Fitoncydy wzbudzają emocje: mają wielki potencjał, a publikacje niedostępne. Jak to jest z przetworami fitoncydowymi? wyciąg octowy proponowany przez Gumppka, czyli zalanie świeżego surowca octem to rozumiem. Czy ocet może być gorący? czy musi być zimny?
A co z kiszeniem czy robieniem octu z surowców fitocyndowych? Czosnek przecież kiszony jest powszechnie i obecność fitoncydów nie wpływa niekorzystnie na proces kiszenia. Bakterie nie umierają, tylko mnożą się. Czy więc fitoncydy nie atakują bakterii mlekowych? octowych? czy jest sens robić np. ocet jabłkowy z liśćmi czeremchy? albo ocet czeremchowy z kwiatów, liści? czy jednak po prostu zalać to octem gotowym? Może najstosowniej jest po prostu zasadzić czeremchę w ogrodzie (mam
Kolejne pytanie: jaką trwałość mają fitoncydy w occie? czy to kwestia miesiąca? czy można przechowywać rok?
A jak z alkoholem? sugerowane są jakieś najkorzystniejsze stężenia?