Autor Wątek: Czym zastąpić naftę?  (Przeczytany 4538 razy)

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
Czym zastąpić naftę?
« dnia: Maja 15, 2014, 21:15:27 »
W swoich przepisach na mikstury przeciw zaskórnikom i innym rzeczom gospodarz bardzo często używa nafty.
Czym można ją zastąpić np. w preparacie z olejkami do przecierania skóry 2 razy dziennie? Np. w czymś taki:
Do likwidacji zaskórników zastosować płyn: olejek grejpfrutowy 1 ml + nafta kosmetyczna 30 ml + olej kamforowy 10 ml; wymieszać; skórę trądzikową i z zaskórnikami przemywać 2 razy dz.
Mam psychiczny opór przy smarowaniu twarzy naftą.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline cezet

• Więcej Pisze
Odp: Czym zastąpić naftę?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 15, 2014, 22:00:45 »
A masz jakąś naftę? Ja sobie smarowałam i byłam bardzo zadowolona, na tyle, że zalałam tą naftą świeży wrotycz i mi się maceruje. Miałam jakąś kosmetyczną z witaminami, nie śmierdziała wcale. Robiłam tak, że płatkiem kosmetycznym smarowałam twarz jakimś tonikiem (też wrotyczowym albo glistnikowym albo bratkowym), odwracałam płatek na drugą stronę, i na taki wilgotny dawałam naftę, ile dało rady się jeszcze wchłonąć, i smarowałam twarz jeszcze raz. Może spróbuj takim sposobem, to ocenisz efekty i z czym mogłabyś połączyć.

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 15, 2014, 22:22:27 »
Przeszukując blog gospodarza sama znalazłam sobie odpowiedź
Nie radzę dłużej używać niż miesiąc, skóra łapczywie pochłania lekkie węglowodory, które mogą wywołać trądzik naftowy. W realu pojawia się on po około 60-90 dniach, warto zachować tę barierę czasową ochronną. Jeśli chce mieć Pani tonik pichtowy proponuję sporządzić: nalewkę na korzeniach mydlnicy na alkoholu 15% (słabym), w proporcji 1:10. Alkohol rozcieńczyć wodą do 15% używając wodę zdrojową, np. Jan, Helena, Henryk, Wielka Pieniawa, albo siarkową Zuber, aby dawała skórze sole mineralne. Następnie do uzyskanej nalewki dać 0,5-1 % olejku pichtowego lub cedrowego (0,5-1 ml/100 ml). Dla lepszej emulgacji można użyć nieco żółtka jaj (około 5-10%). Najpierw olejek rozmieszać z przepisaną ilością żółtka,potem wymieszać z nalewką mydlnicową. Żółtko zawiera dodatkowe składniki odżywcze dla skóry, a przy tym ustabilizuje preparat. Wstrząsnąć przed nabraniem na watkę. Przechowywać w lodówce, choć w temp. pokojowej nie zepsuje się. Zamiast nalewki z mydlnicy można użyć nalewki z korzenia selera, z korzenia pietruszki, z kory mydłoki. Mydłoka, czy mydlnica będą działać oczyszczająco i przeciwzapalnie, zapobiegają zaskórnikom. Pietruszka, seler wybielają skórę i zapobiegają plamom, ale też dobrze oczyszczają.

Pozdrawiam

Henryk Rozanski
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 16, 2014, 18:03:33 »
Przeszukując blog gospodarza sama znalazłam sobie odpowiedź
Nie radzę dłużej używać niż miesiąc, skóra łapczywie pochłania lekkie węglowodory, które mogą wywołać trądzik naftowy. W realu pojawia się on po około 60-90 dniach, warto zachować tę barierę czasową ochronną. Jeśli chce mieć Pani tonik pichtowy proponuję sporządzić: nalewkę na korzeniach mydlnicy na alkoholu 15% (słabym), w proporcji 1:10. Alkohol rozcieńczyć wodą do 15% używając wodę zdrojową, np. Jan, Helena, Henryk, Wielka Pieniawa, albo siarkową Zuber, aby dawała skórze sole mineralne. Następnie do uzyskanej nalewki dać 0,5-1 % olejku pichtowego lub cedrowego (0,5-1 ml/100 ml). Dla lepszej emulgacji można użyć nieco żółtka jaj (około 5-10%). Najpierw olejek rozmieszać z przepisaną ilością żółtka,potem wymieszać z nalewką mydlnicową. Żółtko zawiera dodatkowe składniki odżywcze dla skóry, a przy tym ustabilizuje preparat. Wstrząsnąć przed nabraniem na watkę. Przechowywać w lodówce, choć w temp. pokojowej nie zepsuje się. Zamiast nalewki z mydlnicy można użyć nalewki z korzenia selera, z korzenia pietruszki, z kory mydłoki. Mydłoka, czy mydlnica będą działać oczyszczająco i przeciwzapalnie, zapobiegają zaskórnikom. Pietruszka, seler wybielają skórę i zapobiegają plamom, ale też dobrze oczyszczają.

Pozdrawiam

Henryk Rozanski
No tak, ja tę naftę traktuję jako jeden z preparatów wrotyczowych o długim czasie zdatności do użytku, takie coś, co warto mieć pod ręką, na cerę i na włosy, skórę głowy. Mam nadzieję, że przyda się też jako składnik do mieszanek.
Tak na prawdę, to toniki można produkować na bieżąco przez cały rok, ja mam problem z nadmiarem pomysłów :D