Autor Wątek: Ekstrakt z kory brzozy  (Przeczytany 16102 razy)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Ekstrakt z kory brzozy
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 19, 2015, 12:12:28 »
oj alkoholu to ciężko będzie się pozbyć domowym sposobem

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 27, 2015, 18:44:54 »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 28, 2015, 09:00:27 »
ogólnie to coraz częściej pojawiają się opisy nowych typów ekstrakcji, od szału na nadkrytyczny CO2 do łatwiejsze w wykonaniu mikrofalowe, ultradźwiękowe aż do PEF-u( pulsed electric field/pulsujące pole elektryczne) wszystko zmierza do poprawienia dyfuzji i rozpuszczalnika do materii oraz wymywanie przez niego substancji aktywnych jak również (w przypadku PEF-u i mikrofal) większej dezintegracji materiału wsadowego co sprzyja oczywiście wzbogacaniu rozpuszczalnika wtórnego w składnik weń rozpuszczalny.

dobrze wiedzieć, że limonen się nadaje, ja jechałem na n-hexanie w soxhlecie i betulina wyszła troszkę zielona zresztą bez chromatografii (najlepiej hplc 8) ) nie wiadomo co tam jest dokładnie. A jak już ktoś z zacnych forumowiczów napisał, hplc to jest to co każdy zielarz amator pewno ma w domu pod stołem.......czy jakoś tak  :D

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 10, 2015, 09:57:51 »
Do odparowania może nadać się przelewowy ekspres do kawy - wiem coś na ten temat :) bo kiedyś zostawiłam włączony i cała woda z kawy ślicznie odparowała. Temperaturę trzebaby tylko skontrolować bo nie chcemy naszego ekstraktu ugotować. Może jakaś płytka izolacyjna na płytę grzewczą by się nadała.
Ewentualne zastosowanie do niewielkich ilości bo powierzchnia parowania uzależniona od powierzchni płytki grzewczej ekspresu.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 12, 2015, 08:55:04 »
jejku Dorunia, zastanów się czy na procesówkę do mnie na katedrę nie chcesz przyjść, nie wiem jakie masz wykształcenie ale widzisz lepiej niż nasi studenci  :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 12, 2015, 09:08:29 »
Do pomysłu Doruni jeno dorobić termostat i termometr - sondę zanurzaną w cieczy, której zagotować nie chcemy. Mamy na forum eksperta od tych rzeczy, dla którego to bułeczka z masełkiem :)
veritas est adaequatio intellectus et rei