Autor Wątek: konserwacja maceratu kwasem mlekowym  (Przeczytany 2936 razy)

Offline robin

• Dużo Pisze
konserwacja maceratu kwasem mlekowym
« dnia: Maja 25, 2014, 11:02:03 »
Robił ktoś coś takiego? Mam taki pomysł na dziś, zrobić macerat z kwiatków i zakonserwować kwasem, ale nie jestem pewna ile potrzebuję tego kwasu żeby się zakonserwowało..Kwas 80%..

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
Odp: konserwacja maceratu kwasem mlekowym
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 25, 2014, 11:26:15 »
Zamiast robić macerat wodny i konserwować kwasem, użyj kwasu (np.20%) jako ekstrahenta. Wyciągniesz tak więcej pożytecznych substancji, potem rozcieńcz go do bezpiecznego stężenia.

Więcej informacji tutaj:
http://www.herbiness.com/ekstrakty-ziolowe/

Tylko przeliczania stężeń ucz się gdzie indziej, bo na blogu jest źle podana. Chyba, że pamiętasz z chemii/matematyki to wiesz jak to policzyć.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 25, 2014, 11:50:52 »
Chciałam zrobić macerat bo w opisie robinii Różański podaje zastosowanie go jako toniku, ale może faktycznie masz rację, to chyba będzie niewielka różnica..

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2014, 00:30:26 »
Cytat: MsSznur link=
Tylko przeliczania stężeń ucz się gdzie indziej, bo na blogu jest źle podana. Chyba, że pamiętasz z chemii/matematyki to wiesz jak to policzyć.
To napisz wiadomość do Inez żeby poprawiła zamiast krytykować.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2014, 09:59:40 wysłana przez Basia »

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2014, 07:38:30 »
Nie krytykuje, tylko stwierdzam fakt. Gdybym nie traktowała Inez jako osoby o szerokiej wiedzy, nie podawałabym linka do jej bloga.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Klara

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 26, 2014, 08:09:28 »
Robił ktoś coś takiego? Mam taki pomysł na dziś, zrobić macerat z kwiatków i zakonserwować kwasem, ale nie jestem pewna ile potrzebuję tego kwasu żeby się zakonserwowało..Kwas 80%..
Wystarczy, w takim przypadku, dodać do gotowego maceratu octu domowej roboty -  od 1 łyżeczki do 1 łyżki na szklankę maceratu.

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 26, 2014, 08:43:26 »
Wystarczy, w takim przypadku, dodać do gotowego maceratu octu domowej roboty -  od 1 łyżeczki do 1 łyżki na szklankę maceratu.

Jaka jest przybliżona trwałość jeżeli zrobisz w ten sposób?