Autor Wątek: Międzyborów 2014 - warsztaty.  (Przeczytany 14821 razy)

Offline marzen

• Nowy
  • *
Odp: Międzyborów 2014 - warsztaty.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 20, 2014, 14:39:42 »
Poparłabym Janka,
dla mnie i podejrzewam innych początkujących zielarzy temat jest ogromnie ciekawy, ale nie daje możliwości eksperymentowania... Jeśli na kolejnym zjeździe będziemy kontynuować materiał o raku, to pewnie nie zdążymy z tym co w programie. Ale.., co by nie było to i tak jest super :)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 14, 2014, 12:21:21 »
Spotkanie trzecie.

Mimo części nowotworów znowu było ciekawie i na pewno nie żałuję wydanych pieniędzy czy poświęconego czasu.
Tym razem mało merytorycznie bo było sporo alkoholu ;D i więcej plotkarsko - spałem ze wszystkimi w - jak ktoś to określił "kołchozie" na Jaktorowskiej. Odpuściłem sobie olejki więc chyba nikomu nie przeszkadzałem.

Atmosfera przypomina czasy młodości i noclegów w schroniskach górskich, teraz już czegoś takiego nie ma.
Powiem wam tak - przyjeżdżają naprawdę przeróżni ludzie, ja myślałem że wszyscy to klasyczni zielarze ale są ludzie stosujący przeróżne naturoterapie. O tym można się przekonać dopiero na noclegu.
O sporej części nawet nie wiedziałem - jedna z dziewczyn prosiła mnie o pokazanie języka, poza tym dowiedziałem się , że można masować z pozytywnymi efektami np. uszy, o twarzy też nie wiedziałem.
Na te uszy już dziś zapisuję się z wyprzedzeniem.
Byli specjaliści od diet, poza tym jedna z dziewczyn kazała mi się rozebrać - naprawdę ;D, szkoda, że publicznie :( a było to przy sprawdzaniu stanu mojego kręgosłupa, na szczęście w miarę ok.

Poza tym było trochę wesoło, przywiozłem na wkupienie się parę nalewek.
I tutaj spotkało mnie rozczarowanie a nawet dwa czy więcej- po pierwsze dwie panie które bardzo ale to bardzo poważam nie spróbowały. Jedna jest usprawiedliwiona bo całkiem nie pije, choć mogła spróbować ocenić i zgadnąć po węchu ale ta druga ...
Inne były na diecie więc też są usprawiedliwione bo wiadomo, że alkohol i cukier.

Przy okazji wtręt alkoholowo-merytoryczny - dr Różański najczęściej przy większości receptur podaje jako ekstrahent wino, przyznaje się też do samodzielnego robienia, więc ten alkohol może nie jest taki zły.

Jeśli chodzi o znajomość nalewek przez innych, to powiem szczerze srodze się zwiodłem ;D ;D ;D
Nie było ani jednej osoby która by poprawnie nazwała wszystkie 3 nalewki, choć powiem szczerze ta malinowa była dość specyficzna bo być może z miodem ale już  nie pamiętam.
Na szczeście nalewki wszystkim smakowały więc plamy chyba nie dałem.

Jeśli chodzi o gumppka - to jak wiadomo nie kochamy się, ale dla mnie to naprawdę prawdziwy zielarz - poza ogromną wiedzą i pomimo problemów zdrowotnych jednak parę kieliszków z nami wychylił - dużo zdrówka życzę.

Poza tym jest to raj dla smakoszy - można się załapać na wiele degustacji, większość dziewczyn odżywia się super zdrowo i eko poza tym muszę przyznać, że smacznie, poza tym nawet niektóre zapachy były boskie.

Jakby tak jeszcze uwzględniły mnie  w rozdzielniku na spróbowanie przy następnym razie (bardzo proszę i się  :D :D :D)było by fajnie, a jeszcze fajniej byłoby jakby miały gotowe, spisane, konkretne przepisy. Jak pytasz z czego konkretnie jest jakieś danie - to zawsze usłyszysz - dosłownie od każdej kobiety - te na kursie są 100% potwierdzeniem - no wiesz to jest proste, wrzuciłam to co miałam pod ręką, troszkę tego, troszkę tamtego i już gotowe. Dla mnie faceta, to trochę - sami wiecie co...

Pozdrawiam wszystkich kołchoźników.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 14, 2014, 13:10:22 »
Janku, przeczytaj,przemyśl czy wew właściwy sposób opisałeś spotkanie.
Czy nie uraziłeś kogoś...osobiście mam "niesmak".

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 14, 2014, 13:35:46 »
Aqarel -moje wpisy na ogół Ci nie pasują.
Nie wiem dlaczego bo zawsze Cię ceniłem, ale już się przyzwyczaiłem, trudno, nie dogodzę wszystkim.

Opis jest indywidualną sprawą, każdy opisuje inaczej, 10 osób - 1 sytuacja zawsze jest 10 różnych opisów.
Nie użyłem ani jednego imienia, nicka, litery początkowej która by pozwalała zidentyfikować jakąś osobę.

Wymieniłem chyba jedynie gumppka z nicku - jeśli się czuje urażony niech napisze.

Osoby urażone czy obrażone też niech piszą.

Ja nie mam zwyczaju majstrowania przy wpisach, piszę co myślę, komu nie pasuje niech nie czyta. Kto chce mnie podać do Sądu niech podaje.

Jak masz niesmak to umyj zęby.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 14, 2014, 13:37:09 »
Aha, zapomniałem, trzeba cytować bo potem wpis znika. Zatem cytuję Twój post.

"Janku, przeczytaj,przemyśl czy wew właściwy sposób opisałeś spotkanie.
Czy nie uraziłeś kogoś...osobiście mam "niesmak"."

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 14, 2014, 15:53:22 »
Niektóre zajęcia na noclegu były w podgrupach, ale i tak było wesoło, abstynentom też.
Miejsce noclegu zostawiliśmy raczej w porządku - właściciel już nasze towarzystwo wytrzymał wielokrotnie.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 14, 2014, 17:59:52 »
Pomysł aby nie było podgrup, tylko dostawić stoły i krzesła w największym pokoju uważam za godny rozważenia.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 14, 2014, 18:13:39 »
Przecież żadna impreza w podgrupach nie odbywała się przy drzwiach zmknietych, prawda? :-))
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2014, 20:54:18 wysłana przez Basia »

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 14, 2014, 18:18:39 »
Basiu
A czy pisałaś kiedyś nieprawdę?
Zresztą jako nowicjusz na Jaktorowskiej nie będę się wymądrzał.

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 14, 2014, 21:48:26 »
Bardzo sympatyczna relacja Janku.
Mam zamiar dołączyć do noclegowiczów w sierpniu mimo że mam kwaterę w Milanówku. A dlaczego? A dlatego, że jest to wspaniała okazja by poznać bliżej nietuzinkowych ludzi.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Grażka

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 14, 2014, 22:09:56 »
Cieszę się, że choć 1 osobie się podobało.
Ale rybko nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości - teraz to Ty będziesz nowa i to Ty będziesz musiała się wkupić.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 14, 2014, 22:14:53 »
Koszt wkupnego to 35 zł/noc u pana właściciela, każdy płaci, bez względu na wielkość pomieszczenia w którym nocuje.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 14, 2014, 22:23:02 »
Płaci być może każdy ale obstawiają się niektórzy. :D
Także proszę się zastanowić.

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 16, 2014, 16:15:07 »
 :) noclegownia genialna  :) szkoda, że taka krótka noc  :) bo chciałoby się pogadać z wszystkimi  :)
każdy z nas jest genialnie inny :D
Nie wyobrażam sobie Międzyborowa bez Gumpka, Arte, Basi i Was. O Doktorze nie wspomnę  :)
Brygada zgrana. Jedyna wada tej imprezy to mało czasu by porozmawiać ze wszystkimi :D
A pytań mam zawsze sporo  :D   A i opowieści ciekawe.
Do zobaczenia w sierpniu
A może zorganizować szwedzki stół ? degustacje przysmaków?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 16, 2014, 19:56:06 »
Mam nadzieję, że Aqarel nie będzie zniesmaczony jak zdradzę, że Stokrotka ma prześliczny ogród ziołowy.
Pozazdrościć.
A pomysł z stołem szwedzim czy jakąś jego odmianą czy degustacjami jest genialny.