Autor Wątek: ból kręgosłupa  (Przeczytany 6391 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
ból kręgosłupa
« dnia: Września 13, 2010, 08:27:27 »
nie wiem czy akurat w dziale kosmetyka, ale nie wiem gdzie go umieścić [najwyżej moderator przeniesie :-)]
w sobotę dopadł mnie ból kręgosłupa . jako, ze miałam przygotowane "bazy" z lata to zrobiłam maść z oleju z wrotyczu , nalewki wrotyczowej i eurycyny. to zewnętrznie, a wewnętrznie popijam napar z glistnika. i widzę, że jest lepiej. już nie wyglądam jak staruszeczka zbierająca drobne na ziemi.

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: ból kręgosłupa
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2010, 09:07:34 »
Wrotycz nam zagościł. Chyba powinnam się mu przyjrzeć, do tej pory jakoś go obchodziłam.
Ja na problemy z kręgosłupem stosuję maść propolisową i okłady ze świeżego rzepika.
Jestem ciekawa po jakim czasie po opisanej przez Ciebie kuracji będzie w porządku.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2010, 18:45:31 »
Wrotycz nam zagościł. Chyba powinnam się mu przyjrzeć, do tej pory jakoś go obchodziłam.
Ja na problemy z kręgosłupem stosuję maść propolisową i okłady ze świeżego rzepika.
Jestem ciekawa po jakim czasie po opisanej przez Ciebie kuracji będzie w porządku.

jak robisz maść propolisową?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2010, 15:43:54 »
Na bazie wazeliny. Łyżka stołowa propolisu na jedno pudełeczko ciepłej wazeliny. Robię tak, że najpierw wazelinę przekładam do małego słoiczka szklanego (2 do 3 pudełek wazeliny), pogrzewam wazelinę w kapieli wodnej i do ciepłej wazeliny wsypuję propolis. Dobrze go wymieszam i wstawiam w zamknietym słoiczku do kapieli wodnej (woda prawie wrząca). Zostawiam pod przykryciem , od czasu do czasu wstrząsam. Po godzinie , dwóch można wyjąć słoiczek, ponownie mocno zagrzać wodę i znowu wstawić słoiczek, pozostawić na noc. Rano maść jest gotowa, można podgrzać i przefiltrować albo zostawić w słoiczku.
Bardzo dobra jest maść zywokostowo propolisowa albo trędownikowo propolisowa.
Te maści najczęsciej robię na bazie oleju kokosowego.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2010, 19:40:59 »
Na bazie wazeliny. Łyżka stołowa propolisu na jedno pudełeczko ciepłej wazeliny. Robię tak, że najpierw wazelinę przekładam do małego słoiczka szklanego (2 do 3 pudełek wazeliny), pogrzewam wazelinę w kapieli wodnej i do ciepłej wazeliny wsypuję propolis. Dobrze go wymieszam i wstawiam w zamknietym słoiczku do kapieli wodnej (woda prawie wrząca). Zostawiam pod przykryciem , od czasu do czasu wstrząsam. Po godzinie , dwóch można wyjąć słoiczek, ponownie mocno zagrzać wodę i znowu wstawić słoiczek, pozostawić na noc. Rano maść jest gotowa, można podgrzać i przefiltrować albo zostawić w słoiczku.
Bardzo dobra jest maść zywokostowo propolisowa albo trędownikowo propolisowa.
Te maści najczęsciej robię na bazie oleju kokosowego.

dzięki Halinko za przepis.
gdy będę mogła się ruszyć za moją wieś, to nabędę propolis i zrobię.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 04, 2010, 12:46:11 »

Ok. Już jestem dawno po i jest ok.
Szczególnie pomogła mi maść z wrotyczu i wygrzewanie się. W między czasie piłam napar z glistnika. W sumie najgorsze były pierwsze dwa dni. Potem niestety musiałam zarzucić przyjmowanie naparu, bo pojawiły się silne bóle przedmiesiączkowe i zawsze mam odruch wymiotny na glistnik. Więc musiały pomóc tylko maści. Drugą maścią, którą zrobiłam była maść z oleju pączków sosny, nalewki i linomagu. Rozgrzewało jeszcze bardziej jak wrotycz.
W sumie uporałam się z bólem po 5 dniach. Naprawdę nieźle. :-)
Ale po tym wszystkim musiałam jeszcze dojść do siebie. Jakikolwiek ból mnie otępia.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 09, 2010, 06:58:00 »
A olej dziurawcowy? Ponoc jest dobry właśnie przy bólach kręgosłupa. Z tym że z dziurawcem należy uważac.
Często spotykam się też z sytuacją, że pod bóle kręgosłupa ludzie podciągają zupełnie inne problemy zdrowotne. Bo boli w plecach. A w plecach może bolec bądz co.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 09, 2010, 19:41:07 »
A olej dziurawcowy? Ponoc jest dobry właśnie przy bólach kręgosłupa. Z tym że z dziurawcem należy uważac.
Często spotykam się też z sytuacją, że pod bóle kręgosłupa ludzie podciągają zupełnie inne problemy zdrowotne. Bo boli w plecach. A w plecach może bolec bądz co.

u mnie to był ewidentnie ból kręgosłupa.  całkowicie odrzuciłam ból nerki, który podobnie się u mnie objawia. ale od kilku dni niepokoi mnie trochę inny ból. na kształt rwy kulszowej. ale jak się wygrzeję to przechodzi.