Autor Wątek: chaber bławatek  (Przeczytany 5553 razy)

Offline worksop

• Nowy
  • *
chaber bławatek
« dnia: Wrzesień 10, 2010, 20:21:09 »
Witajcie !!
To mój pierwszy post na tym forum , stąd witam wszystkich sedecznie,
posiadam 1.2 ha ziemi i chciałbym zająć się uprawą chabru na całym tym terenie w celu pozyskania płatków i odsprzedazy ich do skupu np. do Herbapolu , chciałbym się dowiedzieć czy Państwo posiadają jakąś więdzię na ten temat i byliby skłonni się ze mną podzielić . Na jakie problemu mogę się natknąć , ile kilogramów suszu orientacyjnie mogę uzyskać z jednego ha .Na google sa bardzo skape informacje na ten temat stąd prośba o pomoc
pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: chaber bławatek
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2010, 22:04:05 »
Przerzuciłam książki dla zielarzy-rolników i ogrodników, ale wychodzi na to, że nikt nie proponuje samodzielnej uprawy tych kwiatków.
Ponieważ rośnie razem ze zbożem, to pewnie tak być chyba musi. Wyczytałam, że z 5 kilogramów płatków jest kilogram suszu. Ale - ile trzeba się nagrabić, aby uzbierać choćby kilogram płatków, bez koszyczków!

Powodzenia :-)

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 31, 2017, 14:17:33 »
@ Basiu,
Czyli bez koszyczków ten Chaber? Same płatki tylko? Bo nazbierałem na polu do nalewki na wzmocnienie naczyń jako jeden ze składników. Te koszyczki mają w sobie coś toksycznego, że je trzeba odrzucić, czy tylko po prostu je się odrzuca dla zasady, jako zbędny balast?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 31, 2017, 14:25:52 »
Ja płatków nie skubię, ale ja nie oddaję ich do skupu, gdzie towar ma określone wymogi.

Ogółem koszyczki robią masę, ale antocyjanów nie mają. Jednak wyskubania po wysuszenia kilograma płatków to ja sobie nie wyobrażam, pewnie cena tego kilograma musiałaby być kilkaset złotych.

Nie oznacza to, że koszyczki są bezwartościowe, one tylko nie mają antocyjanów.

Pozdrowienia :-)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 31, 2017, 15:15:03 »
Henio
Firma Dary Natury ma w ofercie płatki chabru. Widziałem je - faktycznie same płatki.
Trzeba by spytać producenta ale raczej wątpię, żeby się bawili w skubanie / sortowanie.
Stawiam, że kupują już  "czyste" płatki.
Zdecydowanie płatki są najbardziej wartościowe.

worksop
Już pomijając możliwości wysiewania na takiej powierzchni (kolega pszczelarz siał dla pszczół razem z facelią) to nie bardzo sobie wyobrażam obróbkę takiej powierzchni w celu pozyskania płatków.
Może na początek spróbuj  jakiś mniejszy areał, zobaczysz jak Ci pójdzie pozyskanie płatków i dopiero wtedy te 1,2 ha.
Bo może się okazać, że to jak z malwą czarną, surowiec w skupie drogi ale stworzenie plantacji o powierzchni choćby 20 arów nierealne.