Autor Wątek: Literatura która warto mieć  (Przeczytany 87694 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Literatura która warto mieć
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 10, 2012, 20:45:07 »
Czy przeczytałeś internetowe książki naszego Gospodarza? To są 3 części opisów ziół i jedna część podstaw teoretycznych.

Linki są z lewej strony blogu, na dole w sekcji "inne moje strony". No i sam blog jest ciekawy, dostępny za darmo i legalnie. Są programy do sciągania zawartości kompletów stron internetowych, razem z podstronami - coś w rodzaju wget albo teleport.

Z nowymi poważnymi książkami jest nieco problemów, bo najnowsze badania są rozproszone w skrótach publikacji naukowych, wszystko to napisane półgębkiem i w taki sposób, aby konkurencja nie mogła tego powtórzyć bez kontaktu i pozwolenia autorów. Bo co mi z tego, jak ktoś napisze "ekstrakt z czegoś-tam ma własności hamowania rozwoju czegoś-tam". Czy to ma być napar, wywar, nalewka, a może wyciąg olejowy, albo na eterze, na gorąco? na ciepło? na zimno? albo coś jeszcze?

Oczywiście w księgarniach jest też dużo kolorowego śmiecia, szczególnie tłumaczonego z angielskiego.

Ale - ale: jak już masz tą książkę dla lekarzy w jpg to już czytanie powinno byc proste: otwierasz sobie książkowe slajdowisko w komputerze i możesz czytać. Przeczytanie jej nie może tobie w żadnym razie zaszkodzić. Jest masa programów do tego, zuełnie darmowych. Jak co, to napisz, jaki masz system w komputerze, to coś się znajdzie.

Pozdrowienia :-)

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 28, 2012, 16:35:05 »
O tak  literaturę o ziołolecznictwie dostać w księgarniach bardzo ciężko a jeżeli nawet jakaś książka jest dostępna to zazwyczaj jest ona napisana przez pisarza angielskiego lub amerykańskiego o ziołach występujących w Ameryce czy Amazoni.

Tak napisana książka jest dla nas polskich zielarzy bezużyteczna ponieważ metoda leczenia i zbierania ziół w Ameryce czy innych krajach bardzo się różni od tej  stosowanej  w Polsce.

Dlatego lepiej nabywać książki starsze polskich zielarzy i lekarzy takich jak np o Czesław Klimuszko pt wróćmy do ziół leczniczych itp idt niż książki zagranicznych autorów co do których nie mamy pewności czy ich wiedzę w ogóle można wykorzystać w polskim ziołolecznictwie..... pozdrawiam  ;)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 27, 2012, 14:46:51 »
Witam serdecznie  :)

Pierwszy post na forum rozpocznę chyba w tym dziale, gdyż od książek moje zainteresowanie zielarstwem się rozpoczęło.
Podczas wizyty u siostry Katarzyny w Raciborzu, a było to już daaawno temu, kupiłem w klasztorze 2 pozycje Pana Witolda Poprzędzkiego.
Potem długo temat jakoś omijałem, aż do czasu kiedy wpadłem na trop znanej chyba już Forumowiczom postaci św. Hildegardy z Bingen.
Kupiłem pierwszą książkę, a szybciutko po jej przeczytaniu następne.
Większość z nich wydana jest przez wydawnictwo Esprit, wiele pozycji można znaleźć w innych witrynach wydawniczych.
To co mnie zafascynowało to niezwykłe jak na czasy kiedy ta kobieta żyła, to jej holistyczne podejście do człowieka.
Druga sprawa to fakt, iż podane przez nią przepisy są stosowane z wielkim powodzeniem w klinice nad Jeziorem Bodeńskim, o czym pojawiają się w owych książkach wzmianki.
To tyle bardzo ogólnych informacji na temat książek napisanych współcześnie na temat wiedzy medycznej św. Hildegardy.
Pozdrawiam .
veritas est adaequatio intellectus et rei

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 27, 2012, 15:34:28 »
Ostatni nabyłem książkę pt botanika (podręcznik dla studiów akademi rolniczych) Jan Radomski i Janina Jasnowska PWN. Czy ktoś z was posiada tę pozycję  zastanawiam się czy owa książka jest warta przeczytania książka liczy sobie 445 stron...... pozdrawiam

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 17, 2012, 07:45:03 »
Jesli mogę dodać od siebie co mnie ujęło:

-Maria Treben - Apteka Pana Boga

-Germain Saint - ZŁOTA  KSIĘGA (nie koniecznie o ziołach ale koniecznie trzeba przeczytać ! )

-Ayurweda - Hinduska medycyna naturalna

-Piotr Lewandowski - Samoleczenie metodą BSM (zakup bezposredni od autora wraz z załączoną płytą CD,najtaniej wychodzi) Co ciekawe, książka wychodzi od roku 1979 i miała przez ten okres kilka ważnych poprawek, ale nigdzie nie była nagłaśniana oprócz jakiejś telewizji regionalnej.

-zioła i owoce leśne (gruby wspaniały atlas ze zdjeciami-przerobiłem go z PDF do pojedynczych JPG bo na telefonie nie dawało rady oglądać, a lubie mieć bibliotekę zawsze pod ręką)

PS. Są jakieś materiały oprócz filmu na YT na temat 5 praw natury dr Hammera (totalna biologia to jest to samo) ? To przyszłość medycyny nowoczesnej a w połączeniu z ziółkami już nawet nie myślę :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2012, 09:49:35 wysłana przez yaroos2 »

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 27, 2013, 09:40:05 »
Drugi rok z rzędu kupiłem "Dziennik Zdrowia 2013" autorstwa pana  Zbigniewa T. Nowaka.
Zachęcony ubiegłorocznym wydaniem Dziennika poświęciłem kilkanaście złotych.
Dziennik zawiera opisy różnych, pospolitych schorzeń. Do każdego schorzenia opis "sztandarowego" ziółka oraz mieszanki z udziałem tegoż.
Jak twierdzi autor - były współpracownik znanego i cenionego zielarza ś.p. o. Grzegorza Sroki, w swej książce opisuje sprawdzone zioła i mieszanki.
Wszystko opiera się na prostych przepisach z wykorzystaniem ogólnie dostępnych ziółek.

Chciałem wstawić linka i ... zgłupiałem  :o
Mam przed sobą tą książeczkę, ale okładka zupełnie inna niż te, które pokazuje necik.
Cena też inna - niższa. Ja płaciłem 14,90 zł. Prezentowane w necie droższe.
Moja wersja wygląda tak:

http://www.ateneum.net.pl/pozycja.php?id=94658

pozostałe inaczej :

http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=887&tbm=isch&tbnid=u4fkj4whbCG-CM:&imgrefurl=http://www.gandalf.com.pl/b/dziennik-zdrowia-20122013/&docid=SU9UpA7zzXnfYM&imgurl=http://www.gandalf.com.pl/o/dziennik-zdrowia-20122013,big,332694.jpg&w=300&h=443&ei=rq9SUaCFBoKttAbQ5ICgAQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:9,s:0,i:108&iact=rc&dur=3315&page=1&tbnh=184&tbnw=128&start=0&ndsp=34&tx=61&ty=82

http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=887&tbm=isch&tbnid=u4fkj4whbCG-CM:&imgrefurl=http://www.gandalf.com.pl/b/dziennik-zdrowia-20122013/&docid=SU9UpA7zzXnfYM&imgurl=http://www.gandalf.com.pl/o/dziennik-zdrowia-20122013,big,332694.jpg&w=300&h=443&ei=rq9SUaCFBoKttAbQ5ICgAQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:9,s:0,i:108&iact=rc&dur=3315&page=1&tbnh=184&tbnw=128&start=0&ndsp=34&tx=61&ty=82

ale ważna zawartość nie okładka ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Października 06, 2014, 18:46:55 »
Uważam że książką którą warto mieć jest Handbook of Medicinal Herbs, Second Edition, James A. Duke. Co prawda książka jest w języku angielskim ale na niemal 1000 stronach opisu ziół znajdują się dosłownie słowa klucze jak np. właściwości: ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne itd
dawkowanie: kora 1g 3x1, liść 1g 2x1 itd
choroby: grypa, przeziebienie, określone szczepy bakterii, okreslone szczepy wirusów, inne choroby
bezpieczeństwo: klasa bezpieczeństwa, skutki uboczne, interakcje

Poprostu książka z głową myślę że ze względu na słowa klucze łatwa do tłumaczenia nawet dla laika językowego. Można to zdecydowanie nazwać megakompendium i superksiążką wszystko w jednym.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Października 06, 2014, 20:39:58 »
Ile ta przyjemność kosztuje?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Października 06, 2014, 21:10:42 »
Tu jest strona wydawcy

http://www.crcpress.com/product/isbn/9780849312847

Gdzieś tam w internecie widziałem tą książkę krążącą po cenie jak niektórzy mają te książki w jpg  ;) Bo 800zł około od producenta bez kosztów wysyłki kosztuje  :o ale taka prawda

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Października 16, 2014, 11:05:40 »

Clinical Examination
A systematic guide to physical diagnosis

Nicholas J Talley, Simon O'Connor

Książka w pełni i wyczerpujaco opisuje diagnostykę medyczną wykonywaną przez lekarzy pierwszego kontaktu, oraz symptomy chorób poważnych tzw. czerwone flagi.
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2014, 11:08:19 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline tanzania

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 02, 2014, 23:16:06 »
Tu jest strona wydawcy

Gdzieś tam w internecie widziałem tą książkę krążącą po cenie jak niektórzy mają te książki w jpg  ;) Bo 800zł około od producenta bez kosztów wysyłki kosztuje  :o ale taka prawda

Nie rozumiem jakim cudem, ale ksiazka jest dostepna za darmo, w kilku formatach na Archive.org

https://archive.org/details/HandbookOfMedicinalHerbsByJamesA.Duke

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 05, 2014, 15:30:28 »

Anatomia i Fizjologia Człowieka
w warunkach zdrowia i choroby

Anne Waugh & Allison Grant

Książka pokazuje anatomiczno-fizjologiczne przyczyny chorób i w pełni wyjaśnia dlaczego posługiwanie się jednym lekiem w leczeniu choroby jest skazane na porażkę

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 24, 2014, 11:06:25 »
Polecam książkę ''Żywność prozdrowotna, składniki i technologia''.

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 24, 2014, 13:35:48 »
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 24, 2014, 17:37:53 »
Nie ale napewno przeczyta  :)

Ostatnio kupiłem ale d...y nie urywa, 2 gwiazdki na 5
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2014, 17:41:16 wysłana przez Wesoły Sen »