Autor Wątek: Literatura która warto mieć  (Przeczytany 85949 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Literatura która warto mieć
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 23, 2016, 22:17:34 »
Kupiłaś już, przeglądałaś, warto?

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 23, 2016, 22:25:14 »
Si, mam w domu.
W skrócie: fitoterapia schorzeń różnych układów ->surowce roślinne:
- nazwa surowca
- charakterystyczne związki
- właściwości farmakologiczne poparte badaniami
- bezpieczeństwo stosowania
 - dawkowanie
+ środki chemoprewencyjne i wspomagające terapię nowotworów (czego w literaturze pospolitej jest mało)+ apiterapia
Dobry podręcznik akademicki jak Fitoterapia i leki roślinne z PZWL-u

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 24, 2016, 08:23:05 »
Pani Eliza Lamer-Zarawska starała się bardzo, a wyszło jak zawsze. Jak ktoś nie ma nadmiaru kasy to nie polecam. Dobre książki skończyły być wydawane po latach 80. Były też rodzynki jak np książka Wawrzyniaka czy nieco książka Elżbiety Zielińskej, Leśnickiej, Gawędy z lat 90.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 24, 2016, 19:55:21 »
Jak zawsze tzn.? Nie bardzo ogarniam

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 24, 2016, 20:01:09 »
Jak zawsze tzn.? Nie bardzo ogarniam
Serio?
Chodzi o to że wyszło co najmniej słabo.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 24, 2016, 20:03:32 »
Pomyślałam o tym, że jest ś.p. i nie zostanie wydane nic następnego.

Jak dla mnie jest przyjemna ta Fitoterapia

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 11, 2016, 12:49:47 »

Gut and psychology syndrome Dr Natasha Campbell McBride MD, od A do Z tłumaczy koncept nieszczelnych jelit naszej forumowej Barbary "kwarc".
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 23, 2016, 12:31:30 »

Mikrobiom a zdrowie człowieka Jan Fiedurek pozycja obowiązkowa
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 23, 2016, 12:40:32 »
Ktoś czytał?

Tytuł tematyka brzmi zachęcająco.

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 24, 2016, 14:21:19 »
Ten Pan utrzymuje że probiotyki wyleczą nawet Malarie. Książke wspiera Polski Związek Wydawnictw Lekarskich.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 31, 2016, 10:38:08 »

"Szczepienia -300 lat oszustw" -póki jeszcze nie zabronione ( zapewne już niedługo)  to warto kupować te  książki i rozdawać znajomym (tym, którzy jeszcze potrafią czytać ze zrozumieniem)

http://educodomi.blog.pl/ksiazki-dr-jj/

http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18489&Itemid=119

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 17, 2016, 12:40:45 »
Bestseller

Zdrowie człowieka
 w niezdrowym świecie

Borys Bołotow

Ziołowe fermenty, terapia entymatyczna
oczyszczanie, obudowa i regeneracja tkanek

"Każdy człowiek jest w stanie przygotować preparaty enzymatyczne i inne lekarstwa, aby wyleczyć się z najcięższych chorób"

http://sklep.igya.pl/glowna/1912-zdrowie-czlowieka-w-niezdrowym-swiecie-bolotow.html

Offline Sparrow

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 19, 2016, 09:34:56 »
Witam
Małgorzata polecała książkę Jadwiga Górnicka; Apteka natury a mi w tym miesiącu wpadła w rękę jej książka Nalewki i receptury ziołowe.
Fajnie napisana książka. Przejrzysta, szybko i łatwo można znaleźć to czego się szuka. A naprawdę przeglądałem wiele atlasów ziołowych, książek itp i bez porównania ;)

Pozdrawiam

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 17, 2016, 21:28:52 »
Pani Eliza Lamer-Zarawska starała się bardzo, a wyszło jak zawsze. Jak ktoś nie ma nadmiaru kasy to nie polecam. Dobre książki skończyły być wydawane po latach 80. Były też rodzynki jak np książka Wawrzyniaka czy nieco książka Elżbiety Zielińskej, Leśnickiej, Gawędy z lat 90.

Chodzi ci o Fitoterapię i Leki Roślinne? Porównując Farmakognozję Matławskiej i FiLR Lamer-Zarawskiej odkrywamy, że niektóre ustępy brzmią identycznie - to plagiaty. Np. o barwinku mniejszym. Słowo w słowo to samo. To raczej nadaje się na sprawę sądową.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Chris

• chemik
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 26, 2016, 09:36:49 »
Witam
Ja przed laty zaczynałem przygodę z ziołami od książek prof. Ożarowskiego (Ziołolecznictwo, PZWL 1982; Rośliny lecznicze IWZZ 1987), które, tak jak wielu przede mną, szczerze polecam..
za to nie polecam: "Rośliny lecznicze świata" autorzy: Ben-Erik van Wyk & Michael Wink, Medpharm 2008, książka jest, jak dla mnie, bardzo lakoniczna.
Dużo więcej wiedzy można znaleźć na stronach naszego gospodarza..