Autor Wątek: Ochrona roślin olejkami i olejem  (Przeczytany 8527 razy)

Offline eteria

• Nowy
  • *
Odp: Ochrona roślin olejkami i olejem
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 01, 2017, 00:11:16 »
Olejki eteryczne na mszyce. Zaczne od tego, że  olejki eteryczne nie są olejem (nie są tłuszczami). Odowiednio zastosowane roślinom nie zaszkodzą, a skutecznie je uchronią przed osłabieniem a nawet padnięciem na skutek żerowania  inwaziora.  Inwaziora zlikwidują  a same odparują.  -Niczym się więc nie przejmować.

Na mszyce działają olejki: miętowy,  geraniowy,  bazyliowy, szałwiowy. Czosnkowy, o czym wspomniał Jan, oczywiście także.

Przygotowując roztwór olejkowy do oprysku dobrze jest uwzględnić w składzie  jakąś glinkę oraz odrobinkę  mydła. Olejki wstępnie rozpuszczam w oleju roślinnym. Na 1 litr wody łyżeczka glinki, odrobinka mydła  i 20 -25 kropli olejków eterycznych w tej samej ilości oleju. Wstrząsnąć, i gotowe.  :)

W ten sposób wytępiłam mszyce z bzu czarnego, wiśni, młodej lipki i jodły.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2017, 00:16:12 wysłana przez eteria »

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 01, 2017, 19:20:55 »
Super wpis, konkretny, praktyczny.

Gratuluję debiutu forumowego, oby takich więcej.

Offline Ines1977

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 03, 2017, 11:52:49 »
W tym opracowaniu: http://www.progress.plantprotection.pl/download.php?ma_id=805
znalazłam dużo więcej olejków uznanych za skuteczne w różnym połączeniu na różne rodzaje roślin i szkodników:

rozmarynowy
tymiankowy
mięta piperzowa
mięta pospolita
lawendowy
imbirowy
komosa piżmowa
z kopru włoskiego
anyżowy
bazyliowy
geraniowy
sosnowy
kolendrowy
petitgrain
cytronelowy
paczulowy
jałowcowy
eukaliptusowy
z konopi siewnej
wawrzyn szlachetny
szałwiowy
majerankowy

a więc ja daję z tej listy kilka, które mam,

aczkolwiek niektóre techniki przeprowadzane podczas badań np.: "zanurzano liście (ziemniaka) razem z mszycami w roztworze z olejkiem przez 3 sekundy" są nierealne do stosowania w uprawach:)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 03, 2017, 16:20:09 »
Glinka aby nie zapcha dyszy rozpylacza?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 03, 2017, 19:28:12 »
Nie, nie zapcha. Opadnie na dno, potem tyko kwestia delikatnego zlania z nad glinki.

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 12, 2017, 13:20:47 »
Z racji panującego u nas upału znalazłam sobie zajęcie w cienistym miejscu - sprzątam szopkę, składnicę domowych przydasiów:((((.
I znalazłam opakowanie po środku przeciwgrzybicznym Timorex Gold, a tam jak byk napisane: "zawartość substancji aktywnej : olejek z krzewu herbacianego - 23,8%. Pełny tekst etykiety ..." itd, itd....
No ale etykiety już nie ma.
Przypominam sobie, że kiedyś stosowałam na pomidory i ogórki - znacznie później i mniej były zaatakowane mączniakiem.
Można by spróbować, choćby z takim za 10zł. 7ml "olejku" + 22,5ml H2O+ kilka kropli jakiegoś środka mydlanego.   

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 12, 2017, 18:47:38 »
Robiłem tak, działa.
A zapach w folii (i samych pomidorów) bezcenny, :)

Offline Ines1977

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 01, 2017, 19:34:13 »
Rozumiem, że mieszając tak jak podała Lutka: 7ml "olejku" + 22,5ml H2O+ kilka kropli jakiegoś środka mydlanego otrzymamy a'la Timorex i ten należy jeszcze rozcieńczyć w odpowiedniej proporcji z wodą.
Wróciłam z urlopu i chorób grzybowych mnóstwo:( groszek właściwie białe liście - już wyrzucony, ziemniaki porażone, nawet pomidory w tunelu, ogórki, nagietki... Szkodniki w uprawach to pryszcz w porównaniu z chorobami grzybowymi.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 01, 2017, 21:34:46 »
Rozumiem, że mieszając tak jak podała Lutka: 7ml "olejku" + 22,5ml H2O+ kilka kropli jakiegoś środka mydlanego otrzymamy a'la Timorex i ten należy jeszcze rozcieńczyć w odpowiedniej proporcji z wodą.

Dokładnie tak :) a w dodatku będziesz przynajmniej miała pewność co do użytego olejku.