Autor Wątek: Plakietki.  (Przeczytany 11900 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Plakietki.
« dnia: Maj 21, 2014, 08:54:25 »
Jestem osobą dość kiepsko nawiązującą bezpośrednie kontakty. Dużo lepiej idzie mi pisanie.

Męczy mnie 1 sprawa.

Jak byłem pierwszy raz na spotkaniu z doktorem o pasożytach uderzyła mnie jedna rzecz. "Starzy bywalcy" oczywiście dobrze się znali i byli ze sobą na ty. Dzięki Dondarrion której dziękuję bardzo za wprowadzenie mogłem dowiedzieć się jak wygląda w realu arte, basia czy gumppek (kolejność alfabetyczna). Człowiek ileś lat czyta wpisy na forum ale nie zna realnych osób. Porównanie wcześniejszych skojarzeń z rzeczywistością jest fantastycznym przeżyciem.
Np. obraz gumppka którego miałem jako wykształconego "człowieka lasu" idealnie pasował do rzeczywistości.

Ja miałem jakieś pytanie czy wątpliwość - wiadomo, że ciężko rozmawia się pierwszy raz z osobą której kompletnie nie znasz. Podszedłem, oficjalnie spytałem " przepraszam czy można...." na co usłyszałem "Cześć jestem Basia, mów mi Basia ..." Od razu człowiekowi jest lżej, łatwiej i totalnie skraca to dystans.

Nie chcę nikogo przesadnie chwalić, bo niektóre osoby mogły by wpaść w jakieś samozadowolenie (co na pewno jest niezdrowe  :D) i długo szukałem tylko 1 odpowiedniego słowa którym by można scharakteryzować naszą szefową. W końcu znalazłem. Basia jest fajna. Poza tym pasuje parę innych słów ale bez przesady.

Przepraszam za przydługi wstęp ale był konieczny i już piszę o co mi chodzi.
Chodzi mi o nasze ziołowe spotkania. Jest Międzyborów potem będą Katowice, potem Wiatowice, będzie Krosno. Zastanawiałem się nad rzeczą która by mogła ułatwić nasze bliższe poznanie. I znalazłem taką prostą, małą, tanią rzecz.

Plakietki - nie wiem czy to się tak dokładnie nazywa, chodzi o przypinane do ubrania na szpilkę, rzepa, agrafkę małe pastikowe plakietki na których się wypisuje jakieś dane - najczęściej nazwisko, stanowisko.
Myślę, że niegłupim pomysłem by było jeśli by na każdym naszym spotkaniu każdy miał taką plakietkę a na niej umieścił 2 napisy.

Pierwszy - imię, nazwisko czy tytuł czy stanowisko albo po prostu określenie jak chce aby się do niego zwracać.
Drugi napis niżej - to nick używany na forum.

Nie ma ktoś plakietki zwracam się do niego per Wielce Szanowny Pani(e).

Posiadanie plakietki pozwala nam szybciej a przede wszystkim łatwiej się poznać, wiesz, że nie popełnisz gafy, wiesz jak się do kogoś zwracać, np. sporej większości osób może nie pasować nick używany na forum, poza tym wiemy z kim mamy do czynienia - skojarzenia z forum.

Co o tym myślicie?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Plakietki.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2014, 11:22:24 »
Janku, na zlocie coś takiego jest koniecznością. Fajnie by było, żeby każdy, kto potrafi odróżnić dziurawiec od krwawnika miał taką plakietkę/identyfikator czy cokolwiek, co ułatwi kontakt oraz wskaże, kogo można zapytać , jak się do niego zwracać. Przyjadą osoby początkujące, z wielkim entuzjazmem, niektórzy będą mieli ten sam kłopot, co Janek. Plakietki ułatwią życie.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2014, 12:31:05 »
Ja myślę, że takie plakietki mogą mieć wszyscy.
Posiadanie przeze mnie takiej plakietki może być źle odebrane bo kiepsko rozróżniam zioła.

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2014, 18:25:08 »
Głosuję"za" wszystkimi czterema kończynami.
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2014, 10:56:46 »
Czemu nie, najtaniej wychodzi kupić arkusz naklejek takich typu etykietki i po prostu opisać to markerem. albo nawet zwykłą kartkę przypiąć agrafką czy coś, naklejka wygląda dość profesjonalnie;)
Z drugiej strony chciałabym poruszyć inną kwestię, mianowicie pewnie będą robione zdjęcia. Różne osoby mogą różnie podchodzić do wrzucania na sieć później swoich zdjęć, zwłaszcza z etykietką. Ja np chyba nie chcę.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2014, 10:14:24 »
Plakietki - świetnie, mogę mieć i plakietkę (poza tabliczką Szukam mamy;)
Zdjęcia w sieci - absolutnie NIE. Dla mnie zdjęcia są wyłącznie do użytku prywatnego tak więc przy tej okazji uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na umieszczanie mojej buzi w sieci gdyby komuś niechcący przyszedł do głowy taki pomysł.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 26, 2014, 13:15:02 »
Ja też nie chcę się przyłączyć do apelu i proszę o niefotografowanie mojej osoby. Jestem niefotogeniczny.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 26, 2014, 13:42:51 »
Czysto merytoryczne pytanie. Czy dla celów czysto prywatnych (zero rozpowszechniania gdziekolwiek) można kogoś sfotografować, w tym również któreś z Was ? Czasem ktoś się przypadkiem znajdzie w kadrze. Chyba żadne z Was nie będzie miało o takie "dla siebie na pamiątkę"  pretensji ? :) Swoją drogą też czuję się szczęśliwy, kiedy moja gęba nie straszy nikogo gdzieś w sieci.  Również i ja przyłączam się do prośby o "twarzową anonimowość". Awatarek , jak mi się wydaje, raczej strasznie nie wygląda , co ? ;)

Choćby w myśl słów Antoine de Saint-Exupéry:
On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux.

Dobrze widzi się tylko sercem, najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2014, 13:45:15 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2014, 13:55:37 »
No to w ostatni wieczór kasowanie pamięci! :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2014, 14:00:00 »
A jak z taką wykasowaną pamięcią zasiąść za kółkiem i wrócić do domu ? ;)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2014, 14:54:23 »
Prywatnie jak najbardziej- też liczę na wspólną prywatną fotkę :)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 26, 2014, 14:56:11 »
A jak z taką wykasowaną pamięcią zasiąść za kółkiem i wrócić do domu ? ;)
Niektórzy będą z PKP i PKS  ;)

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 28, 2014, 19:17:06 »
Ja też zaliczam sie do tych co przyjadą państwowym środkiem lokomocji.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 29, 2014, 08:26:20 »
Przynajmniej fajnego piwka skosztujecie :)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 29, 2014, 11:48:15 »
Zulu.
Czyżby z jakiegoś bratniego belgijskiego zakonu coś miano ściągnąć?