Autor Wątek: PILNE - olejki eteryczne alternatywne dla metronidazolu?  (Przeczytany 2761 razy)

Offline robin

• Dużo Pisze
PILNE - olejki eteryczne alternatywne dla metronidazolu?
« dnia: Kwiecień 26, 2014, 11:34:56 »
Potrzebuję ustalić jakie olejki eteryczne można stosować u ptaków i w jakiej dawce.. Działanie ma być pierwotniakobójcze. Czy ktoś może coś kojarzy? Ewentualnie preparaty ziołowe też mogą być..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2014, 17:10:27 wysłana przez robin »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
Odp: PILNE - olejki eteryczne alternatywne dla metronidazolu?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2014, 10:54:23 »
Potrzebuję ustalić jakie olejki eteryczne można stosować u ptaków i w jakiej dawce.. Działanie ma być pierwotniakobójcze. Czy ktoś może coś kojarzy? Ewentualnie preparaty ziołowe też mogą być..

Adicox - dodatek do paszy.
U producenta zakup przynajmniej 5 litrów, ale mam jeden baniak otwarty, to mogę odlać, jeśli trzeba mniej.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2014, 12:01:29 »
Basiu.
Myślę, że w maju się zobaczymy to ja też chętnie spróbuje tego Adicoxu.
Dlatego, na małą buteleczkę też się piszę.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2014, 13:04:20 »
Basiu, na próbę chętnie bym wzięła zwłaszcza że zamierzam użyć zgodnie z przeznaczeniem ;)

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 23, 2014, 16:37:51 »
Metronidazol u zwierząt najczęściej używało się do zwalczania trychomonadozy lub heksamitozy. Z preparatami ziołowymi w zwalczaniu tych pasożytów nie jest taka prosta sprawa, sam się o tym przekonałem przy próbie stożenia takiego preparatu na potrzeby komercyjne, próby z różnymi kombinacjami ziół trwały prawie rok. Ocenie jest w sprzedaży ten środek o nazwie trichocox dostępne opakowania 250 ml. Jak ktoś chce się bawić samemu to skład jest podany na stronie producenta.