Dzień dobry.
Kilka dni temu wytropiłam u doktora wpis o liściach pomidora - to surowiec fitoncydowy. Wiadomość zdziwiła mnie bardzo, zakodowane miałam info o toksyczności tych liści. Pomidory to psiankowate, solanina. Tymczasem okazuje się, że w liściach pomidora nie ma solaniny, jest tam alkaloid tomatina (ang. tomatine). Tomatina jest szkodliwa, jednak dopiero po spożyciu pół kilograma liści pomidora.
właściwości tomatiny
nie wchłania się z układu pokarmowego
wiąże się z cholesterolem (super info dla osób z podwyższonym cholesterolem) - tomatina tak dobrze wychwytuje cholesterol, że stosowana jest jako odczynnik chem. do usuwania cholesterolu z mieszanek chemicznych.
Na stronie Pubmed publikowane są wyniki badań dot. tomatiny:
zmniejsza poziom złego cholesterolu
ma zdolność niszczenia komórek rakowych
Tomatina obecna jest w liściach pomidorów oraz w zielonych pomidorach. W czerwonych pomidorach tomatiny nie ma.
http://www.herbiness.com/liscie-pomidora-na-stol/