Autor Wątek: Oda do marchewki  (Przeczytany 2947 razy)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11091
Oda do marchewki
« dnia: Sierpnia 04, 2014, 13:17:09 »
Cytat z książki pod redakcją doc. dra hab. ALEKSANDRA OŻAROWSKIEGO
 "Ziołolecznictwo Poradnik dla lekarzy"

[...]
DAUCUS CAROTA — MARCHEW SIEWNA
[...]
Działanie.
Korzenie — digestivum, metabolicum, anthelminthicum; owoce (frakcja flawonoidowa) — spasmolyticum. W świeżych korzeniach marchwi oraz w soku znajdują się
specyficzne związki siarkowe zwane „czynnikami bifidus”, które pobudzają wzrost Bifidobacterium bifidum (syn. Lactobacillus bifidus). Czynniki te odgrywają poważną rolę w zapobieganiu i zwalczaniu zaburzeń trawiennych u dzieci. Marchew działa również witaminizująco (β-karoten), przeciwmiażdżycowo, przeciwcukrzycowo i przeciwrobaczycowo (Oxyuris, Ascaris). Ostatnio wykazano, że obecność pektyn w marchwi spożywanej przez osoby w wieku podeszłym obniża poziom cholesterolu we krwi, działa więc jako czynnik przeciwmiażdżycowy. Tak samo działają pektyny zawarte w innych roślinach i owocach. Owoce marchwi są źródłem zespołu flawonoidów, działających przeciwskurczowo na naczynia wieńcowe serca 2,5 razy silniej niż teobromina. Po podaniu doustnym flawonoidy dobrze wchłaniają się w jelicie i zwiększają przepływ krwi do serca w sposób zbliżony, lecz znacznie skuteczniejszy niż kellina


Zastosowanie.
Dla niemowląt w zaburzeniach trawiennych, zwłaszcza wtedy, gdy nie są one karmione naturalnie. Dla małych dzieci i młodzieży w przypadkach niedożywienia, niedokrwistości, stanów zapalnych skóry, skrofuloz spowodowanych dłużej trwającą biegunką i zaburzeniami przemiany materii oraz w początkach awitaminozy A. Również jako pomocniczy środek przeciw owsikom i glistom ludzkim. Dla dorosłych i osób w wieku podeszłym jako środek dietetyczny, poprawiający perystaltykę jelit, wzmacniający odporność i elastyczność skóry oraz nabłonka w błonach śluzowych, wreszcie jako adiuvans w początkowym okresie cukrzycy i miażdżycy. Wyciągi z owoców marchwi stosuje się w lekkich i przewlekłych postaciach choroby wieńcowej oraz jako lek pomocniczy i wspomagający w przypadkach cięższych.

Postacie leku.
Miazga ze świeżych korzeni marchwi lub wyciśnięty sok (Succus Dauci recens) — niemowlętom 20—40 g w 2—3 porcjach dz., uprzednio osłodzony, ewentualnie z dodatkiem soku owocowego; małym dzieciom 40—60 g dz. jako digestivum, anthelminthicum i przy awitaminozie A. Gotowanie zmniejsza znacznie wartość leczniczą. Dorosłym do 120 g soku w początkach cukrzycy, natomiast świeży korzeń w postaci surówki w zaburzeniach dietetycznych, w osłabieniu widzenia i początkach tzw. kurzej ślepoty, w niektórych dermatozach związanych z brakiem witaminy A, również pomocniczo w miażdżycy. Wyciąg z owoców zawierających flawonoid — prep. Daukarin (ZSRR) — tabl. 0,02 g wyciągu, dawki po 1 tabl. 3—5 razy dz. 30 min przed posiłkiem. Okres leczenia 2—4 tygodnie. Analogiczny preparat otrzymuje się z owoców pasternaka zwyczajnego i owoców kopru ogrodowego (patrz: Anethum graveolus).
[...]
***

Wniosek: Co by tu ugryźć? Marchewkę :-)
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2015, 21:07:14 wysłana przez Basia »

Offline Dorunia

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 669
Odp: Oda do marchewki
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 04, 2014, 14:08:33 »
Gdzieś czytałam, nie pamiętam źródła, że surowa marchewka powinna być podawana z olejem celem lepszego przyswojenia witaminek. Czy to prawda?

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Oda do marchewki
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 04, 2014, 15:05:23 »
wydaje sie, że ma to sens bowiem karotenoidy zawarte w marchewce rozpuszczają się w oleju czyniąc je bardziej dostępnymi dla organizmu, ciekawy bajer kiedyś zrobiliśmy ze studentami mieląc miąższ arbuza z olejem. Po odstaniu i rozwarstwieniu się emulsji cały barwnik z miąższu przeszedł do oleju. Myślę, że z marchwią będzie to samo (jakby ktoś chciał podrabiać olej z rokitnika hehehe)