Jestem osobą dość kiepsko nawiązującą bezpośrednie kontakty. Dużo lepiej idzie mi pisanie.
Męczy mnie 1 sprawa.
Jak byłem pierwszy raz na spotkaniu z doktorem o pasożytach uderzyła mnie jedna rzecz. "Starzy bywalcy" oczywiście dobrze się znali i byli ze sobą na ty. Dzięki Dondarrion której dziękuję bardzo za wprowadzenie mogłem dowiedzieć się jak wygląda w realu arte, basia czy gumppek (kolejność alfabetyczna). Człowiek ileś lat czyta wpisy na forum ale nie zna realnych osób. Porównanie wcześniejszych skojarzeń z rzeczywistością jest fantastycznym przeżyciem.
Np. obraz gumppka którego miałem jako wykształconego "człowieka lasu" idealnie pasował do rzeczywistości.
Ja miałem jakieś pytanie czy wątpliwość - wiadomo, że ciężko rozmawia się pierwszy raz z osobą której kompletnie nie znasz. Podszedłem, oficjalnie spytałem " przepraszam czy można...." na co usłyszałem "Cześć jestem Basia, mów mi Basia ..." Od razu człowiekowi jest lżej, łatwiej i totalnie skraca to dystans.
Nie chcę nikogo przesadnie chwalić, bo niektóre osoby mogły by wpaść w jakieś samozadowolenie (co na pewno jest niezdrowe
) i długo szukałem tylko 1 odpowiedniego słowa którym by można scharakteryzować naszą szefową. W końcu znalazłem. Basia jest fajna. Poza tym pasuje parę innych słów ale bez przesady.
Przepraszam za przydługi wstęp ale był konieczny i już piszę o co mi chodzi.
Chodzi mi o nasze ziołowe spotkania. Jest Międzyborów potem będą Katowice, potem Wiatowice, będzie Krosno. Zastanawiałem się nad rzeczą która by mogła ułatwić nasze bliższe poznanie. I znalazłem taką prostą, małą, tanią rzecz.
Plakietki - nie wiem czy to się tak dokładnie nazywa, chodzi o przypinane do ubrania na szpilkę, rzepa, agrafkę małe pastikowe plakietki na których się wypisuje jakieś dane - najczęściej nazwisko, stanowisko.
Myślę, że niegłupim pomysłem by było jeśli by na każdym naszym spotkaniu każdy miał taką plakietkę a na niej umieścił 2 napisy.
Pierwszy - imię, nazwisko czy tytuł czy stanowisko albo po prostu określenie jak chce aby się do niego zwracać.
Drugi napis niżej - to nick używany na forum.
Nie ma ktoś plakietki zwracam się do niego per Wielce Szanowny Pani(e).
Posiadanie plakietki pozwala nam szybciej a przede wszystkim łatwiej się poznać, wiesz, że nie popełnisz gafy, wiesz jak się do kogoś zwracać, np. sporej większości osób może nie pasować nick używany na forum, poza tym wiemy z kim mamy do czynienia - skojarzenia z forum.
Co o tym myślicie?