C w roślinie? Czy mozna badać zaw. wit. C w winie? Robię wina np. z Rugosy, smak i działanie zdaje się potwierdzać jej spore ilości..Np. pobudza jak sok z cytryny..Chroni przed przeziębieniem..
Czy podagrycznik (młode liście) moczony np. w białym winie będzie miał te same właściwości co same listki?
Wino łatwo się przechowuje..Czy wino np. 13% nie zmieni właściwości rośliny? Wiem że picie wina na dnę jest niewskazane.

Badanie witaminy C w produktach naturalnych jest trudne i wymaga przygotowania próbki, czyli wyeliminowania maksymalnie dużo substancji z próbki, które reagują z odczynnikiem wskaźnikowym. Standardowe metody nie nadają się do tego celu. Niebawem ukaże się w Herbalism  mój artykuł na temat porównania różnych metod ilościowych do oznaczania zawartości kwasu askorbinowego w roślinach i przetworach roślinnych, analogiczny jaki opublikowałem na temat oznaczania związków cyjanogennych. Zapraszam też do mnie na studia, może Pan/Pani  napisać nawet pracę inżynierską z oznaczania witaminy C.

Nie znam się na oznaczaniu witamin, staram się tylko robić wina tak aby zachowały własności lecznicze roślin z których je zrobiono. Wyniki zdają się potwierdzać ich pozytywne działanie.

Offline Henryk Rozanski

  • Administrator
  • Mało Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 62
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: Dna moczanowa
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 25, 2017, 14:49:19 »
Czym Pan bada zawartość wit. C w roślinie? Czy mozna badać zaw. wit. C w winie? Robię wina np. z Rugosy, smak i działanie zdaje się potwierdzać jej spore ilości..Np. pobudza jak sok z cytryny..Chroni przed przeziębieniem..
Czy podagrycznik (młode liście) moczony np. w białym winie będzie miał te same właściwości co same listki?
Wino łatwo się przechowuje..Czy wino np. 13% nie zmieni właściwości rośliny? Wiem że picie wina na dnę jest niewskazane.


Badanie witaminy C w produktach naturalnych jest trudne i wymaga przygotowania próbki, czyli wyeliminowania maksymalnie dużo substancji z próbki, które reagują z odczynnikiem wskaźnikowym. Standardowe metody nie nadają się do tego celu. Niebawem ukaże się w Herbalism  mój artykuł na temat porównania różnych metod ilościowych do oznaczania zawartości kwasu askorbinowego w roślinach i przetworach roślinnych, analogiczny jaki opublikowałem na temat oznaczania związków cyjanogennych. Zapraszam też do mnie na studia, może Pan/Pani  napisać nawet pracę inżynierską z oznaczania witaminy C.

Nie znam się na oznaczaniu witamin, staram się tylko robić wina tak aby zachowały własności lecznicze roślin z których je zrobiono. Wyniki zdają się potwierdzać ich pozytywne działanie.



Wino to skomplikowany przetwór, dlatego, ze w trakcie jego powstawania poddane jest działaniu enzymów drożdży i bakterii (które zawsze towarzyszą). Nie jesteśmy w stanie przewidzieć tempa i kierunku reakcji w każdej sytuacji. Powstają związki nowe, w tym takie, które potem polimeryzują i kompleksują się nawzajem. Ciężko je nawet rozdzielić chromatograficznie i potem zidentyfikować. Myślę, że o witaminę C w winie nie musi się Pan martwić. Jest tam tyle związków antyoksydacyjnych i chelatujących, że akurat jej nic nie grozi.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2017, 14:54:30 wysłana przez Henryk Rozanski »