Autor Wątek: Filtrowanie.  (Przeczytany 9540 razy)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Filtrowanie.
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 04, 2014, 22:59:03 »
Ja daję podwójny filtr do kawy, w sensie 2 warstwy. Sączki bibułowe niedawno mi się skończyły, trzeba kupić znowu.
Ale zwykle zostawiam te pyły po wytrawianiu.
Np.
http://allegro.pl/saczki-filtry-laboratoryjne-sred-12-5-cm-100szt-i4366780365.html

jako że janku uwielbiasz linki i odnośniki ;)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 07, 2014, 10:42:14 »
Do filtrowania i odciskania używam bawełninego płótna. Jest gęściej tkane niż gaza przez co zatrzyma więcej fusów i nie przedziera sie tak szybko przy mocnym wyciskaniu. Pod i na płótno daję sitka - dolne dla wygody podtrzymania gazy w czasie przelewania, a górne o średniej wielkości oczkach do odcedzenia grubych fusów. Potem obowiązkowo sedymentacja i wężyk zulu gdy zależy mi na klarowności.  Czsami stosuję filtry do kawy, ale rzadko bo szkoduję uciekających %   ;)

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 07, 2014, 11:04:12 »
Ja na razie prymitywnie - głównie filtruję toniki, więc małe ilości, ale i tak długo mi schodzi.
Mam małe sitko takie "tunelowe", o wielkości takiej jak standardowy płatek kosmetyczny. Ostatnio używałam do filtrowania maceratu z glistnika. Pierwsze przelanie przez sitko, następne z krążkiem, i powtórka z drugim krążkiem + nie dolanie fusów, które się jeszcze pojawiły. Na krążku zbierała się taka zielona maź, skutecznie blokowała filtrację, musiałam uciskać palcem. Uzyskany płyn i tak był brudnozielony :)
Ale na przykład macerat z owoców róży po takiej filtracji dość ładnie stracił pomarańczową barwę i widoczne grudki, a działa i tak.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 07, 2014, 13:41:21 »
Alchemiku.
Dzięki za linki.
Jak byś jeszcze nam wyjaśnił jakie krążki są najlepsze, twarde, miękkie, jakościowe byłoby super.