Autor Wątek: Odp: Kukurydza - prośba o informacje  (Przeczytany 6589 razy)

Offline cezet

• Więcej Pisze
Odp: Kukurydza - prośba o informacje
« dnia: Lipca 31, 2014, 11:32:46 »
Koło mnie jest kilka pól kukurydzy, czy mogłabym teraz pozyskać z nich jakiś surowiec?
Kolby kukurydzy są jeszcze niedojrzałe z tego co widziałam, opatulone szczelnie, ale te nitki wystają.
Znalazłam taki cytat:
  Znamiona kukurydzy (Stigma Maydis) to kolejny surowiec moczopędny, przeciwobrzękowy, odtruwający, zapobiegający kamicy moczowej i zmniejszający dolegliwości związane z rozrostem stercza. Są  to nitkowate części kwiatu żeńskiego kukurydzy (Zea mays L., rodzina: trawy – Gramineae = wiechlinowate - Poaceae), zebrane w czasie kwitnienia. Składnikami czynnymi znamion kukurydzy są fitosterole, prowitamina D, sole potasu (ok. 6%), saponiny (ok. 3%), olejek eteryczny bogaty w fenolowy karwakrol (typowy składnik dla olejku z lebiodki = oregano – Origanum) ok. 0,1%, tłuszcze ok. 2%. Z surowca przyrządza się odwar lub napar, biorąc 0,5-1 g na 1 szklankę wody; w przypadku odwaru nie gotować dłużej niż 3 minuty, aby nie tracić lotnych składników. Pić 2-3 szklanki dziennie. Wspomaga odchudzanie, zwiększa wydalanie szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii. Korzystnie wpływa na skórę. Wspomaga leczenie chorób reumatycznych i cukrzycy. Jest dostępny w sklepach zielarskich.
      Olej z zarodków kukurydzy (Oleum Embryonis Maydis) ma barwę żółtopomarańczową i jest bogaty w witaminę F (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminę E (tokoferol), karotenoidy oraz fitosterole. Działa odżywczo, moczopędnie, odtruwająco, żółciopędnie i immunostymulująco. Pobudza gojenie ran, oparzeń, wyprysków, trądziku i łuszczycy. Zapobiega łupieżowi. Zmniejsza stan zapalny w układzie moczowym i płciowym. Pobudza regenerację tkanek nabłonkowych. Przeciwdziała zastojom żółci i powstawaniu kamicy żółciowej. Przyspiesza gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Nadaje się doskonale do sałatek wzmacniających i oczyszczających oraz pielęgnowania skóry. Olej z zarodków kukurydzy polecam wcierać we włosy zniszczone zabiegami fryzjerskimi i lekami, ponadto włosy łamliwe, bez połysku i z rozdwojonymi końcami. Jasnym i siwym włosom nadaje złocisty odcień. Codzienne zażywanie oleju z zarodków kukurydzy (1 łyżka 2 razy dziennie) wzmacnia paznokcie i odtruwa wątrobę. Łagodzi objawy związane z przerostem gruczołu krokowego.
 Ze strony: http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=91

Czy to znaczy, że na zbiór "nitek" jest już za późno?
A ów "olej z zarodków" to jak mam rozumieć? Nasiona wykiełkowane, czy takie właśnie młode w kolbach?
Ile razy przejeżdżam koło tego pola, to mnie kusi, żeby uszczknąć cosik :D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2014, 13:25:24 »
Kukurydziane "kudełki" się zbiera kiedy jeszcze są zielone, ale już podsychają.

Oczywiście, do celów zielarskich byłoby dobrze, aby pole było traktowane chemią przynajmniej z umiarem, a najlepiej wcale.

Pozdrowienia :-)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: Odp: Kukurydza - prośba o informacje
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2014, 16:31:44 »
Ja bym sobie podarował styczność z kukurydzą. Raz, że pestycydy są silnie trujące (leją je na potęgę) i dwa, że nie wiadomo czy nie jest GMO. W tej materii jest wolna amerykanka. Zakaz uprawy obowiązuje, ale "rolnicy" mają to w du...

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 02, 2014, 11:31:50 »
Zbiór tylko od zaufanego rolnika najlepiej biednego, którego nie stać na opryski i nawozy. W pobliżu mam pola i kukurydza też rosła. W polu ślady kół więc czyś kropione, w czasie suszy w nocy chodziła deszczownia wiec można dodać co się chce. Popatrzyłam, oceniłam i zostałam bez znamion  :(
Jak tak dalej będzie to kukurydza zagości w naszych ogrodach
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2014, 11:34:09 wysłana przez Dorunia »

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 05, 2014, 08:53:43 »
Dzięki za sugestie. Co do pól kukurydzy, to może tak być, że są pryskane, bo kiedyś (ale nie w tym roku), widziałam osobiście traktor z opryskiem na jednym polu, a kukurydza jakoś baaaardzo dorodna rośnie :( Ale za to w tym roku widziałam też (i czujemy też zawsze), że inne pola są traktowane obornikiem :) Chyba zbożowe. Zebrałam trochę (ze 2 garście) ziaren owsa, w sumie mogłabym je gdzieś wysiać   ::) I słoma leżała tuż po żniwach, miałam wrócić po trochę (na kąpiele), no i nie złożyło się...