Autor Wątek: Obgryzanie paznokci  (Przeczytany 3931 razy)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Obgryzanie paznokci
« dnia: Września 14, 2014, 22:04:39 »
Mój syn obgryza paznokcie i to na tyle szybko że sprawdzając codziennie nie mam co przyciąć czy opiłować. Tam z estetyką ale przecież dłonie często są brudne i trafia ten brud do buzi.

Nie obgryza dla uspokojenia. Bardziej gdy czyta książkę i się zamyśli. W aptece są "lakiery" do paznokci, nadające chyba gorzkiego smaku. Może znajdziemy jakiś bezpieczny zielarski myk na tą przypadłość?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: Obgryzanie paznokci
« Odpowiedź #1 dnia: Września 15, 2014, 12:10:28 »
Obgryzanie paznokci, strona 135 (Choroba Twoim przyjacielem - Thorwald Dethlefsen). ;)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 15, 2014, 12:18:32 »
Hym to mówisz że zamiast spokojnej jolkij powinnam pozwolić synowi stłuc Maxa z 5b za to że wyskoczył z łapami do Jacka z 5c?  :P A tak serio. Wiek wiekiem i wiem że synek niebawem może sobie uzbierać tego i owego za uszami. Na chwilę obecną walczy ze srokaczem-koniem w szkółce jeździeckiej i ćwiczy mamę w bieganiu za piłką tenisową  :-* Jak coś w zanadrzu mamy piłę do nogi, kosza, siatki, łuk, piłę do ręcznej i mamusine kettle. No jak to nie rozładuje to już tylko kamieniołom  ;D

Doczytałam się że może to być także objaw występowania pasożytów. Mam już kiszoną kapustę i pestki (jeszcze z miąższem ). Tak sobie myślę czy nie pomazać mu paznokci olejkiem z oregano..ale młody uwielbia takie smaki i jeszcze by paznokcie oblizywał  ;D
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 15, 2014, 13:14:05 »
Powody mogą być różne. Ja po prostu mam odruch szukania najpierw w psychice, bo większość zaburzeń ma w niej swoje źródło. Obgryzanie to na pewno przymus rozładowujący jakieś napięcie, które nie ma ujścia. Jednak nie obawiałbym się, że syn zostanie dzikim kotem. ;)

Sugestia o tym, że dziewczyny zwracają uwagę na dłonie kawalerów może pomóc, tylko nie wiem, w jakim pociecha jest wieku. ;)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 15, 2014, 13:34:39 »
Pociecha jest w wieku "dziewczyny są durne" więc wiesz, mogłabym otworzyć puszkę pandory , przy okazji oszczędzając na wodzie i środkach myjących  :P

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 15, 2014, 14:06:54 »
Pociecha jest w wieku "dziewczyny są durne" więc wiesz, mogłabym otworzyć puszkę pandory , przy okazji oszczędzając na wodzie i środkach myjących  :P

;D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2014, 23:02:56 »
A czy delikwentowi to przeszkadza? W końcu ta dawka brudu z paznokci nie jest taka wielka, w końcu nie zjada ziemi. Alternatywa to gryzienie długopisów, co tez nie jest zdrowe.

Myślę, że to minie, szczzególnie, jeśli to skojarzy z dzieciakowatością i smoczkiem.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2014, 09:15:17 wysłana przez Basia »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #7 dnia: Września 16, 2014, 08:00:45 »
trzeba zwrócić na to uwagę, ja miałem coś takiego, że przy czytaniu książek wyrywałem sobie włosy pojedyńczo, zobacz termin onychofagia

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 16, 2014, 08:24:08 »
Basiu nie przeszkadza. On jest zupełnie spokojny i najczęściej nad czymś zamyślony a ręce bezwiednie trafiają do buzi.

Ja myślę że jest coś prostszego na obgryzanie. Łapię synka z rana i wtedy obcinam. Obcinam na tyle krótko żeby nawet z boku paznokcia nie została przestrzeń do ugryzienia. Jak znajdę aloes spróbuję tym smarować płytkę.

Wyczytałam że trzeba czymś zająć dłonie. Dobrze się składa bo i tak mlody na przykurcz w prawej dłoni, przy okazji rozmasujemy  :)